Servítková knedľa s lekvárom a makom

tinca - fotkatinca, 14. marca 2010

Toto jedlo je aj za druhé jedlo aj za maškrtu.

25 minút
príprava
15-2O minút
tepelná úprava

Suroviny

5OO g
2O g
2 ks
3O g
cca 4OO ml
2O g
4OO g
štipka




Postup

  1. 1

    V 1/2 dcl vlažného mlieka s trochou cukru pripravíme kvások. V múke rozmiešame soľ, práškový cukor,roztopené maslo, kvások a prilejeme žltky rozšľahané cca v 2 dcl vlažného mlieka.Vypracujeme cesto a podľa potreby prilejeme ešte mlieko. Cesto má mať konzistenciu ako, keď robíme parenú knedľu. Necháme vykysnúť.

  2. 2

    Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na väčší ovál,potrieme slivkovým lekvárom a zvinieme do veľkej knedle. Zabalíme do čistej utierky a varíme v pare na site cca 15 minút. Ja som sitko zdedila po mame, takže tam robím aj klasickú knedľu. Knedľu vyskúšame šparadlom,ak sa cesto nelepí je hotová.

  3. 3

    Knedľu krájame niťou /osvedčila sa mi dentálna niť/ na kolieska ako roládu,posypeme zomletým makom, práškovým cukrom a prepusteným maslom. Rada NAVYŠE: hodí sa k nej aj slivková omáčka, ktorú som dnes pridala na varechu.

Diskusia k receptu

veronka8
niečo podobné má vo svojej knihe aj Petr Novotný a to som už skúšala.
bozulka
A ako to dopadlo? U mňa nie príliš dobre a viac som neskúšala...
tinca
Áno hannah je to iná obdoba parených buchiet, vyzerá to slávnostnejšie ako taká roláda. Neviem či to mal Novotný v receptoch, ja to mám napísané, neviem už od koho. Ale niektoré recepty mám zapísané aj od neho, lebo som sledovala, keď varil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia