Foto: lubisthemple
Recept zo starého mexického časopisu o tradičnom pečení.
príprava
na 210 °C
Suroviny
500 g |
|
40 g |
|
2 čl |
|
7 g, sušené |
|
2 ks |
|
150 ml |
|
3/4 šálky, pražené |
|
Na ozdobu: | |
1 ks, na potretie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Do misky nasypeme múku, urobíme v strede dieru, do stredu ktorej dáme cukor a vajcia. Na múku po okrajoch nasypeme soľ a droždie.
-
2
Najprv zmiešame suroviny v strede misky, postupne primiešavame múku, ktorá je dookola a prilievame mlieko.
-
3
Vznikne nám elastické cesto...
-
4
...do ktoréhe vmiešame na sucho pražené sézamové semienka (môžeme pridať aj tri lyžice sézamového oleja).
-
5
Cesto necháme odpočívať 20 minút. Rozdelíme ho na dve časti, vytvoríme šúlok, ktorý rozdelíme na štyri časti (zatiaľ máme osem častí cesta). Každú malú čiastku ešte rozrežeme na polovicu (máme 16 častí). Z kažej tejto časti urobíme akoby tyčinku dlhú asi 40 cm. Rozdelíme ich do 4 skupín po 4.
-
6
Na začiatku ich spojíme a začneme pliesť. Zoberieme si štvoricu na pravej strane a prenesieme ju ponad vedľajšiu štvoricu. Stále držíme prvú časť cesta a preložíme popod nasledujúcu skupinu a opäť ponad poslednú skupinu. Tak pokračujeme až dokonca. Stále začíname z pravej strany a prekladáme ponad, popod, ponad.
-
7
Konce pletenca spojíme. Necháme ho asi pol hodinu kysnúť.
-
8
Tesne pred tým, ako ho vložíme do rúry, pletenec potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sézamom.
-
9
Vo vyhriatej rúre (210 °C) pečieme asi 25 minút.
@tothka , určite to zvládneš, vôbec to nie je také zložité.