Servítková knedľa s lekvárom a makom

Autor receptu: tinca

Toto jedlo je aj za druhé jedlo aj za maškrtu.

25 minút
príprava
15-2O minút
tepelná úprava

Postup

  1. V 1/2 dcl vlažného mlieka s trochou cukru pripravíme kvások. V múke rozmiešame soľ, práškový cukor,roztopené maslo, kvások a prilejeme žltky rozšľahané cca v 2 dcl vlažného mlieka.Vypracujeme cesto a podľa potreby prilejeme ešte mlieko. Cesto má mať konzistenciu ako, keď robíme parenú knedľu. Necháme vykysnúť.
  2. Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme na väčší ovál,potrieme slivkovým lekvárom a zvinieme do veľkej knedle. Zabalíme do čistej utierky a varíme v pare na site cca 15 minút. Ja som sitko zdedila po mame, takže tam robím aj klasickú knedľu. Knedľu vyskúšame šparadlom,ak sa cesto nelepí je hotová.
  3. Knedľu krájame niťou /osvedčila sa mi dentálna niť/ na kolieska ako roládu,posypeme zomletým makom, práškovým cukrom a prepusteným maslom. Rada NAVYŠE: hodí sa k nej aj slivková omáčka, ktorú som dnes pridala na varechu.