Simit - sezamové kruhy (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Velmi obľúbené Turecké pečivo ;-) Za inspiraciu dakujem @nazarboncuk ,ktora tu ma tiez skvely recept na Simit :-) Pred rokom po vyskusani jej Simitu,som si upravila pomer niektorych surovin presne podla našej chuti,ktoru si pamätame z Turecka :-) a odvtedy uz inak ani nerobim :-)

17-18
porcií
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Muku,sol a cukor premiesame lyzicou v jednej miske.Potom pridame 2 žľtky,zmäknute maslo a napucany kvasok,ktory sme si spravili z 2dcl mlieka a 1kl cukru.No a napokon este aj to zvyšné mlieko 1,5dcl.Tuk mozte pouzit podla seba,niaky vami osvedceny margarin cca.70% ,ci uz maslo :-) ..to uz necham na vas.
  2. Poriadne pomačkáme :-) -vymiesime polotuhe cesto,ktore sa ma oddelovat od misky.
  3. Pomocou muky vymiesime cesto do bochnika,trocha spodok a vrch pomucime a misku prikryjeme igelitom a utierkou.Takto cesto odlozime na teplejsie miesto stat na 1 hodinu..
  4. Zatial si v jednej panvici na sucho opecieme 4dcl sezamu,ktory po vychladnuti dame do jednej väcsej misky.Potom zmiesame tiez v jednej väcsej miske 4Pl Pekmezu-Melasi a 1,5dcl vody..
  5. Toto cesto nenakysne velmi,len trocha akoby podkysne :-) ..ale hlavne je,aby tu hodinu odpocivalo..
  6. Cesto z misky vyberieme na trocha pomucenu dosku a rukami ho pozdlz roztapkame :-) na hrubku 1,5-2cm..
  7. Potom pomocou takejto škrabky na slovenske halusky :-) krajame cesto na pasiky hrube cca.2cm..Je to lahsie a jednoduchsie než nožíkom ;-P
  8. Tuto "techniku" na Simit,som sa naucila z Tureckeho programu,kde robili Simit uz "profici" v niakej Simitovej pekarni ;-D -islo im to "jedna radost" ;-P Ale je aj take video na You tube.Mne sa tato "technika" zdala fakt super,tak som ju bola vyskusala a odvtedy uz inak Simit ani nerobim! A kludne sa moze pouzit aj pri inom pecive ;-) Takze.. pasik vysulame na nepomucenej doske na tenucko,asi tak na hrubku malicka :-)
  9. Uchopime v strede-v polovici ,zdvyhneme,mykneme a ono by sa malo v tej rychlosti,same omotat ;-)
  10. Takto sa to omoce jedno o druhe..a potom koniec chytite,aby sa to uz nerozislo :-)Je to velmi lahke a jednoduche,ide to fakt velmi rychlo.Ono len to vysvetlovanie je trocha komplikovane :-))
  11. oba konce prelozime asi 1cm jedno cez druhe..
  12. ..a takto cez to tam a naspät "šúlneme" aby sa tie konce spojili :-) Netlacte priliz,len tak stredne..
  13. ..dostanete taketo krasne kruhy ;-P
  14. Kruhy potom pojednom namocime do melasovej šťavy z jednej aj z druhej strany..
  15. ..trocha odtrasieme od šťavy a z jednej aj z druhej strany povalame v sesame.Sezam sa na mokre cesto pekne nalepi :-) Nic si z toho nerobte ak nebude vsade rovnomerne nalepeni..
  16. A ukladame ho na plech s peciacim papierom..Takto na plechu ho este nechame na teplejsom mieste postat 30 minut.Zatial zapneme ruru,nech sa nam predhreje na 170°C.Po 30 minutach dame do rury piect na 15-20 minut.Maju byt pekne zlatiste :-)
  17. Hned po vybrati ešte za horuca,natreme pomocou štetca vrch upeceneho kruhu melasovou šťavou,ktora nam este zostala.Nemusite vela,2x pretrite vrch to staci :-) To len aby sa ta melasova chut a sladkost dala prijemne citit.Prave tato melasova šťava,toto natieranie,dava Simitu tu pravu a nezamenitelnu chut ;-P
  18. Simit z polohrubej muky ma tuhšie,hustejšie cesto po upečeni a zostane z vonka chutny chrumkavy.Simit ma vynimocnu sladko-slanu chut ,ktora skvelo ladi so Sezamom :-) My ho mame radi takto,ale kto ho chce mat mäkkučky,tak si ho jednoducho pripravy z hladkej muky,alebo pol na pol.Celkom podla vlastnej chuti.. Podavame ako male pohostenie pre navštevu ku kave,alebo čaju ;-P ako aj k ranajkam či na desiatu.