Seitanový guláš

romina - fotkaromina, 23. januára 2014
Seitanový guláš
Foto: romina
50 minút
príprava

Suroviny

2 ks
400 g
2 ks
1 ks
5 ks veľké




Postup

  1. 1

    Nakrájanú cibuľku osmažíme na oleji, pridáme seitan. Po chvíľke pridáme nakrájanú paradajku a papriku, prileje troška vody a dusíme. Keď už bude zelenina rozvarená zalejeme vodou, pridáme zemiaky a koreniny. Varime, kým zemiaky nezmäknú.

Diskusia k receptu

kimlo
Seitan je hrča z hladkej múky z ktorej bol odplavený všetok lepok. Vyzerá ako guma.
kimlo
Setian sa robí doma, zarobíš 1kg hladkej múky s vodou, vypracuješ cesto a potom pod tečúcou vodou prepieraš až sa odplaví lepok. Vznikne hmota o ktorej som písal.
romina
Niekedy nafotim postup seitanu :) Vážne parádna náhrada mäsa :D
romina
A postup je: Z kila múky a pol litra vody urobime cesto,ktoré necháme v hrnci s vodou zaliate az po vrch 20 min. Potom plákame pod tečúcou vodou,kým voda v hrnci nieje úplne číra. Potom natrháme na kúsky a varíme v bujóne min . A máme seitan spravený. Možeme ho použiť do roznych jedál, namiesto mäsa:D
methi
Nic proti vegetarianom, sama varim vela vege jedal a viem, ze je to dobre stravovanie, ak clovek vie ako si spravne zostavit jedalnicek. Ale nikdy som nepochopila, ak je niekto vegetarian, preco ma potrebu "nahradzat maso" (teda tvorit cosi, co sa masu podoba, ale maso to nie je) a dava vege surovinam mena ako "salama" (zasa bez masa samozrejme) a podobne. To ten clovek to v sebe potom nasilu potlaca a nie je to prirodzene, nie? Neber to v zlom, len ma to tak zarazi vzdy, ked to citam :)
kukulienka71
Takže sa vyperie škrob a zostane lepok,ak dobre rozumiem...potom sa to varí v bujóne,aby to malo chuť mäsa?
elixir
@kimlo stáva sa :) každý sa občas pomýli...
@methi ak si niektorí ľudia aj potrebujú čosi kompenzovať a otvorene to priznajú (aj to som už zažila), nevidím na tom nič zlé, je to hlavne ich rozhodnutie... netreba sa starať do toho, čo si ako svoje jedlo vyberie "sused" :)
methi
Nepisem, ze je to zle. Len to chcem pochopit, preco to tak je. Ked sa nebudem starat - pytat, zomriem hlupa. Za opytanie nic nedam a zaujima ma ten nazor a postoj toho cloveka.
kimlo
@kukulienka71 ja som to voľakedy robil, ale vyprážané ako rezne, seitan som nakrájal na plátky a uvaril vo vode v ktorej som predým varil karfiol, alebo dokonca aj keď som náhodou varil kukuricu.. dostalo to tú príchuť. Potom už len trojobal a vyprážanie. Z 1kg múky bolo 10 rezňov.. :-)
elixir
@methi :) náhrada mäsa sa dá poňať z dvoch rovín... jedna je štruktúra a chuť, druhá je nutričná hodnota... mne seitan nepripomína mäso chuťou, možno štruktúrou... ale hlavne je "nabitý" bielkovinami, tak ako aj niektoré mäso je "nabité" bielkovinou (aj keď inou), z toho pohľadu je ako "náhrada" dôležitejší, ako dodávateľ bielkovín, aspoň v mojich očiach... :)
romina
S tými bielkovinami máš pravdu, no náhradu mäsa som myslela skor tak, že veci čo som predtým varila z mäsa možem teraz variť zo seitanu. Napríklad: knedlo vepro zelo, alebo čína a tak. Ja som vegetariánka skoro vegánka preto, že to robím z etických a zdravotných dôvodov, takže nevidím nič zlé na tom,že sa povie náhrada mäsa :D
viera1
K tejto potravine sa mnoho ľudí musí dopracovať aj zo zdravotných dôvodov (zvýšená hladina kyseliny močovej a jej následky) napr.dna:
 primar.sme.sk/c/4117027/dna.html...

práve včera mi brat hovoril výsledky a prvé,čo som mu povedala,že musí zmeniť stravu.
methi
Vdaka @romina Ako som uz pisala, nepisem, ze je to zle. Len som to vnimala z trocha ineho uhla pohladu a spytala som sa ta na to.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia