Sekaná so šošovicovým prívarkom

thedrunkchef - fotkathedrunkchef, 19. augusta 2012

Spomienky na detstvo v školskej jedálni sú stále silné.

30 minút
príprava
110 minút
tepelná úprava

Suroviny

PRÍVAROK:
SEKANÁ:




Postup

  1. 1

    PRÍVAROK: Do rozpáleného oleja hodíme na pár sekúnd bobkový list a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, ktorú orestujeme do sklovita. Zasypeme troškou mletej papriky, zarestujeme a pridáme vopred namočenú šošovicu. Zalejeme vodou, dochutíme soľou, čiernym korením a necháme zovrieť. Potom stiahneme plameň a varíme cca 40 minút. Pred odstavením prelisujeme cesnak podľa chuti a kto má rád na kyslo, pridá ocot.

  2. 2

    SEKANÁ: Mäso, najemno nakrájanú cibuľu, soľ, čierne korenie, mletú papriku, vajíčko a strúhanku poriadne vymiešame. Do tejto zmesi zabalíme natvrdo uvarené vajcia a vytvarujeme šišku. Tú zo všetkých strán ju jemne posypeme strúhankou. Pečieme v rúre asi 70 minút.

Diskusia k receptu

rajnica
Recept je fajn. Ale prečo ho sem administrátori vycapia, keď je vonku 35 stupňov??
p.s. Kto nevie takéto jedlo navariť bez udania množstva surovín, nech nevarí.
tatranocka
@rajnica a kto vie variť,nepotrebuje recept,či ?
@thedrunkchef ,keď nemám ani poňatia,koľko ide suchej šošovice na 1 porciu a ako zväčší hmotnosť,potrebujem orientačné množstvá.
viera1
@tatranocka takto :
šošovica 100gr,fazuľa 100gr,hrach 80gr na 1 porciu.Tieto strukoviny varením zvýšia hmotnosť 2,5x,krúpy 3x,ryža 2x cestoviny 1,4x.Snáď ti to pomôže.
thedrunkchef
@tatranocka , ja to neberiem ani na tie porcie. Uvarím kotol a nakŕmim všetko hladné v mojom okolí. Proste a jednoducho, keď to prepískneš s množstvom, pozvi niekoho na obed, alebo si odlož na ďalší deň, alebo to vyhoď... to už je na tebe.
siesta
Fiha a to v ktorej skolskej jedalni takto varili? U nas (ZS Trieda SNP 20, Banska Bystrica, roky 80te-90te) bol snad kazdy bozi den ten isty obed: nerozzuvatelne maso starsie ako skolnicka a k tomu jeden den zemiaky varene, druhy den z tych nedojedenych zemiakov (lebo boli plesnive a bolo ich citit po celej skole) dali kasu zemiakovu a stale dokola. Ked prisiel kameraman z BB TV tocit, zrazu sme dostali k obedu cely !!! pomaranc, do jeho prichodu a nasledne jeho odchodu dostavalo kazde dieta polku pomaranca, kucharky po sichte sli vzdy s plnymi taskami. O nejakej fajnej sosovicke a nebodaj sekanej sme mohli len snivat...my stastnejsi, co sme mali super maminky, sme dostali dobrucke jedlo doma, teda aj sosovicku so sekanou. Strasne cosi, dufam, ze sa to tym kucharkam a ich veducej vratilo.
tiginko
@thedrunkchef náhodou parádna jednoduchá verzia jedla, ktoré má s tou školskou verziou naozaj spoločný len názov. Z tých čias si pamätám len prívarky lepkavé od obrovského množstva múky, bez chuti a so zápachom...ja to pripravujem veľmi podobne a je to pre nás jednoduchá mňamková delikatesa...a tiež neviem presné množstvá :-). Ja chválim
thedrunkchef
@siesta , my sme asi mali lepšie kuchárky, alebo také, ktoré nekradli (ZŠ Kudlovská, Humenné, taktiež 80te-90te roky). Teda až na výmysly ako kmínová polievka a módu začiatku 90tych rokov - smažené tofu. Vtedy sa dostal do programu vegetariánsky štvrtok a vždy sme mali smažené tofu. O výbere z dvoch jedál sa nám ani len nesnívalo. Ale až na tieto výstrelky varili na školskú jedáleň prekvapivo dobre (špatnú som zažil až na strednej škole a potom aj na výške, tá dokonca raz rozniesla nejakú infekciu z pokazeného jedla).
vicus
Konečne recept bez smotany, hurá!
helaxa
Výborná inšpirácia, šošovica je už namočená a sekanú spravím ráno.
Ďakujem za nápad