Šári rezy (Sári kalács)

Autor receptu: eviana

Tento zákusok som sa naučila od svojej svokry. Podľa názvu predpokladám, že pochádza z nejakej maďarskej cukrárne. Je naozaj výborný - každý kto ho ochutnal pýtal recept... U nás je tak obľúbený, že je tradičným zákuskom na vianočnom, velkonočnom stole, či na každej väčšej oslave v mojej širšej rodine :) Dnes nevkladám fotorecept, lebo mám pocit, že tento zákusok sa dosť podobá rezom Opitý Izidor, tak sa chcem vyhnúť kritike. Ale je naozaj tak dobrý, že sa s ním musím podeliť :)

25
porcií
20 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si upečieme biskvit:
    Kryštálový cukor, 4 žĺtka a 6 PL horúcej vody vymiešame do peny. Pridáme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vymiešame do hladka. Vyšľaháme si tuhý sneh zo 4 bielkov a štipky soli a ten potom jemne vmiešame do žĺtkovo-cukrovej masy. Dáme piecť na jemne vymastený, papierom na pečenie vystlaný plech. Pečieme cca 12-15 minút na 180°C (podľa typu rúry). Hneď po upečení ešte horúci obrátime "hore nohami" a stiahneme z neho papier (keď je horúci ide to najľahšie). Necháme vychladnúť.
  2. Kým biskvit chladne pripravíme si čokoládový krém:
    Do vačšej misy si dáme maslo, cukor, kakao a žĺtky - vymiešame do hladkej čokoládovej peny. Natrieme na vychladnutý biskvit. Na tento čokoládový krém pôjde vrstva orechov, aby sa ľahko rozotrela, zvyknem celý plech dať na 10-15 minút do mrazničky.
  3. Pripravíme si orechový krém:
    Zomelieme si orechy, pridáme práškový cukor a rum, zmiešame do kompaktnej masy. Túto orechovú masu rozotrieme na stuhnutý čokoládový krém.
  4. Na záver zákusok polejeme čokoládovou polevou (ako ju pripravujem ja mám uvedené vo svojich receptoch), necháme stuhnúť, nakrájame a dezert skvelej chuti je na svete :)