Výborná a jednoduchá polievka z hrachu. Do tejto ide zásmažka, no kto ju nemôže, môže ju vynechať, príp. ju možno zahustiť aj múkou opraženou Zobraziť celý popisVýborná a jednoduchá polievka z hrachu. Do tejto ide zásmažka, no kto ju nemôže, môže ju vynechať, príp. ju možno zahustiť aj múkou opraženou nasucho a zaliatou vodou. ;-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 šálka |
|
1-2 litre |
|
1-2 KL |
|
1 PL |
|
|
|
150 g |
|
500-700 g |
|
Zásmažka: | |
+1 PL hladkej múky |
|
väčšia |
|
Na dochutenie: | |
5 strúčikov |
|
1 KL |
|
p.p. |
|
Postup
-
1
Hrach si nasypeme do 2,5 dcl šálky a preberieme ho. Zvyčajne si ho chystám večer. Prebratý hrach, dáme na sitko, prepláchneme ho teplou vodou, dáme ho do misky a zalejeme na noc vodou. Necháme ho postáť do rána. Pekne napučí. :-)
- 2
Hrach s vodou vlejeme do hrnca, vsypeme ovsené vločky, vložíme kožku zo slaniny alebo šunku nakrájanú na hrubšie kocečky (môžme však dať aj kožku aj šunku). Dolejeme cca 500 ml vody a dáme variť. Keď vrie, stíšime plameň, pridáme soľ a varíme ho do mäkka.
- 3
Pripravíme si zemiaky: očistíme ich, umyjeme a nakrájame na kocky. Hrach by mal byť mäkký po cca 30-35 minútach. Keď je mäkký, pridáme zemiaky, dolejeme vodu, počkáme kým zovrú a ešte varíme 10 mninút.
- 4
Medzitým si očistíme cibuľu. Pripravíme si zásmažku z oleja, cibule a múky. Keď sú zemiaky mäkké (hrach by mal byť už úplne rozvarený), do polievky vlejeme zásmažku, dobre premiešame, pridáme prelisovaný cesnak, majoránku a ešte krátko necháme prejsť varom. Ak treba, ešte dochutíme soľou.
- 5
Podávame s chlebom. Dobrú chuť. :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu