Šári rezy (Sári kalács)
Autor receptu: eviana
Tento zákusok som sa naučila od svojej svokry. Podľa názvu predpokladám, že
pochádza z nejakej maďarskej cukrárne. Je naozaj výborný - každý kto ho
ochutnal pýtal recept... U nás je tak obľúbený, že je tradičným zákuskom na
vianočnom, velkonočnom stole, či na každej väčšej oslave v mojej širšej rodine :)
Dnes nevkladám fotorecept, lebo mám pocit, že tento zákusok sa dosť podobá rezom
Opitý Izidor, tak sa chcem vyhnúť kritike.
Ale je naozaj tak dobrý, že sa s ním musím podeliť :)
25 porcií |
20 minút príprava |
12 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si upečieme biskvit:
Kryštálový cukor, 4 žĺtka a 6 PL horúcej vody vymiešame do peny. Pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vymiešame do hladka. Vyšľaháme si tuhý sneh zo 4 bielkov a štipky soli a ten potom jemne vmiešame do žĺtkovo-cukrovej masy. Dáme piecť na jemne vymastený, papierom na pečenie vystlaný plech.
Pečieme cca 12-15 minút na 180°C (podľa typu rúry).
Hneď po upečení ešte horúci obrátime "hore nohami" a stiahneme z neho papier (keď je horúci ide to najľahšie). Necháme vychladnúť. - Kým biskvit chladne pripravíme si čokoládový krém:
Do vačšej misy si dáme maslo, cukor, kakao a žĺtky - vymiešame do hladkej čokoládovej peny. Natrieme na vychladnutý biskvit.
Na tento čokoládový krém pôjde vrstva orechov, aby sa ľahko rozotrela, zvyknem celý plech dať na 10-15 minút do mrazničky. - Pripravíme si orechový krém:
Zomelieme si orechy, pridáme práškový cukor a rum, zmiešame do kompaktnej masy.
Túto orechovú masu rozotrieme na stuhnutý čokoládový krém.
- Na záver zákusok polejeme čokoládovou polevou (ako ju pripravujem ja mám uvedené vo svojich receptoch), necháme stuhnúť, nakrájame a dezert skvelej chuti je na svete :)