Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa fotorecept

pusta - fotkapusta, 21. júna 2014 11:55
Ďalšie recepty »
Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept)Foto: pusta

Ide o tradičný sedmohradský recept z viacerých druhov mletého mäsa, zvyčajne hovädzieho a jahňacieho mäsa, tieto sa obyčajne grilujú nad dreveným uhlím alebo opekajú na oleji. Bez Mititei sa nezaobíde žiadna slávnosť na voľnom priestore, má veľa obmien a kombinácií, odlišných od domu k domu v malých obmenách.

6 - 8
porcií
12 hodín min
príprava
10 - 15 min
na 90 °C

Suroviny

400 g (mleté)
400 g (mleté)
400 g (mleté)
 podľa chuti
 čerstvé (podľa chuti)
1/2 čl (sušená)
1 čl
100 ml (studená)
3 pl
3 veľké strúčiky
TIP: Internetová televízia o varení - TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Každý druh mäsa som zomlela niekoľkokrát na kotúči s najmenšími otvormi, musí byť na jemno dôkladne zomleté, pridala som soľ,...

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...čerstvo mleté čierne korenie, sóda bicarbonu a saturejku, saturejka je bylinka, ktorá priaznivo pôsobí na zažívací trakt a najmä proi nadúvaniu, sóda bicarbóna tiež pomáha pri tráviacich ťažkostiach a cesto z mäsa úžasne nakyprí a odľahčí.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistila som cesnak a ...

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...prelisovala som ho k mäsu. Cesnaku môžete dať kľudne aj viac, len to prospeje chuti.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Priliala som ľadovú studenú vodu a...

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..dôkladne som celé miesila rukami - asi 30 minút, kým sa všetko spojilo vo vláčne mäsové cesto, ktoré som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, najlepšie na noc, aby sa odležalo a prepojili všetky chute, ak sa ponáhľate, tak minimálne na doobedie musí byť v chladničke.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z odležaného mäsa som tvarovala polejovanými rukami valčeky asi 10 cm dlhé o priemere asi 3 cm. Mäsové cesto dosť lepí, preto treba mať ruky naolejované, rovnako i tanier alebo podnos,na ktorý sa valčeky ukladajú.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na rozohriatom oleji som ich opekala z každej strany pekne do hneda.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávala som ich s krajcom čerstvo upečeného chleba.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Mititei sú mimoriadne chutné, ľahučké, takmer nafúknuté valčeky z mäsa, ktoré úžasne voňajú po cesnaku a použitých koreninách,sú z chudého mäsa a sú ľahko stráviteľné, podávajú sa ako pohostenie návštevám , pri rôznych záhradných slávnostiach sa najmä grilujú nad dreveným uhlím, ale aj opekajú na oleji, konzumujú sa s chlebom a sezónnou zeleninou, je to veľmi obľúbená tradičná sedmohradská pochúťka. Podáva sa aj na spôsob meze. Je ideálne na čas grilovania v záhradách nad dreveným uhlím, preto pridávam recept.

    Sedmohradské Mititei - valčeky z mletého mäsa (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist