Sirup s kolovou príchuťou

Sirup Cola (Artemisia abrotanum - palina)

Autor receptu: heda3

Tento sirup je príjemne osviežujúci, má kolovú arómu a jedinečnú chuť. Bylinka sa veľmi dobre pestuje, nie je vôbec náročná. Tento sirup robím v malej dávke, nakoľko sa dá robiť skoro celoročne, takže je zbytočné robiť si zásoby.

60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zbierame len mladé výhonky (nakoľko staršie majú horkastú príchuť). Bylinku nasekáme na jemno, poprípade použijeme mažiar. Citrón nakrájame na kolieska a s nasekanou cola - bylinou dáme do hrnca. V kanvici prevaríme vodu a zalejeme colu. Takto to necháme 1deň postáť.
  2. Na druhý deň dáme znova zovrieť (v hrnci), pridáme cukor a citrodeko a necháme to chvíľu povariť, zakiaľ sa neroztopí cukor. Následne zlejeme cez husté sitko a potom povaríme asi 40 minút.
  3. (Za 40 minút sa mi odparilo asi 1,5 dcl). Uvarený sirup dáme do sklenej fľaše.
  4. Zabalíme do deky a necháme odpočívať, kým sirup nevychladne.