Sirup s kolovou príchuťou
Sirup Cola (Artemisia abrotanum - palina)
Autor receptu: heda3
Tento sirup je príjemne osviežujúci, má kolovú arómu a jedinečnú chuť. Bylinka sa veľmi dobre pestuje, nie je vôbec náročná.
Tento sirup robím v malej dávke, nakoľko sa dá robiť skoro celoročne, takže je zbytočné robiť si zásoby.
60 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Zbierame len mladé výhonky (nakoľko staršie majú horkastú príchuť). Bylinku nasekáme na jemno, poprípade použijeme mažiar. Citrón nakrájame na kolieska a s nasekanou cola - bylinou dáme do hrnca. V kanvici prevaríme vodu a zalejeme colu. Takto to necháme 1deň postáť.
- Na druhý deň dáme znova zovrieť (v hrnci), pridáme cukor a citrodeko a necháme to chvíľu povariť, zakiaľ sa neroztopí cukor. Následne zlejeme cez husté sitko a potom povaríme asi 40 minút.
- (Za 40 minút sa mi odparilo asi 1,5 dcl). Uvarený sirup dáme do sklenej fľaše.
- Zabalíme do deky a necháme odpočívať, kým sirup nevychladne.