Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. júna 2014
Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept)
Foto: pusta

Ide o tradičný sedmohradský recept z viacerých druhov mletého mäsa, zvyčajne hovädzieho a jahňacieho mäsa, tieto sa obyčajne grilujú nad dreveným uhlím alebo opekajú na oleji. Bez Mititei sa nezaobíde žiadna slávnosť na voľnom priestore, má veľa obmien a kombinácií, odlišných od domu k domu v malých obmenách.

6 - 8
porcií
12 hodín minút
príprava
10 - 15 minút
na 90 °C

Suroviny

400 g (mleté)
400 g (mleté)
400 g (mleté)
 podľa chuti
 čerstvé (podľa chuti)
1/2 čl (sušená)
1 čl
100 ml (studená)
3 pl
3 veľké strúčiky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Každý druh mäsa som zomlela niekoľkokrát na kotúči s najmenšími otvormi, musí byť na jemno dôkladne zomleté, pridala som soľ,...

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...čerstvo mleté čierne korenie, sóda bicarbonu a saturejku, saturejka je bylinka, ktorá priaznivo pôsobí na zažívací trakt a najmä proi nadúvaniu, sóda bicarbóna tiež pomáha pri tráviacich ťažkostiach a cesto z mäsa úžasne nakyprí a odľahčí.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistila som cesnak a ...

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...prelisovala som ho k mäsu. Cesnaku môžete dať kľudne aj viac, len to prospeje chuti.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priliala som ľadovú studenú vodu a...

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..dôkladne som celé miesila rukami - asi 30 minút, kým sa všetko spojilo vo vláčne mäsové cesto, ktoré som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, najlepšie na noc, aby sa odležalo a prepojili všetky chute, ak sa ponáhľate, tak minimálne na doobedie musí byť v chladničke.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z odležaného mäsa som tvarovala polejovanými rukami valčeky asi 10 cm dlhé o priemere asi 3 cm. Mäsové cesto dosť lepí, preto treba mať ruky naolejované, rovnako i tanier alebo podnos,na ktorý sa valčeky ukladajú.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na rozohriatom oleji som ich opekala z každej strany pekne do hneda.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávala som ich s krajcom čerstvo upečeného chleba.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mititei sú mimoriadne chutné, ľahučké, takmer nafúknuté valčeky z mäsa, ktoré úžasne voňajú po cesnaku a použitých koreninách,sú z chudého mäsa a sú ľahko stráviteľné, podávajú sa ako pohostenie návštevám , pri rôznych záhradných slávnostiach sa najmä grilujú nad dreveným uhlím, ale aj opekajú na oleji, konzumujú sa s chlebom a sezónnou zeleninou, je to veľmi obľúbená tradičná sedmohradská pochúťka. Podáva sa aj na spôsob meze. Je ideálne na čas grilovania v záhradách nad dreveným uhlím, preto pridávam recept.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
Moje oblubene, ked ideme do Rumunska neviem sa ich dojest. Mame ich na ranajky , obed aj veceru. Hoci teraz sa uz skor pridava miesto baranieho a jahnacieho masa bravcove. Je jedna restauracia v Bukuresti kde ich robia super a odtial si zvykneme nosit uz hotove zamrazene. Ja som robila naposledy minule leto no uz by sa patrilo zahajit vyrobu. Manzel naposledy kupil v Bruseli v RO obchode ale tie neboli dobre lebo podla novych EU noriem nemozu pridavat sodu bikarbonu a bez toho to uz nie je ono...
Ozaj Pusta a ty odkial poznas tak dobre sedmohradsku kuchynu? pridavas sem z nej same skvosti osobne skusenosti alebo mas nejaku knihu?
A zabudla som v RO sa podavaju s domacim zemiakovym chlebom, horcicou a pivom. A urcite pri vsetkych statnych sviatkoch . Teda aj politici ked je pred volbami lakaju ludi na mititei.
@onika , všetko, čo píšeš, je pravda. je to vynikajúca pochúťka :-)
sedmohradské recepty nemám zo žiadnej kuchárskej knihy, sú autentické priamo zo Sedmohradska, odtiaľ bol otec mojej najlepšej priateľky a ja som bola u nich doma pečená varená, teda osobné skúsenosti - často som ich jedla :PPPPP
hej, podávajú sa aj pri všetkých štátnych sviatkoch, iných slávnostiach a sú mimoriadne obľúbené najmä doma.
tvoje uznanie ma veľmi teší.
dakujem.
@safran , som rada, že sa ti recept páči :-)
na grilovačku je ako stvorený. poteší m, ak urobíš a budeš grilovať na drevenom uhlí - to bude to pravé orechové :-)
potom daj vedieť.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
Ja som velmi zvedavá na výslednú chut.Konecne som si zohnala saturejku.Po spanielsky - Ajedrea.Dávno som videla recept na mäsové gulky v kyslej kapuste,kde pouzili cubricu.Nevedela som co to je.Saturejka je súcastou tohoto korenia.Tesím sa,ze môzem vyskúsat.
vdaguska, je to veľmi chutné, ľahučké, nadýchané, s chuťou použitých korenín a cesnaku, ľahko stráviteľné - zistíš sama, ked vyskúšaš :-)
saturejka sa pridáva, aby jedlo nenadúvalo, je súčasťou fašírok, guliek, fazulíc a do iných jedál zo strukovín, bráni nadúvaniu a zlepšuje trávenie.
som rada, že vyskúšaš, a teší ma, že teraz viem aj španielsky názov satzrejky, je to úžasná bylinka.
dakujem za uznanie.
a viec co @pusta , asi sme to tymto receptom privolali ale kamoska nas pozvala na grilovacku a ma v mraznicke este tie super miti z tej restauracie co som pisala uz sa tesim

Pridaj komentár k receptu: