Foto: eviana
Tento zákusok som sa naučila od svojej svokry. Podľa názvu predpokladám, že pochádza z nejakej maďarskej cukrárne. Je naozaj výborný - každý kto ho Zobraziť celý popisTento zákusok som sa naučila od svojej svokry. Podľa názvu predpokladám, že pochádza z nejakej maďarskej cukrárne. Je naozaj výborný - každý kto ho ochutnal pýtal recept... U nás je tak obľúbený, že je tradičným zákuskom na vianočnom, velkonočnom stole, či na každej väčšej oslave v mojej širšej rodine :) Dnes nevkladám fotorecept, lebo mám pocit, že tento zákusok sa dosť podobá rezom Opitý Izidor, tak sa chcem vyhnúť kritike. Ale je naozaj tak dobrý, že sa s ním musím podeliť :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Biskvit: | |
200 g |
|
4 ks |
|
6 PL |
|
200 g |
|
1/2 ks |
|
štipka |
|
Čokoládový krém: | |
250 g |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
2 ks |
|
Orechový krém: | |
250 g |
|
150 g |
|
100 ml (um, tuzemák...) |
|
|
Postup
-
1
Najprv si upečieme biskvit:
Kryštálový cukor, 4 žĺtka a 6 PL horúcej vody vymiešame do peny. Pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vymiešame do hladka. Vyšľaháme si tuhý sneh zo 4 bielkov a štipky soli a ten potom jemne vmiešame do žĺtkovo-cukrovej masy. Dáme piecť na jemne vymastený, papierom na pečenie vystlaný plech. Pečieme cca 12-15 minút na 180°C (podľa typu rúry). Hneď po upečení ešte horúci obrátime "hore nohami" a stiahneme z neho papier (keď je horúci ide to najľahšie). Necháme vychladnúť.- 2
Kým biskvit chladne pripravíme si čokoládový krém:
Do vačšej misy si dáme maslo, cukor, kakao a žĺtky - vymiešame do hladkej čokoládovej peny. Natrieme na vychladnutý biskvit. Na tento čokoládový krém pôjde vrstva orechov, aby sa ľahko rozotrela, zvyknem celý plech dať na 10-15 minút do mrazničky.- 3
Pripravíme si orechový krém:
Zomelieme si orechy, pridáme práškový cukor a rum, zmiešame do kompaktnej masy. Túto orechovú masu rozotrieme na stuhnutý čokoládový krém.- 4
Na záver zákusok polejeme čokoládovou polevou (ako ju pripravujem ja mám uvedené vo svojich receptoch), necháme stuhnúť, nakrájame a dezert skvelej chuti je na svete :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A k názvu: @jerica s manželom nás raz pozvali na špeciálne miesto v Maďarsku. Je v Dunakiliti a volá sa Sári csárda (Šari čárda). Veľmi pekné miesto s atmosférou, výborná kuchyňa, zaujímavý jedálny lístok, celkom by som verila, že sa tam mohol podávať aj tento zákusok.
pripomína mi Rezy žerbo podľa autora pána Gerbeaud, len je tam iné základné cesto, ale orechová plnka je identická s plnkou v zákusku Opitý Izidor :-)))
O Sári csárde viem, aj keď som tam zatial ešte nebola, ale veľa skvelých referencií som na ňu počula, takže sa tam niekedy chystám
. Ale odtiaľ isto tento zákusok nepochádza, pretože moja svokra ho mala napísaný na starom zažltnutom papieriku, takže keď vznikol ešte o Sári csárde asi ani nesnívali :) Ale nie je to zlý nápad, pokojne by ho tam mohli podávať k tým svojim fajnotkám, čo majú na jedálnom lístku :)
vyskúšaj, je prudko žravý a neodolateľný :D ten zákusok.
dakujem.
Ďakujem Ti za Tvoj komentár aj hviezdičky Tánička :)
Každý zákusok sa dá prispôsobiť tak, aby nám chutil. A je jedno ako sa volá, ja ho poznám pod týmto menom, preto som ho sem aj tak dala, tak som ho zasa zdedila ja :)
Vyzeraju fakt podobne ako Šári rezy a volajú sa nugátové... ale keď pozriem recept dôkladne, tak sú to úplne iné rezy, ale iste tiež výborné :)
PS: nedalo mi sa tu trošku nepohrabať, aby ma náhodou niekto neobvinil z toho, že "kradnem" recepty iných a vydávam ich za svoje, to by ma veľmi mrzelo.