Šarišská lohaza

František Gogoľa
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 12. februára 2014
Šarišská lohaza
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
20 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
150 g
4 strúčiky
200 g
300 g
200 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca vložíme krúpy, očisstenú cibuľu, strúčiky cesnaku, na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, korenie, šovdru, zalejeme vodou a varíme. Nesolíme, údená šovdra je dosť slaná, aby sme polievku nepresolili. Soľ pridávame podľa potreby, až keď je polievka uvarená.

  2. 2

    V polovici varenia pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky

  3. 3

    Pred podávaním lyžicou uvarenú šovdru v polievke rozdelíme na malé kúsky.

Diskusia k receptu

marianne
mne by to chutilo.taketo krupove lubim,akurat udene nemam rada,dala by som cerstve maso...
hubata
Po prvý raz počujem že údené má regionálny názov "šovdra"....
ancicka
Obyčajná klrupová polievka so šunkou.Ja by rada vedela,čo znamená slovko lohaza.A regionalne sa hovorí šoldra.To slovko asi prislúcha na stredné slovensko.
Krúpy sú najlepšie s údenym kolenom.
yogicek
@hubata
@ancicka
Šovdra je fakt regionálny názov pre údenú šunku zo stehna. Lohaza je všeobecne hovorový názov pre jačmenné krúpy ale určite nie regionálny. Ale ak to naozaj majú na jedálnom lístku pod týmto názvom, tak predajú možno 5 porcií do roka, aj tie asi zje kuchár. Ja keby som nevedel čo tento názov znamená tak si to určite nedám.
Keby to nazvali Šarišská krúpová polievka s údeným mäsom tak by to bolo určite zrozumiteľnejšie
1x sracz
douglas
Děs běs! Ten zelený krížik vyjadruje za všetko.
pipnat
mám taký pocit, že recepty, ktoré tu pridajú šéfkuchári sú komentované skôr negatívne, mne sa recept páči, ochutnala by som:)
tinca
pamätám si, že keď som bola malá tak moja starká varievala loházkovú polievku, ale bez údeniny /niekedy dala rebierka/ a bola výborná. No a na vysvetlenie lohaza=jačmenné krúpy. U nás sa používal výraz lohaza,loházka
tinca
P.S.vyzerá strašne? možno preto,že je biela, moja starka dávala aj červenú papriku, takže mala polievka krásnu farbu.
hannah22
šoudra... údená šunka, mamka bola od Michaloviec a tam sa to hovorí dodnes.... :)
ampara
Vyzerá veľmi dobre,nechápem, čo je na tom"Děs běs" a okrem iného ,to nie je zelený krížik, ale zelené X!
peliska
V Ordzovianoch jej hovoria krúpy,alebo krúpová polievka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia