Šištičky od včielky (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Tí starší si pamätáte detský časopis Včielka, ja teda áno a dlho vychádzal, ešte aj keď mala kamoška malú dcérku a vtedy sme si z neho tento recept opísali. A ona má už 26 rokov. Dnes som dostala chuť na tieto šištičky. Samozrejme kysnuté a jeden dobrý rcp som aj sem pridala sú bez konkurencie, ale tieto sú tiež chutné.

25 ks
porcií
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny.
  2. Tvaroh, vajíčko, práškový cukor a mlieko zmiešame a vyšľaháme elektrickým šľahačom. Do preosiatej múky pridáme prášok do pečiva a soľ, dobre rozmiešame a pridáme do tvarohovej zmesi. Vypracujeme si cesto, ktoré sa nesmie lepiť. RADA NAVYŠE: ak by sa lepilo pridajte ešte trošku hladkej múky, pretože to záleží od tvarohu. Ja som musela pridať ešte 1 PL. Ak je cesto správne zarobené, veľmi dobre sa s ním pracuje.
  3. Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 3/4 cm a pohárikom /ja som mala priemer 6 cm/ vykrajujeme šišky. Do stredu každej urobíme jamku hrubým dnom štamperlíka, pozor aby ste ich neprekrojili, len naznačiť. Tá bude slúžiť na penu.
  4. Následne vykrojené šišky vyprážame v dostatočnom množstve horúceho oleja. Olej musí byť fakt horúci, aby šišky napuchli a vyplávali. Ukladáme ich na tácku, kde si dáme servítky, ktoré vypijú prebytočný tuk. Po vychladnutí ich poprášime práškovým cukrom.
  5. Medzitým si z 1 bielka do ktorého pridáme 2 PL práškového cukru a cca 10 ks jahôd vyšľaháme penu. Kôpky peny kladieme na šištičky a dozdobíme ich jahodou. Samozrejme ideálne sú čerstvé jahody, ale ako na potvoru som nezohnala, takže som použila kompót. Alebo ďalšia verzia môže byť aj džem dľa chuti. Servírujeme a máme fašiangy.