Sirup z bazových kvetov

58vlasta - bez fotky58vlasta, 21. apríla 2010

Za chvíľu je tu máj a začne kvitnúť baza. Rada robím z bazových kvetov sirup a tiež bazový nápoj. Obvykle robím rovno z dvojitej Zobraziť celý popisZa chvíľu je tu máj a začne kvitnúť baza. Rada robím z bazových kvetov sirup a tiež bazový nápoj. Obvykle robím rovno z dvojitej dávky... Voda s bazovým sirupom je príjemne osviežujúca.

Suroviny

30 ks
2  l
2 kg
2  ks
1 KL




Postup

  1. 1

    Kvety bazy namočíme do 2 l vody na 24 hodín. Potom to precedíme do hrnca, pridáme cukor, dobre umyté a na kolieska nakrájané citróny, kyselinu citrónovú a varíme 30 minút. Po uvarení povyberáme kolieska citróna. Nalejeme do fliaš a dobre uzatvoríme.

Diskusia k receptu

marca
ten recept som hľadala, je to fajn budem to podľa neho robiť, bazový sirup mi chuti
sjuz
Ja si každý rok narobím plnú policu fliaš - ešte teraz míňam minuloročný. Dávam do čaju, keď sme chorí, veľmi pomáha.
alaba
Ano , je vyborny. Okrem liecivych cajikov sa hodi aj v lete pri "vyrobe" domacich ladovych cajov.
58vlasta
Za krátky čas začne baza kvitnúť, tak pôjdeme nazbierať. Skúsim aj ten žihľavový, čo som tu videla recept.
sovka62
Dobrý sirup. A má aj iné využitie, ako sa tu uvádza. Okolo Trnavy sa hovorí, že hrozna sa urodí, koľko pánboh dá a vína si narobíme koľko chceme. Takže niektorí "vinári" vyrábajú druháky (vodnáre) z výliskov, ktoré zostanú po vylisovaní šťavy (zalejú ich vodou, nechajú vyluhovať, sprešujú, dosladia repným cukrom) a niektorým je i to málo a vyrábajú druháky z kvasníc, ktoré zostanú po stočení čistého vína), dolejú vodou, dosladia a nechajú prekvasiť). Samorejme takýmto "vínam" niečo chýba a na oklamanie neskúsených konzumentov (a občas, žiaľ, aj kupcov) pridávajú do druhákov práve tento bazový sirup. Víno získa výrazný buket a drzo sa začne tváriť ako muškát. Takže výborný sirup na rôzne použitie. A tuším ho tohto roku budem robiť aj ja, nie do vína, len preto, že je naozaj veľmi dobrý.
58vlasta
bambulka51, asi si mala zle utesnené/uzatvorené/ fľaše alebo nádoby, v ktorých máš sirup. Všetky takéto veci sú na uzatvorenie dosť citlivé. Alebo skús potom fľaše sterilizovať pár minút.
franki981
jedna otazka treba aj tie kvety unyt alebo vysusit alebo nieco ine,,,
58vlasta
Bazové kvety netreba ani umývať ani sušiť, stratili by na kvalite a chuti.
sebeka
prosím Vás o radu, čo mám robiť, keď sa mi už pleseň vytvorila na žihľavovom sirupe - niektorí vravia že pleseň vybrať a piť ďalej, ale bojím sa toho, mám všetok sirup vyliať?
sebeka
prosím Vás o radu, čo mám robiť, keď sa mi už pleseň vytvorila na žihľavovom sirupe - niektorí vravia že pleseň vybrať a piť ďalej, ale bojím sa toho, mám všetok sirup vyliať?
8maggie
Tiež sa mi na vrchu bazovej šťavy: na kvetoch naložených vo vode, cukre, citronovych supkach a kyseline citr. vytvorila modra pleseň.
... Mohol by sa vyjadrit nejaky doktor/biolog, prosim?
Su predsa aj neskodne plesne - kvasene uhorky, niva...
Dakujem :)
58vlasta
Aj mne sa na niektorých fľašiach urobila pleseň, tie som vyliala. Aj otvorené kompóty, keď nezjeme a začnú plesnivieť, vyhodím. Zdá sa, že je to škoda, ale zdravie stojí viac, ako jeden vyhodený kompót alebo iná potravina. Na google sa dá nájsť veľa čítania o týchto plesniach, napr:  www.liecive.herba.sk/index.php/rok-2009/34-6-2009/414-plesne...
alebo aj  dromedar.topky.sk/c/100225/177544/Co-treba-vyhodit-a-como...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia