Škoricové churros bez lepku s čokoládovou omáčkou
Foto: novalim
V období fašiangov sa nám žiada upiecť si mäkkučké voňavé šišky. Slovenské šišky a fánky asi všetci poznáme. Čo tak ale pozrieť
sa na Zobraziť celý popisV období fašiangov sa nám žiada upiecť si mäkkučké voňavé šišky. Slovenské šišky a fánky asi všetci poznáme. Čo tak ale pozrieť
sa na to, ako si túto maškrtu pripravujú v iných krajinách? Dnes máme na programe bezlepkové churros, s ktorými sa
stretnete v Španielsku, Portugalsku, ale aj v krajinách južnej Ameriky. Na rozdiel od našich kysnutých šišiek, sa churros
pripravujú z odpaľovaného cesta. S čokoládovou omáčkou im určite neodoláte.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Na cesto: | |
250 g |
|
480 ml |
|
60 g |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
5 ks (izbovej teploty) |
|
štipka |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Na obaľovanie: | |
200 g |
|
cca 2 PL (podľa chuti) |
|
Na čokoládovú omáčku: | |
200 g |
|
40 g (aspoň 70 %) |
|
200 ml |
|
Postup
-
1
Do stredne veľkého hrnca nalejeme mlieko, pridáme maslo, štipku soli a oba cukry. Privedieme k varu. Stiahneme teplotu a za stáleho miešania prisypeme múku. Cesto je husté, mieša sa ťažšie, použijeme preto pevnú drevenú varešku. Potrebujeme vymiešať tuhšie cesto bez hrudiek. Keď sa prestane lepiť k povrchu hrnca, odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- 2
Vajcia, dôkladne rozmiešané v miske, pomaly pridávame do cesta a dobre spolu zamiešame, aby sa suroviny prepojili. Teraz by malo mať cesto už mierne redšiu konzistenciu ako predtým, než sme pridali vajcia.
- 3
Do panvice s hlbším dnom nalejeme dostatočné množstvo oleja a zohrejeme ho aspoň na 170 °C. Keď je olej rozpálený, stiahneme na slabšiu teplotu. Kým sa olej rozpáli, cesto pomocou cukrárskej karty alebo naberačky vložíme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou s priemerom asi 1 cm. Na plastovú dosku si z tretiny cesta vytláčame asi 10 cm dlhé pásiky - churros. Cesto je lepivé, preto ho netreba na dosku veľmi pritláčať. Churros potom opatrne prenášame do rozpáleného oleja a vyprážame krátko z každej strany do zlatista.
- 4
Hotové churros vyberieme z oleja sieťovou naberačkou a necháme osušiť na papierovom obrúsku. Ešte teplé obalíme v škoricovom cukre. Tento postup zopakujeme s ďalšími dvomi tretinami cesta. Skúsenejší môžu opatrne nanášať cesto priamo do oleja.
- 5
Na omáčku si v menšom kastróliku prevaríme smotanu na šľahanie. Na chvíľku odstavíme a pridáme nalámanú mliečnu a horkú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda roztopí a prepojí so smotanou na hladkú a lesklú omáčku. Churros podávame najlepšie ešte teplé polomáčané v čokoládovej omáčke.
Tiež churros:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu