Foto: cesminaz
Velmi obľúbené Turecké pečivo ;-) Za inspiraciu dakujem @nazarboncuk ,ktora tu ma tiez skvely recept na Simit :-) Pred rokom po vyskusani jej Simitu,som Zobraziť celý popisVelmi obľúbené Turecké pečivo ;-) Za inspiraciu dakujem @nazarboncuk ,ktora tu ma tiez skvely recept na Simit :-) Pred rokom po vyskusani jej Simitu,som si upravila pomer niektorych surovin presne podla našej chuti,ktoru si pamätame z Turecka :-) a odvtedy uz inak ani nerobim :-)
porcií
na 170 °C
Postup
-
1
Muku,sol a cukor premiesame lyzicou v jednej miske.Potom pridame 2 žľtky,zmäknute maslo a napucany kvasok,ktory sme si spravili z 2dcl mlieka a 1kl cukru.No a napokon este aj to zvyšné mlieko 1,5dcl.Tuk mozte pouzit podla seba,niaky vami osvedceny margarin cca.70% ,ci uz maslo :-) ..to uz necham na vas.
-
2
Poriadne pomačkáme :-) -vymiesime polotuhe cesto,ktore sa ma oddelovat od misky.
-
3
Pomocou muky vymiesime cesto do bochnika,trocha spodok a vrch pomucime a misku prikryjeme igelitom a utierkou.Takto cesto odlozime na teplejsie miesto stat na 1 hodinu..
-
4
Zatial si v jednej panvici na sucho opecieme 4dcl sezamu,ktory po vychladnuti dame do jednej väcsej misky.Potom zmiesame tiez v jednej väcsej miske 4Pl Pekmezu-Melasi a 1,5dcl vody..
-
5
Toto cesto nenakysne velmi,len trocha akoby podkysne :-) ..ale hlavne je,aby tu hodinu odpocivalo..
-
6
Cesto z misky vyberieme na trocha pomucenu dosku a rukami ho pozdlz roztapkame :-) na hrubku 1,5-2cm..
-
7
Potom pomocou takejto škrabky na slovenske halusky :-) krajame cesto na pasiky hrube cca.2cm..Je to lahsie a jednoduchsie než nožíkom ;-P
-
8
Tuto "techniku" na Simit,som sa naucila z Tureckeho programu,kde robili Simit uz "profici" v niakej Simitovej pekarni ;-D -islo im to "jedna radost" ;-P Ale je aj take video na You tube.Mne sa tato "technika" zdala fakt super,tak som ju bola vyskusala a odvtedy uz inak Simit ani nerobim! A kludne sa moze pouzit aj pri inom pecive ;-) Takze.. pasik vysulame na nepomucenej doske na tenucko,asi tak na hrubku malicka :-)
-
9
Uchopime v strede-v polovici ,zdvyhneme,mykneme a ono by sa malo v tej rychlosti,same omotat ;-)
-
10
Takto sa to omoce jedno o druhe..a potom koniec chytite,aby sa to uz nerozislo :-)Je to velmi lahke a jednoduche,ide to fakt velmi rychlo.Ono len to vysvetlovanie je trocha komplikovane :-))
-
11
oba konce prelozime asi 1cm jedno cez druhe..
-
12
..a takto cez to tam a naspät "šúlneme" aby sa tie konce spojili :-) Netlacte priliz,len tak stredne..
-
13
..dostanete taketo krasne kruhy ;-P
-
14
Kruhy potom pojednom namocime do melasovej šťavy z jednej aj z druhej strany..
-
15
..trocha odtrasieme od šťavy a z jednej aj z druhej strany povalame v sesame.Sezam sa na mokre cesto pekne nalepi :-) Nic si z toho nerobte ak nebude vsade rovnomerne nalepeni..
-
16
A ukladame ho na plech s peciacim papierom..Takto na plechu ho este nechame na teplejsom mieste postat 30 minut.Zatial zapneme ruru,nech sa nam predhreje na 170°C.Po 30 minutach dame do rury piect na 15-20 minut.Maju byt pekne zlatiste :-)
-
17
Hned po vybrati ešte za horuca,natreme pomocou štetca vrch upeceneho kruhu melasovou šťavou,ktora nam este zostala.Nemusite vela,2x pretrite vrch to staci :-) To len aby sa ta melasova chut a sladkost dala prijemne citit.Prave tato melasova šťava,toto natieranie,dava Simitu tu pravu a nezamenitelnu chut ;-P
-
18
Simit z polohrubej muky ma tuhšie,hustejšie cesto po upečeni a zostane z vonka chutny chrumkavy.Simit ma vynimocnu sladko-slanu chut ,ktora skvelo ladi so Sezamom :-) My ho mame radi takto,ale kto ho chce mat mäkkučky,tak si ho jednoducho pripravy z hladkej muky,alebo pol na pol.Celkom podla vlastnej chuti.. Podavame ako male pohostenie pre navštevu ku kave,alebo čaju ;-P ako aj k ranajkam či na desiatu.
Tvoj recept je perfektný fotodokument, to už musí podľa toho spraviť aj totálny začiatočník, (resp.nemehlo) nič iné, krásna práca sa aj dobre hodnotí, aj ukladá do pamätníčka zvaný kk :-)
a uz ma napadaju aj orechy a kokos :-)))))
Dobrá správa pre bratislavčanov: v tureckom obchode, čo spomínala v lete cezminas, je dostať pekmez morušový aj hroznový (v areáli Slovnaftu). Tak už len napiecť túto pochúťku :-)
ďakujem za radu @marikafil , dnes som bola v starej Ikea Farmárskej tržnici . toto som kúpila , dúfam, že to bude dobré :-)
fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10941020_10019...
varecha.pravda.sk/recepty/simit-tak-ako-ma-naozaj-byt-fot...
razu bud redsie alebo tuhsie,nez by malo byt..Takze sa uz drzim
je
dine toho,ze autor receptu na pis
al ci ma byt cesto redsie,hustejsie, lepkave,nelepkave..A odvtedy vzdy tak aj niaky recept robim,ze nedam nazaz vsetko mlieko donho,ale davam po trosky..a ked je uz konzistencia ako pise autor,tak uz viac nedam,aj ked je v recepte viac udane.Alebo naopak,ze mi napriek dodrzania pomeru mlieka bolo cesto tvrde a nedalo sa snim vobec pracovat :-( Niekedy sa treba drzat aj svojich vlastnych skusenosti,ci rad autora a Varechacov :-) Takze mila @jerica dakujem za vyskusanie receptu,aj ked som trocha smutna,ze sa ti celkom ten Simit nevydaril tak,ako mal byt..ale som rada,ze chutil :-) Dakujem za odozvu :-)