Sardinky v zeleninovom mori

martinis - fotkamartinis, 28. marca 2013
Sardinky v zeleninovom mori
Foto: martinis

Sardinky na zeleninovom šaláte s koriandrom, čerstvou čili papričkou a plátkom citróna.

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1/3 hlávky
4 cm kúsok
2 ks
1/2 ks
1 ks
4 ks
1 konzerva
pár kvapiek
štipka




Postup

  1. 1

    Troška nezvyčajný, ba možno až poetický názov pre môj tip na chutné raňajky v rybacom štýle :) Zdravé sardinky plávajúce si v mori farebnej, chrumkavej zeleniny posypané plátkami čili a pokvapkané citrónovou šťavou a trochou oleja - to je priam ideálne jedlo, ktoré dodá vitamíny, kvalitné bielkoviny, dobré tuky a ak ako prílohu zvolíte celozrnné pečivo, tak aj dôležité, komplexné sacharidy ;)

  2. 2

    Vhodné by bolo začať zeleninovým základom. Menšiu mrkvu očistíme a do misy postrúhame na jemno. Mrkva dodá príjemnú sladkosť a oranžovú farbu na oživenie :)

  3. 3

    Tretinu hlávky akéhokoľvek šalátu - ľadového, lollo rosso či akéhokoľvek iného rozoberieme na lístky, ktoré nakrájame na tenké prúžky, tie pridáme do misy. Asi 4 cm kúsok bielej redkvičky očistíme, pozdĺžne prekrojíme na polovice a tie nakrájame na tenučké plátky, takže získame také redkvičkové mesiačiky :) Tie poputujú do misy aj s dvoma jarnými cibuľkami nakrájanými aj s vňaťou na kolieska. Jarná cibuľka je úžasná zelenina, veľmi zdravá, celkom lacná a mimoriadne chutná, a práve teraz začína jej sezóna.

  4. 4

    Rovnako ako pri redkvičke, urobíme si aj uhorkové mesiačiky a ako poslednú pridáme červenú kápiu zbavenú jadrovníka, ktorú nasekáme na menšie kúsky. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, dobre premiešame a získame všetky farby, ktoré si len možno predstaviť - biela, zelená, červená, oranžová, skrátka radosť pozerať :))

  5. 5

    Polovicu tejto zeleninovej zmesi rozložíme na väčší tanier. Voľne rozhodíme, alebo pre precíznejších úhľadne rozložíme sardinky a polovice olív. Sardinky som použil v slnečnicovom oleji s citrónovou šťavou, takže tú som už nepridával, ak však siahnete po klasických len v oleji, pridajte aj pár kvapiek citrónu, lebo ten k rybám skrátka patrí. Pred podávaním ešte polejeme lyžicou slnečnicového oleja zo sardiniek, ktorý len zvýrazní už tak výborné chute.

  6. 6

    Na záver už len dozdobme lístkami koriandru, ktorého svieža chuť skvele doplní citrón a ryby a kto má rád ostré, pridá aj polovicu čili papričky, tak ako ja :) Hotovo, raňajky sa podávajú :-))

    Sardinky v zeleninovom mori - obrázok 6
  7. 7

    Môj tip : Pozorní čitatelia si iste všimli, že som použil len polovicu zeleninovej zmesi. Pôvodne som plánoval len jednu porciu, avšak vyšlo na dve, takže zvyšok doplňte ďalšími sardinkami a olivami a ponúknite najbližšiemu hladnému okoloidúcemu, alebo si ho odložte do chladničky a po zakvapnutí olejom máte vynikajúcu prílohu k akémukoľvek jedlu ;)

