Sezamový gevrek fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 28. februára 2015
Sezamový gevrek (fotorecept)
Foto: danja301

Ak ste boli na dovolenke pri mori v južných krajinách, určite ste si aspoň raz kúpili koliesko obalené v sézame, ktoré deti, alebo muži predávali na pláži, a ktoré rozvoniavalo široko ďaleko. Receptov existuje mnoho, tak ako pri väčšine jedál. Ja ponúkam alternatívu, na ktorú nie sú potrebné žiadne špeciálne suroviny a nezaberá ani mnoho času. Je to vynikajúca alternatíva domácich raňajok s bielym jogurtom, ovčím syrom, alebo kyslým mliekom tak ako sa je v krajinách odkiaľ pochádza.

20 minút
na 250 °C

Suroviny

500 g
250-300 ml vlažná
1 ČL
1 ČL
50 ml
1 ks sušené
300 g na posypanie
1 l na varenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky, cukru, soli, oleja, sušeného droždia a vlažnej vody si vypracujeme cesto.

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najprv premiešame suroviny vareškou a potom cesto dobre vymiesime rukou.

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme ho vykysnúť. Ja som ho po vykysnutí dala do chladničky,kde na ďalšie spracovanie počkalo do rána, keďže som si túto dobrotu naplánovala na raňajky.

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na druhý deň ráno cesto rozvalkáme na hrúbku asi 1 cm.

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zoberieme si pohár s najširším priemerom (ja som použila pivový) a vykrajujeme kruhy. Do ich vnútra vykrajujeme s menším pohárom kruhy malé.

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si dáme do hrnca vodu a privedieme ju do varu. Zároveň si predhrejeme rúru na 250 st.

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykrojené kolieska dáme do vriacej vody. Nevaríme dlho, počkáme len kým vyplavajú na povrch.

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hneď po vybratí z vody gevrek obalíme v sézame.

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Obalené gevreky hneď ukladáme na pekáč.

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vložíme do predohriatej rúry a pečieme kým sa nám nezarumenia do zlatista. Čas pečenia závisí od typu rúry.Moja je teplovzdušná a trvá to približne 15-20 min. Dobrú chuť!

    Sezamový gevrek (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

nela88
stojí to za vyskúšanie, zaujímavý recept, poznám podobné praclíčky plnené, ale varia sa vo vode do ktorej sa pridáva sóda bicarbóna a potom sa tiež pečú
danja301
@nela88 ,toto je skutočne veľmi jednoduchý a pôvodný recept nie je upravovaný,niekedy ľudia varili jednoducho ,z toho čo mali doma:)
danja301
@kukulienka71 ,napriek tomu ,ze som sa pred zverejnenim receptu pokusala najst na vareche podobny recept ,aby som sem nedavala nieco ,co tu je,nasla som len jeden na gevrek peceny,ten od cezminaz som bohuzial nenasla.....po jeho momentalnom zhliadnuti konstatujem ,ze su naozaj podobne,tak uz si len vybrat:)
kukulienka71
ja som si cezminkin simit zapamätala práve pre ten tvar a sezamový obal, páči sa mi. Preto tá asociácia:-)