Šípkové víno fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 14. októbra 2014
Šípkové víno (fotorecept)
Foto: ancicka

U nás šípkové víno je veľmi obľúbené.Ak je dobré vykvasené a odstaté,je veľmi chutné.Chuťové pripomína silné južné hroznové vína.

Suroviny

1 kg
1 kg
2 l




Postup

  1. 1

    Tento recept čo uvádzam ,používam najčastejšie.Je to silnejšie stolové víno./Ak by ste chceli jemnejšie stolové víno,tak použite na 1 kg šípok,3 l vody a 800 g cukru./

  2. 2

    Teraz,ked sú šípky zrelé ,sú najlepšie na prípravu vína,ale aj na sušenie na čaj.Nazberané šípky očistime od stoniek a od suchých kvetov.

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom šípky umyjeme,

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pripravíme si sirup s cukru a vody .Cukor necháme vo vode rozpustiť za občasného miešania,

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do pripraveného čistého demižona nasýpeme šípky,

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a zalejeme sirupom.Pri kvasení šípky plávajú na povrchu,po vykvasení klesajú ku dnu,nie všetký

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto pripravený demižon uzatvoríme kvasnou zátkou.Počas kvasenia unikajú bublinky.Ked je víno vykvasené,už neunikajú.

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kvasenie šípkového vína je dosť zdlhavá zaležitosť.Prvé 3-4 týždne by malo víno kvasiť v teplej miestnosti,potom môžme premiestniť do miestnosti s najnižšou teplotou 15-18 °C a necháme aj 2-3 mesiace,čím dlhšie tým lepšie.Na obrázku je vidieť proces kvasenia.Na vrchu sa vytvorí pena,sirup zmutnie a šípky pomaly padajú na dno./10 dní/.

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kvasí 1 mesiac.Pena sa stratila a sirup je mútny skoro ako mlieko.Nechávam kvasiť pri izbovej teplote.Pomaly šípky klesajú na dno,ale nie všetko.Akonáhle prestane bublinkovať,

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    víno scedime cez sitko do väčšej nádoby.

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Fľašu umyjeme a čisté víno stiahneme naspäť do fľaše.Fľašu uzatvoríme kvasnou zátkou a necháme ho ešte odstáť kým bublinkuje.Potom zátku odstranime a víno zazatkujeme a necháme ho vyčasovať-odstáť.Je to už na každom koľko!?

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Možno mi nebudete veriť,ale toto víno na obrázku má 8 rokov.Je krásne čisté ako slzička a je silné.

    Šípkové víno (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

renulienka
@marcel83 , u nas pred tyzdnom uz skoro aj pooberane, isli sme neskoro ;-) a velmi vela ich bolo zlych, sama cierna bodka, takze tento rok iba susim na caj ;-)
patroveckypitrs
Tak toto áno kedysi sme ho doma robievali síce trochu iný pomer ale podstatné to iste. Prvý krát keď sme ho z bratom robili sa nám nechcelo čistiť stonky a okvetnu časť. A to ste mali vidieť potom tu farbu nikto ho nechcel piť lebo bolo zelene. Brat povedal zafarbíme ho farbou na vajcia červenou, ale hrôza ešte škaredšia farba chuťou dobré ale pohľad až prišlo zle. Od vtedy sme svedomito čistili. Inak toto víno používam na divinu podlievať to je chuť. A chválim recept máš 5**** a obdiv veď je to pracne víno.
ivan14
Já jsem dělal šípkové víno ze sušených šípků, barva je tmavší a chuť výraznější. Recept je +- stejný, samozřejmě sušené šípky jsou lehčí, tak upravit váhu. Zkuste!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia