Sirup Cola (Artemisia abrotanum - palina)
Foto: heda3
Tento sirup je príjemne osviežujúci, má kolovú arómu a jedinečnú chuť. Bylinka sa veľmi dobre pestuje, nie je vôbec náročná. Tento sirup robím v malej Zobraziť celý popisTento sirup je príjemne osviežujúci, má kolovú arómu a jedinečnú chuť. Bylinka sa veľmi dobre pestuje, nie je vôbec náročná. Tento sirup robím v malej dávke, nakoľko sa dá robiť skoro celoročne, takže je zbytočné robiť si zásoby.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zbierame len mladé výhonky (nakoľko staršie majú horkastú príchuť). Bylinku nasekáme na jemno, poprípade použijeme mažiar. Citrón nakrájame na kolieska a s nasekanou cola - bylinou dáme do hrnca. V kanvici prevaríme vodu a zalejeme colu. Takto to necháme 1deň postáť.
-
2
Na druhý deň dáme znova zovrieť (v hrnci), pridáme cukor a citrodeko a necháme to chvíľu povariť, zakiaľ sa neroztopí cukor. Následne zlejeme cez husté sitko a potom povaríme asi 40 minút.
-
3
(Za 40 minút sa mi odparilo asi 1,5 dcl). Uvarený sirup dáme do sklenej fľaše.
-
4
Zabalíme do deky a necháme odpočívať, kým sirup nevychladne.
Keď s nej otrhneš a trochu pomrvíš v dlaní tak vonia celkom ako Cola.