Škoricový koláč

Škoricový trhanec (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Voňavý, jemný, len tak si odtŕhať na raňajky, každý koľko chce.

20 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V troche vlažného mlieka s cukrom rozmrvíme droždie a necháme vzísť kvások. Múku preosejeme, pridáme soľ, vajíčka, mlieko, kvások a rozpustené maslo. Vymiesime cesto a necháme ho prikryté na teplom mieste.
  2. Asi po hodine sa poriadne zväčšilo.
  3. Cesto rozdelíme na dva bochníky. Z jedného som robila trhanec a z druhého závin. Ale venujme sa len trhancu. Rozvaľkáme na pol cm, potrieme roztopeným maslom, nešetríme, radšej si ešte ďalšie roztopíme, aby sa nám pri jedení dobre odtŕhali kúsky.
  4. Posypeme škoricovým cukrom a pokrájame na 4 pásy.
  5. Tie položíme na seba škoricou hore.
  6. Pokrájame na 2/3 výšky formy.
  7. Formu na biskupský chlebík vymažeme maslom a ukladáme naše kúsky na stojato. Mne ku koncu trochu chýbalo, tak som si vzala cesto z druhého bochníka, aby som zaplnila formu. Necháme podkysnúť a potrieme žĺtkom.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C asi 30 minút.
  9. Hotovo.