Šištičky od včielky fotorecept

tinca - fotkatinca, 20. januára 2011
Šištičky od včielky (fotorecept)
Foto: tinca

Tí starší si pamätáte detský časopis Včielka, ja teda áno a dlho vychádzal, ešte aj keď mala kamoška malú dcérku a vtedy sme si Zobraziť celý popisTí starší si pamätáte detský časopis Včielka, ja teda áno a dlho vychádzal, ešte aj keď mala kamoška malú dcérku a vtedy sme si z neho tento recept opísali. A ona má už 26 rokov. Dnes som dostala chuť na tieto šištičky. Samozrejme kysnuté a jeden dobrý rcp som aj sem pridala sú bez konkurencie, ale tieto sú tiež chutné.

25 ks
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
200 g
1 ks
2 KL
1 KL
1/2 KL
0,5 dcl
cca 500 ml, na vysmážanie
Jahodová pena:
1 ks
2 PL
10 ks, čerstvé /kompót/




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Šištičky od včielky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tvaroh, vajíčko, práškový cukor a mlieko zmiešame a vyšľaháme elektrickým šľahačom. Do preosiatej múky pridáme prášok do pečiva a soľ, dobre rozmiešame a pridáme do tvarohovej zmesi. Vypracujeme si cesto, ktoré sa nesmie lepiť. RADA NAVYŠE: ak by sa lepilo pridajte ešte trošku hladkej múky, pretože to záleží od tvarohu. Ja som musela pridať ešte 1 PL. Ak je cesto správne zarobené, veľmi dobre sa s ním pracuje.

    Šištičky od včielky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3/4 cm a pohárikom /ja som mala priemer 6 cm/ vykrajujeme šišky. Do stredu každej urobíme jamku hrubým dnom štamperlíka, pozor aby ste ich neprekrojili, len naznačiť. Tá bude slúžiť na penu.

    Šištičky od včielky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne vykrojené šišky vyprážame v dostatočnom množstve horúceho oleja. Olej musí byť fakt horúci, aby šišky napuchli a vyplávali. Ukladáme ich na tácku, kde si dáme servítky, ktoré vypijú prebytočný tuk. Po vychladnutí ich poprášime práškovým cukrom.

    Šištičky od včielky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si z 1 bielka do ktorého pridáme 2 PL práškového cukru a cca 10 ks jahôd vyšľaháme penu. Kôpky peny kladieme na šištičky a dozdobíme ich jahodou. Samozrejme ideálne sú čerstvé jahody, ale ako na potvoru som nezohnala, takže som použila kompót. Alebo ďalšia verzia môže byť aj džem dľa chuti. Servírujeme a máme fašiangy.

    Šištičky od včielky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
veru @tinca na tieto šišky si aj ja pamätám, keď boli deti malé často som ich robila.... som rada, že si mi ich pripomenula :-)
dajanca
narobila si mi chuť, tvaroh mám v chladničke...asi ich zajtra vysmažím...
budú fašiangy :-)
marianne69
.....to boli prve sisky,ktore som sa naucila robit, lebo vtedy bolo pre mna kysnute cesto uhlavny nepriatel c.1:-)))je tomu 20 rokov.Ale tieto tvarohove som uz straaasne davno nerobila,takze co s toho vyplyva?ze dakujem @tinci za napad co zajtra na obedik.:-)
klaura
je neskorý večer a @tinca , narobila si mi takúúúú chuť ... :) ale vydržím do zajtra ... :)
ivori
Aj ja si pametam moja mamina tieto sisky robievala velmi casto ked som bola mala boli velmi lahucke mnam pripomenula si mi @tinca detske casy.
cica2
sú krásne, hneď by som zahryzla...ukladám:)
gittka
ale si nám narobila chute.hned by som zašla k tebe na jednu(alebo aj dve...:-))))
dogagador
musim si dat pohov od sladkosti, ale toto asi nezvladnem a urobim, aj ked rifle nezapnem....
marienka44
@Tinca ,do klasickych sisiek /pampuskov/ sa dáva do cesta rum, aby tak nepili olej. Snad aj u tychto by to pomohlo.
zitar
Keď som včielku čítavala, recepty ma nezaujímali, no a teraz som rada, že si sem @tinca pridala tieto určite fajn šišky.
zdezda
:-) jéééj, tieto tiež poznám, aj tvarohu mám habadej, dnes som robila sovkine, takže v nedeľu budem robiť takéto, ďakujem
honestka
robievame tiez aj s penou tento recept je ozaj vyborny. Vcielku sme dostavali - myslim ze dokonca to bolo povinne odoberat, lebo sudruzka ucitelka v skole prikazala, nastastie bol to fajn casopis...
havino
dakujem, dakujem, už som aj zabudla, hoc ich mam napísane už 20 rokov najmenej v kuchárskom zošite, boli to tiež moje prvé šišky deťom a pamatám,že boli výborné, urobím ich určite v najbližšom čase,ale pridám trošku rumu aj
orchidea
Robievala som ich keď boli deti malé a teraz si mi ich pripomenula a veru ani neviem či by som našla recept podľa ktorého som ich robievala, som rada že sa objavil na "vareche". Ďakujem.
rajo1
díky recept ukladám zajtra určite budeme mať tieto šišky :)
rajo1
díky recept ukladám zajtra určite budeme mať tieto šišky :)
rajo1
díky recept ukladám zajtra určite budeme mať tieto šišky :)
rajo1
díky recept ukladám zajtra určite budeme mať tieto šišky :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia