Simit, tak ako má naozaj byť :) fotorecept

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 15. mája 2012

Recept na Simit som tu už niekedy dávno vložila. Odvtedy som vyskúšala veľa receptov na jeho prípravu, ale ani raz to nebolo ono. Dnes Zobraziť celý popisRecept na Simit som tu už niekedy dávno vložila. Odvtedy som vyskúšala veľa receptov na jeho prípravu, ale ani raz to nebolo ono. Dnes sa mi konečne podarilo upiecť simit tak, ako by mal naozaj chutiť! Veľmi sa tomu teším, tak sa idem s vami o tú radosť podeliť :)))

15-20 kúskov
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 230 °C

Suroviny

500 g
9 g
50 g
35 g
225 g
75 g
1
na obalenie:




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misky, spravíme jamku, vhodíme žĺtok a rozmrvíme droždie (ja som tentokrát použila sušené). Prilejeme vlažné mlieko a začneme spracovávať cesto. Primiešame cukor a soľ a zamiešavame postupne zvyšok múky. Nakoniec pridáme maslo.

    Simit, tak ako má naozaj byť :) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké nelepivé cesto a necháme ho prikryté fóliou a utierkou 30 minút odpočívať.

    Simit, tak ako má naozaj byť :) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po polhodine cesto preložíme na dosku a rozdelíme na 15 až 20 guličiek. Najvhodnejšie sú guličky veľkosti pinpongovej loptičky, alebo trocha väčšie. Každú jemne roztlačíme a v strede urobíme pomocou prsta otvor, a vytvarujeme tenší prstenec.

    Simit, tak ako má naozaj byť :) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ho stáčame z jednej strany dovnútra a z druhej smerom von. Neviem sa správne vyjadriť, tak asi budú lepšie obrázky :))

    Simit, tak ako má naozaj byť :) (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V jednej miske rozmiešame vodu s hroznovou melasou a do druhej si nasypeme nasucho opečený sezam. Každý kúsok namočíme najskôr do vody...

    Simit, tak ako má naozaj byť :) (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...a potom do sezamu, dobre obalíme a prenesieme na jemne pomastený plech.

    Simit, tak ako má naozaj byť :) (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech zakryjeme fóliou alebo veľkým mikroténovým vreckom a necháme ešte hodinu podkysnúť, alebo aj menej, uvidíte ako porastie. Rúru predhrejeme na 230 °C. Simit vložíme do rúry a pečieme zhruba 10 - 15 minút, treba to sledovať, pečieme do zlatohneda.

    Simit, tak ako má naozaj byť :) (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyberieme ich a preložíme na mriežku vychladnúť. Ešte horúce ich potrieme melasovou vodou, ktorá nám zostala. Budú tak krásne lesklé aj sladučké. Podávame ich vychladnuté, ale čerstvé, ak ich chceme uchovať do druhého dňa, tak najlepšie v uzavretom plastovom vrecku. Podávame ich s čiernym čajom ako súčasť raňajok alebo len tak počas dňa, teraz v lete, ako inak s vychladeným ayranom alebo acidkom ;) Dobrú chuť!

    Simit, tak ako má naozaj byť :) (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

marcy
mňááááám,ukladám.... melasu nebudem mať hroznovú,iba takú z lekárne :)
nazarboncuk
ahojte dievcatá, namiesto melasy môžete použiť aj med alebo aj cukor :) hlavne aby to bolo lepkavé a ten sezam tam držal
mariaklara
Toto som ešte nerobila priznám sa, že recept vidím prvý krát, podľa zloženia sa mi to zdá ako vianočkové cesto, alebo sa mýlim?
jerica
Určite výborné , lahodí aj OKU ! :-) ukladám.
niniatko
vyzerá to veľmi zaujímavo a chutne, ak zajtra nebude nik doma, tak skúsim :)
jarunka
Nieco podobne uz mam ulozene. Este som neskusala. Ulozim si aj toto. Na leto sa hodi taketo pecivko.
sovka62
Večná škoda, že nemáš na pridanie fotografiu, ako Turci tento simit predávajú. Priznám sa, keď som to videla, padla mi sánka. Okrúhla tácka na hlave, na nej simit v niekoľkých vrstvách, do vysoka a obe ruky voľné. Vyzeralo to, ako keby to mali na hlave prilepené, tácku chytili, len keď ju potrebovali posunúť pre zákazníka, aby si mohol zobrať. Samozrejme, že sme ochutnali, chutili, ale nebolo to celkom sladké, určite to bolo menej sladké ako vianočka. Najradšej by som ho bola jedla každý deň, ale keďže aj tento rok sme mali výbornú stravu, nedalo sa.
zdezda
páči sa mi tvoj receptík, určite ho vyskúšam aj ja :-)
marikafil
Máš ich krásne, ja som skúšala podľa receptu, ktorý sem dala @michsamant , boli síce výborné, ale neviem, či sa ešte niekedy odhodlám - možno som niečo neurobila správne, ale veľmi zle sa mi s tým kysnutým "venčekom" pracovalo, výsledok nebol taký krásny ako na fotkách. Ale na jeseň sa chystám do Turecka na poznávací zájazd, tak som pevne odhodlaná spoznávať tú kuchyňu zblízka:-)
nazarboncuk
ďakujem vám všetkým za milé odozvy. @marikafil ten recept od Misky som robila aj ja, aj veľa iných predtým, ale nebolo to ono :/ tá chuť nebola taká ako by mal simit chutiť. S týmto receptom sa to určite podarí. Je pravda, že pri "akrobacii" s krútením venčekov je dobré mať isté zručnosti, ale len také, ktoré každá gazdiná už má dávno v rukách :) takže neboj sa a smelo do toho. Keď sa budeš túlať Tureckom, tak si daj simit do jednej ruky a do druhej si kúp Ayran, budeš frajerka, že vieš čo a ako :D :D Veľa krásnych zážitkov Ti prajem :)
michsamant
hii jak ma sfukla! :D musim skusit tieto tvoje, prave turecke som nejedla, tak nech mam predstavu :)
nazarboncuk
nahodou. Tvoj recept bol ešte jeden z najlepších, čo som skúšlala. Boli aj také, čo som hádzala rovno do koša! a to som piekla z Tureckej kuchárky....;))
amelie
@nazarboncuk , rada robím koláče z kysnutého cesta a tieto tvoje koláčiky určite vyskúšam čo najskôr, vyzerajú výborne. Ukladám do KK a ďakujem:-)
amirah
vyzerá to pekne, len by ma zaujímalo, či sa to nedá aj s celozrnnou múkou, napr. hladkou špaldovou...
simca
hmm fakt dobrý recept.poprvé se mi moc nepovedly,protože těsto tak krásně nevykynulo,ale po druhé jsem ho dala kynout do pekárny a to pak byla ňamka :-) děkuji za tento recept.
alternaria
@sovka62 ja som ich kupovala v stanku na ulici a natreli nam ho klasickym tavenym syreckom (trojuholnicku), oni to tak jedavaju. Dnes som ich robila a moj priatel ako odbornik (turek) ich velmi vychvalil a samozrejme som mu to neaservirovala s trojuholnickom, jedna basen, dakujem za inspiraciu
nazarboncuk
@alternaria ano, okrem iného aj s taveným syrom je fajn...som rada ze vám chutilo, ja som ich prave dopiekla musim toho svojho krotit aby sa do nich nepustil teraz v noci :)
cesminaz
Simit som piekla po prvy krat vzivote podla tvojho receptu :-) a bol super.Vyskusala som ho uz predtym nez som sa prihlasila na varechu,a odvtedy som ho robila asi 4-5krat.Velmi dobry recept,vypisala som siho do svojho zosita receptov ;-) dakujem
emilys
Piekla som ich , s cestom sa mi pracovalo dobre, krasne to vonalo. Ale trocha mi vadilo, ze na druhy den boli tvrdsie. Neviem, ci to tak ma byt. Musim pochvalit krasny fotopostup. Zase som sa naucila nieco nove.
nyja
Dnes som robila simit a je to senzačné pečivko, len tú melasu som nemala a namočila som tie venčeky do bielka rozšlahaného s mliekom a potom do sezamu. Semienka držia fest :-). Len sa mi to neupieklo tak pekne dotmava. Asi aj kvôli tej melase. Škoda, že neviem, ako sem pridať fotku, lebo som ich trocha pofotila .-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia