Simit - sezamové kruhy fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 21. januára 2015 13:22
Ďalšie recepty »
Simit - sezamové kruhy (fotorecept)Foto: cesminaz

Velmi obľúbené Turecké pečivo ;-) Za inspiraciu dakujem @nazarboncuk ,ktora tu ma tiez skvely recept na Simit :-) Pred rokom po vyskusani jej Simitu,som si upravila pomer niektorych surovin presne podla našej chuti,ktoru si pamätame z Turecka :-) a odvtedy uz inak ani nerobim :-)

17-18
porcií
15-20 min
na 170 °C

Suroviny

1 kg
250 g
2 PL
150 g (margarín)
2 ks
3,5 dcl
50 g
4 dcl
4 PL (pekmez)
1,5 dcl
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Muku,sol a cukor premiesame lyzicou v jednej miske.Potom pridame 2 žľtky,zmäknute maslo a napucany kvasok,ktory sme si spravili z 2dcl mlieka a 1kl cukru.No a napokon este aj to zvyšné mlieko 1,5dcl.Tuk mozte pouzit podla seba,niaky vami osvedceny margarin cca.70% ,ci uz maslo :-) ..to uz necham na vas.

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne pomačkáme :-) -vymiesime polotuhe cesto,ktore sa ma oddelovat od misky.

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou muky vymiesime cesto do bochnika,trocha spodok a vrch pomucime a misku prikryjeme igelitom a utierkou.Takto cesto odlozime na teplejsie miesto stat na 1 hodinu..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatial si v jednej panvici na sucho opecieme 4dcl sezamu,ktory po vychladnuti dame do jednej väcsej misky.Potom zmiesame tiez v jednej väcsej miske 4Pl Pekmezu-Melasi a 1,5dcl vody..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Toto cesto nenakysne velmi,len trocha akoby podkysne :-) ..ale hlavne je,aby tu hodinu odpocivalo..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto z misky vyberieme na trocha pomucenu dosku a rukami ho pozdlz roztapkame :-) na hrubku 1,5-2cm..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom pomocou takejto škrabky na slovenske halusky :-) krajame cesto na pasiky hrube cca.2cm..Je to lahsie a jednoduchsie než nožíkom ;-P

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tuto "techniku" na Simit,som sa naucila z Tureckeho programu,kde robili Simit uz "profici" v niakej Simitovej pekarni ;-D -islo im to "jedna radost" ;-P Ale je aj take video na You tube.Mne sa tato "technika" zdala fakt super,tak som ju bola vyskusala a odvtedy uz inak Simit ani nerobim! A kludne sa moze pouzit aj pri inom pecive ;-) Takze.. pasik vysulame na nepomucenej doske na tenucko,asi tak na hrubku malicka :-)

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uchopime v strede-v polovici ,zdvyhneme,mykneme a ono by sa malo v tej rychlosti,same omotat ;-)

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto sa to omoce jedno o druhe..a potom koniec chytite,aby sa to uz nerozislo :-)Je to velmi lahke a jednoduche,ide to fakt velmi rychlo.Ono len to vysvetlovanie je trocha komplikovane :-))

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    oba konce prelozime asi 1cm jedno cez druhe..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..a takto cez to tam a naspät "šúlneme" aby sa tie konce spojili :-) Netlacte priliz,len tak stredne..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..dostanete taketo krasne kruhy ;-P

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Kruhy potom pojednom namocime do melasovej šťavy z jednej aj z druhej strany..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..trocha odtrasieme od šťavy a z jednej aj z druhej strany povalame v sesame.Sezam sa na mokre cesto pekne nalepi :-) Nic si z toho nerobte ak nebude vsade rovnomerne nalepeni..

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    A ukladame ho na plech s peciacim papierom..Takto na plechu ho este nechame na teplejsom mieste postat 30 minut.Zatial zapneme ruru,nech sa nam predhreje na 170°C.Po 30 minutach dame do rury piect na 15-20 minut.Maju byt pekne zlatiste :-)

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Hned po vybrati ešte za horuca,natreme pomocou štetca vrch upeceneho kruhu melasovou šťavou,ktora nam este zostala.Nemusite vela,2x pretrite vrch to staci :-) To len aby sa ta melasova chut a sladkost dala prijemne citit.Prave tato melasova šťava,toto natieranie,dava Simitu tu pravu a nezamenitelnu chut ;-P

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Simit z polohrubej muky ma tuhšie,hustejšie cesto po upečeni a zostane z vonka chutny chrumkavy.Simit ma vynimocnu sladko-slanu chut ,ktora skvelo ladi so Sezamom :-) My ho mame radi takto,ale kto ho chce mat mäkkučky,tak si ho jednoducho pripravy z hladkej muky,alebo pol na pol.Celkom podla vlastnej chuti.. Podavame ako male pohostenie pre navštevu ku kave,alebo čaju ;-P ako aj k ranajkam či na desiatu.

    Simit - sezamové kruhy (fotorecept) - obrázok 18
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist