Foto: danja301
Ak ste boli na dovolenke pri mori v južných krajinách, určite ste si aspoň raz kúpili koliesko obalené v sézame, ktoré deti, Zobraziť celý popisAk ste boli na dovolenke pri mori v južných krajinách, určite ste si aspoň raz kúpili koliesko obalené v sézame, ktoré deti, alebo muži predávali na pláži, a ktoré rozvoniavalo široko ďaleko. Receptov existuje mnoho, tak ako pri väčšine jedál. Ja ponúkam alternatívu, na ktorú nie sú potrebné žiadne špeciálne suroviny a nezaberá ani mnoho času. Je to vynikajúca alternatíva domácich raňajok s bielym jogurtom, ovčím syrom, alebo kyslým mliekom tak ako sa je v krajinách odkiaľ pochádza.
na 250 °C
Postup
-
1
Z múky, cukru, soli, oleja, sušeného droždia a vlažnej vody si vypracujeme cesto.
-
2
Najprv premiešame suroviny vareškou a potom cesto dobre vymiesime rukou.
-
3
Necháme ho vykysnúť. Ja som ho po vykysnutí dala do chladničky,kde na ďalšie spracovanie počkalo do rána, keďže som si túto dobrotu naplánovala na raňajky.
-
4
Na druhý deň ráno cesto rozvalkáme na hrúbku asi 1 cm.
-
5
Zoberieme si pohár s najširším priemerom (ja som použila pivový) a vykrajujeme kruhy. Do ich vnútra vykrajujeme s menším pohárom kruhy malé.
-
6
Medzitým si dáme do hrnca vodu a privedieme ju do varu. Zároveň si predhrejeme rúru na 250 st.
-
7
Vykrojené kolieska dáme do vriacej vody. Nevaríme dlho, počkáme len kým vyplavajú na povrch.
-
8
Hneď po vybratí z vody gevrek obalíme v sézame.
-
9
Obalené gevreky hneď ukladáme na pekáč.
-
10
Vložíme do predohriatej rúry a pečieme kým sa nám nezarumenia do zlatista. Čas pečenia závisí od typu rúry.Moja je teplovzdušná a trvá to približne 15-20 min. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu