Sardinky v zeleninovom mori

martinis - fotkamartinis, 28. marca 2013
Sardinky v zeleninovom mori
Foto: martinis

Sardinky na zeleninovom šaláte s koriandrom, čerstvou čili papričkou a plátkom citróna.

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1/3 hlávky
4 cm kúsok
2 ks
1/2 ks
1 ks
4 ks
1 konzerva
pár kvapiek
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Troška nezvyčajný, ba možno až poetický názov pre môj tip na chutné raňajky v rybacom štýle :) Zdravé sardinky plávajúce si v mori farebnej, chrumkavej zeleniny posypané plátkami čili a pokvapkané citrónovou šťavou a trochou oleja - to je priam ideálne jedlo, ktoré dodá vitamíny, kvalitné bielkoviny, dobré tuky a ak ako prílohu zvolíte celozrnné pečivo, tak aj dôležité, komplexné sacharidy ;)

  2. 2

    Vhodné by bolo začať zeleninovým základom. Menšiu mrkvu očistíme a do misy postrúhame na jemno. Mrkva dodá príjemnú sladkosť a oranžovú farbu na oživenie :)

  3. 3

    Tretinu hlávky akéhokoľvek šalátu - ľadového, lollo rosso či akéhokoľvek iného rozoberieme na lístky, ktoré nakrájame na tenké prúžky, tie pridáme do misy. Asi 4 cm kúsok bielej redkvičky očistíme, pozdĺžne prekrojíme na polovice a tie nakrájame na tenučké plátky, takže získame také redkvičkové mesiačiky :) Tie poputujú do misy aj s dvoma jarnými cibuľkami nakrájanými aj s vňaťou na kolieska. Jarná cibuľka je úžasná zelenina, veľmi zdravá, celkom lacná a mimoriadne chutná, a práve teraz začína jej sezóna.

  4. 4

    Rovnako ako pri redkvičke, urobíme si aj uhorkové mesiačiky a ako poslednú pridáme červenú kápiu zbavenú jadrovníka, ktorú nasekáme na menšie kúsky. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, dobre premiešame a získame všetky farby, ktoré si len možno predstaviť - biela, zelená, červená, oranžová, skrátka radosť pozerať :))

  5. 5

    Polovicu tejto zeleninovej zmesi rozložíme na väčší tanier. Voľne rozhodíme, alebo pre precíznejších úhľadne rozložíme sardinky a polovice olív. Sardinky som použil v slnečnicovom oleji s citrónovou šťavou, takže tú som už nepridával, ak však siahnete po klasických len v oleji, pridajte aj pár kvapiek citrónu, lebo ten k rybám skrátka patrí. Pred podávaním ešte polejeme lyžicou slnečnicového oleja zo sardiniek, ktorý len zvýrazní už tak výborné chute.

  6. 6

    Na záver už len dozdobme lístkami koriandru, ktorého svieža chuť skvele doplní citrón a ryby a kto má rád ostré, pridá aj polovicu čili papričky, tak ako ja :) Hotovo, raňajky sa podávajú :-))

    Sardinky v zeleninovom mori - obrázok 6
  7. 7

    Môj tip : Pozorní čitatelia si iste všimli, že som použil len polovicu zeleninovej zmesi. Pôvodne som plánoval len jednu porciu, avšak vyšlo na dve, takže zvyšok doplňte ďalšími sardinkami a olivami a ponúknite najbližšiemu hladnému okoloidúcemu, alebo si ho odložte do chladničky a po zakvapnutí olejom máte vynikajúcu prílohu k akémukoľvek jedlu ;)

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Martinko, neštvi ma, opäť musim pri prečitani Tvojho receptu bežať do chladničky. Ale sardinky tam iste nnájdem. Dnes som kúpil 5 pstruhov. Nemáš nejaký nápad, ako ich spracovať? Nejaku predstavu už mám, ale Ty si väčši macher. Prajem Ti pekné veľkonočné sviatky.
Ježkove voči, to ale vyzerá zvodne-chutne.-)))šikovný si veľmi.-) Prejem ti veselé Veľkonočné sviatky.-))
@leomax , opäť sa všetci divia, prečo sa tak usmievam na obrazovku - netušia, že som si ťa práve predstavil ako si "vystrelil" zo stoličky do chladničky :))) nezúfaj, až doplníš zásoby, vyskúšaš, ale prezradím ti, že mám podobnú dilemu : kúpil som si mrazených pstruhov a zatiaľ ticho v mrazáku čakajú na svoj osud. ešte neviem, čo s nimi, ale rád by som sa pre zmenu inšpiroval aj ja tebou - podelíš sa o svoj plán ? :)) aj tebe, neviem či sa ešte chystáš oblievať, ak áno, tak veľa vody a poriadnu výslužku a ak nie, tak hlavne pohodičku v rodinnom kruhu ! ;)