Šarišská lohaza
František Gogoľa
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 12. februára 2014
šéfkuchár hotela Crocus na Štrbskom Plese, 12. februára 2014
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
porcie
20 minút
príprava
príprava
120 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do hrnca vložíme krúpy, očisstenú cibuľu, strúčiky cesnaku, na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, korenie, šovdru, zalejeme vodou a varíme. Nesolíme, údená šovdra je dosť slaná, aby sme polievku nepresolili. Soľ pridávame podľa potreby, až keď je polievka uvarená.
- 2
V polovici varenia pridáme očistené a na kocky nakrájané zemiaky
- 3
Pred podávaním lyžicou uvarenú šovdru v polievke rozdelíme na malé kúsky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Krúpy sú najlepšie s údenym kolenom.
@ancicka
Šovdra je fakt regionálny názov pre údenú šunku zo stehna. Lohaza je všeobecne hovorový názov pre jačmenné krúpy ale určite nie regionálny. Ale ak to naozaj majú na jedálnom lístku pod týmto názvom, tak predajú možno 5 porcií do roka, aj tie asi zje kuchár. Ja keby som nevedel čo tento názov znamená tak si to určite nedám.
Keby to nazvali Šarišská krúpová polievka s údeným mäsom tak by to bolo určite zrozumiteľnejšie
Ahoj duevčatko @Hubata nie údené, ale pliecko!