Sedliacka hrachová polievka

glosterka - fotkaglosterka, 17. februára 2011

Výborná a jednoduchá polievka z hrachu. Do tejto ide zásmažka, no kto ju nemôže, môže ju vynechať, príp. ju možno zahustiť aj múkou opraženou nasucho a zaliatou vodou. ;-)

6-8
porcií
10 minút
príprava
40-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka
1-2 litre
1-2 KL
1 PL
150 g
500-700 g
Zásmažka:
 +1 PL hladkej múky
väčšia
Na dochutenie:
5 strúčikov
1 KL
 p.p.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Hrach si nasypeme do 2,5 dcl šálky a preberieme ho. Zvyčajne si ho chystám večer. Prebratý hrach, dáme na sitko, prepláchneme ho teplou vodou, dáme ho do misky a zalejeme na noc vodou. Necháme ho postáť do rána. Pekne napučí. :-)

  2. 2

    Hrach s vodou vlejeme do hrnca, vsypeme ovsené vločky, vložíme kožku zo slaniny alebo šunku nakrájanú na hrubšie kocečky (môžme však dať aj kožku aj šunku). Dolejeme cca 500 ml vody a dáme variť. Keď vrie, stíšime plameň, pridáme soľ a varíme ho do mäkka.

  3. 3

    Pripravíme si zemiaky: očistíme ich, umyjeme a nakrájame na kocky. Hrach by mal byť mäkký po cca 30-35 minútach. Keď je mäkký, pridáme zemiaky, dolejeme vodu, počkáme kým zovrú a ešte varíme 10 mninút.

  4. 4

    Medzitým si očistíme cibuľu. Pripravíme si zásmažku z oleja, cibule a múky. Keď sú zemiaky mäkké (hrach by mal byť už úplne rozvarený), do polievky vlejeme zásmažku, dobre premiešame, pridáme prelisovaný cesnak, majoránku a ešte krátko necháme prejsť varom. Ak treba, ešte dochutíme soľou.

  5. 5

    Podávame s chlebom. Dobrú chuť. :-)

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha