Foto: tinca
Tí starší si pamätáte detský časopis Včielka, ja teda áno a dlho vychádzal, ešte aj keď mala kamoška malú dcérku a vtedy sme si Zobraziť celý popisTí starší si pamätáte detský časopis Včielka, ja teda áno a dlho vychádzal, ešte aj keď mala kamoška malú dcérku a vtedy sme si z neho tento recept opísali. A ona má už 26 rokov. Dnes som dostala chuť na tieto šištičky. Samozrejme kysnuté a jeden dobrý rcp som aj sem pridala sú bez konkurencie, ale tieto sú tiež chutné.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 g |
|
200 g |
|
1 ks |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
1/2 KL |
|
0,5 dcl |
|
cca 500 ml, na vysmážanie |
|
Jahodová pena: | |
1 ks |
|
2 PL |
|
10 ks, čerstvé /kompót/ |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky suroviny.
-
2
Tvaroh, vajíčko, práškový cukor a mlieko zmiešame a vyšľaháme elektrickým šľahačom. Do preosiatej múky pridáme prášok do pečiva a soľ, dobre rozmiešame a pridáme do tvarohovej zmesi. Vypracujeme si cesto, ktoré sa nesmie lepiť. RADA NAVYŠE: ak by sa lepilo pridajte ešte trošku hladkej múky, pretože to záleží od tvarohu. Ja som musela pridať ešte 1 PL. Ak je cesto správne zarobené, veľmi dobre sa s ním pracuje.
-
3
Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3/4 cm a pohárikom /ja som mala priemer 6 cm/ vykrajujeme šišky. Do stredu každej urobíme jamku hrubým dnom štamperlíka, pozor aby ste ich neprekrojili, len naznačiť. Tá bude slúžiť na penu.
-
4
Následne vykrojené šišky vyprážame v dostatočnom množstve horúceho oleja. Olej musí byť fakt horúci, aby šišky napuchli a vyplávali. Ukladáme ich na tácku, kde si dáme servítky, ktoré vypijú prebytočný tuk. Po vychladnutí ich poprášime práškovým cukrom.
-
5
Medzitým si z 1 bielka do ktorého pridáme 2 PL práškového cukru a cca 10 ks jahôd vyšľaháme penu. Kôpky peny kladieme na šištičky a dozdobíme ich jahodou. Samozrejme ideálne sú čerstvé jahody, ale ako na potvoru som nezohnala, takže som použila kompót. Alebo ďalšia verzia môže byť aj džem dľa chuti. Servírujeme a máme fašiangy.
budú fašiangy :-)