Šári rezy (Sári kalács)

eviana - fotkaeviana, 5. októbra 2013
Šári rezy (Sári kalács)
Foto: eviana

Tento zákusok som sa naučila od svojej svokry. Podľa názvu predpokladám, že pochádza z nejakej maďarskej cukrárne. Je naozaj výborný - každý kto ho ochutnal pýtal recept... U nás je tak obľúbený, že je tradičným zákuskom na vianočnom, velkonočnom stole, či na každej väčšej oslave v mojej širšej rodine :) Dnes nevkladám fotorecept, lebo mám pocit, že tento zákusok sa dosť podobá rezom Opitý Izidor, tak sa chcem vyhnúť kritike. Ale je naozaj tak dobrý, že sa s ním musím podeliť :)

25
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Biskvit:
200 g
4 ks
6 PL
200 g
1/2 ks
štipka
Čokoládový krém:
250 g
4 PL
2 PL
2 ks
Orechový krém:
250 g
150 g
100 ml (um, tuzemák...)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si upečieme biskvit:
    Kryštálový cukor, 4 žĺtka a 6 PL horúcej vody vymiešame do peny. Pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vymiešame do hladka. Vyšľaháme si tuhý sneh zo 4 bielkov a štipky soli a ten potom jemne vmiešame do žĺtkovo-cukrovej masy. Dáme piecť na jemne vymastený, papierom na pečenie vystlaný plech. Pečieme cca 12-15 minút na 180°C (podľa typu rúry). Hneď po upečení ešte horúci obrátime "hore nohami" a stiahneme z neho papier (keď je horúci ide to najľahšie). Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Kým biskvit chladne pripravíme si čokoládový krém:
    Do vačšej misy si dáme maslo, cukor, kakao a žĺtky - vymiešame do hladkej čokoládovej peny. Natrieme na vychladnutý biskvit. Na tento čokoládový krém pôjde vrstva orechov, aby sa ľahko rozotrela, zvyknem celý plech dať na 10-15 minút do mrazničky.

  3. 3

    Pripravíme si orechový krém:
    Zomelieme si orechy, pridáme práškový cukor a rum, zmiešame do kompaktnej masy. Túto orechovú masu rozotrieme na stuhnutý čokoládový krém.

  4. 4

    Na záver zákusok polejeme čokoládovou polevou (ako ju pripravujem ja mám uvedené vo svojich receptoch), necháme stuhnúť, nakrájame a dezert skvelej chuti je na svete :)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu