Foto: martinis
Sardinky na zeleninovom šaláte s koriandrom, čerstvou čili papričkou a plátkom citróna.
porcia
príprava
Postup
-
1
Troška nezvyčajný, ba možno až poetický názov pre môj tip na chutné raňajky v rybacom štýle :) Zdravé sardinky plávajúce si v mori farebnej, chrumkavej zeleniny posypané plátkami čili a pokvapkané citrónovou šťavou a trochou oleja - to je priam ideálne jedlo, ktoré dodá vitamíny, kvalitné bielkoviny, dobré tuky a ak ako prílohu zvolíte celozrnné pečivo, tak aj dôležité, komplexné sacharidy ;)
- 2
Vhodné by bolo začať zeleninovým základom. Menšiu mrkvu očistíme a do misy postrúhame na jemno. Mrkva dodá príjemnú sladkosť a oranžovú farbu na oživenie :)
- 3
Tretinu hlávky akéhokoľvek šalátu - ľadového, lollo rosso či akéhokoľvek iného rozoberieme na lístky, ktoré nakrájame na tenké prúžky, tie pridáme do misy. Asi 4 cm kúsok bielej redkvičky očistíme, pozdĺžne prekrojíme na polovice a tie nakrájame na tenučké plátky, takže získame také redkvičkové mesiačiky :) Tie poputujú do misy aj s dvoma jarnými cibuľkami nakrájanými aj s vňaťou na kolieska. Jarná cibuľka je úžasná zelenina, veľmi zdravá, celkom lacná a mimoriadne chutná, a práve teraz začína jej sezóna.
- 4
Rovnako ako pri redkvičke, urobíme si aj uhorkové mesiačiky a ako poslednú pridáme červenú kápiu zbavenú jadrovníka, ktorú nasekáme na menšie kúsky. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, dobre premiešame a získame všetky farby, ktoré si len možno predstaviť - biela, zelená, červená, oranžová, skrátka radosť pozerať :))
- 5
Polovicu tejto zeleninovej zmesi rozložíme na väčší tanier. Voľne rozhodíme, alebo pre precíznejších úhľadne rozložíme sardinky a polovice olív. Sardinky som použil v slnečnicovom oleji s citrónovou šťavou, takže tú som už nepridával, ak však siahnete po klasických len v oleji, pridajte aj pár kvapiek citrónu, lebo ten k rybám skrátka patrí. Pred podávaním ešte polejeme lyžicou slnečnicového oleja zo sardiniek, ktorý len zvýrazní už tak výborné chute.
- 6
Na záver už len dozdobme lístkami koriandru, ktorého svieža chuť skvele doplní citrón a ryby a kto má rád ostré, pridá aj polovicu čili papričky, tak ako ja :) Hotovo, raňajky sa podávajú :-))
- 7
Môj tip : Pozorní čitatelia si iste všimli, že som použil len polovicu zeleninovej zmesi. Pôvodne som plánoval len jednu porciu, avšak vyšlo na dve, takže zvyšok doplňte ďalšími sardinkami a olivami a ponúknite najbližšiemu hladnému okoloidúcemu, alebo si ho odložte do chladničky a po zakvapnutí olejom máte vynikajúcu prílohu k akémukoľvek jedlu ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
super ľahká svačinka
@violetacamorova : ďakujem som rád, že sa nepáči len recept, ale aj komentár :) ak by som mohol, hneď ťa ponúknem, ale iste jeho prípravu zvládneš aj sama, moje recepty sú vhodné pre všetky antitalenty a som si istý, že ty medzi nich nepatríš ;)
@karolka : tak to plne súhlasím, zjem toho teda dosť, najmä zeleniny, dámam možno postačí aj polovičná porcia - čím ich však v nijakom prípade nepodceňujem ! :))
@cesminaz : vďaka, snažím sa - v rámci možností budem pokračovať ;))
@sisuk : nech ti chutí ! :-)
@waocipa : to je ale hviezdičiek, ďakujem :)) ak si ho pripravíš, napíš, či chutil ;)
@angast : ďakujem, teším sa takýmto pozitívnym reakciám :) ale prezraď - čo je to to IRSAI OLIVER ? :))
... @violetacamorova : áá, teraz som si všimol, že už si ho aj vyskúšala. tiež mám rád ryby s cibuľou a cesnakom, takže toto je oproti nim fajn zmena. s heringom to muselo byť veľmi chutné, myslím, že to nie je vôbec zlý nápad. nie je zač, hlavne že chutilo, to je najdôležitejšie ! ;))
A alkoholické nápoje ešte máš zakázané. Ale aj tak, je to vínko,
ktoré sa hodí k tvojmu receptu.