Diskusia k receptu

leomax
Martinko, neštvi ma, opäť musim pri prečitani Tvojho receptu bežať do chladničky. Ale sardinky tam iste nnájdem. Dnes som kúpil 5 pstruhov. Nemáš nejaký nápad, ako ich spracovať? Nejaku predstavu už mám, ale Ty si väčši macher. Prajem Ti pekné veľkonočné sviatky.
izabella929
Ježkove voči, to ale vyzerá zvodne-chutne.-)))šikovný si veľmi.-) Prejem ti veselé Veľkonočné sviatky.-))
martinis
@leomax , opäť sa všetci divia, prečo sa tak usmievam na obrazovku - netušia, že som si ťa práve predstavil ako si "vystrelil" zo stoličky do chladničky :))) nezúfaj, až doplníš zásoby, vyskúšaš, ale prezradím ti, že mám podobnú dilemu : kúpil som si mrazených pstruhov a zatiaľ ticho v mrazáku čakajú na svoj osud. ešte neviem, čo s nimi, ale rád by som sa pre zmenu inšpiroval aj ja tebou - podelíš sa o svoj plán ? :)) aj tebe, neviem či sa ešte chystáš oblievať, ak áno, tak veľa vody a poriadnu výslužku a ak nie, tak hlavne pohodičku v rodinnom kruhu ! ;)
martinis
@izabella929 : ďakujem, budem veľmi rád ak vyskúšaš a samozrejme prajem pohodové a veselé prežitie sviatkov ! ;O) :)
leomax
Martin, v nedeľu mám nočnú smenu v Žilinskej teplárni takže oblievať sa mi po nočnej určite nebude chcieť. Ale svoju mamu, ktorá má už 82 rokov a je úplne fit po psychickej, trochu menej už po fyzickej stránke určite pôjdem vynaháňať korbáčom. Pri nej sa už tolko nenabehám.....Potom samozrejme Ti pošlem RP na ptruhov. Lenže ryby sú skôr parketou mojej manželky, aqle ona sa tiež rada podeli! Neviem posielať smailikov, neviem si s tým poradiť, ale .....usmievam sa!
karolka
To je teda, slušná porcia, hodná chlapa..., dobrú chuť!
cesminaz
Pekny a naozaj pasujuci nazov ;-) a naserviroval si to naozaj tiez velmi "zvodne" ,si naozaj velmi sikovny a vynaliezavy...len tak dalej ;-D
sisuk
krásny ľahký jarný receptík... Určite vyskúšam. Ďakujem
waocipa
šalátik na toto pôstne obdobie ako stvorený si veľmi šikovný-máš 1****
angast
výborný receptík. Podobne si to robím i ja a k tomu IRSAI OLIVER
super ľahká svačinka
violetacamorova
Tak vcera si ma inspiroval a dnes bola chutna vecera na svete. My jeme ryby, ale len s cibulou a cesnakom. Dnes som si spravila salat so surovin, co chladnicka dala a k tomu ryby v oleji, neboli to prave sardinky, ale nase oblubene udene heringove filety v oleji, a bola aj pochvala za prijemnu zmenu takze vdaka Martinko.
martinis
@leomax : takže bude predsa veselo, to je najdôležitejšie, no nie ? :)) Super, už teraz sa teším, a vopred ďakujem ;) Smajlíci sú jednoduchí - len dvojbodka a za ňou pravá zátvorka :)
@violetacamorova : ďakujem som rád, že sa nepáči len recept, ale aj komentár :) ak by som mohol, hneď ťa ponúknem, ale iste jeho prípravu zvládneš aj sama, moje recepty sú vhodné pre všetky antitalenty a som si istý, že ty medzi nich nepatríš ;)
@karolka : tak to plne súhlasím, zjem toho teda dosť, najmä zeleniny, dámam možno postačí aj polovičná porcia - čím ich však v nijakom prípade nepodceňujem ! :))
@cesminaz : vďaka, snažím sa - v rámci možností budem pokračovať ;))
@sisuk : nech ti chutí ! :-)
@waocipa : to je ale hviezdičiek, ďakujem :)) ak si ho pripravíš, napíš, či chutil ;)
@angast : ďakujem, teším sa takýmto pozitívnym reakciám :) ale prezraď - čo je to to IRSAI OLIVER ? :))

... @violetacamorova : áá, teraz som si všimol, že už si ho aj vyskúšala. tiež mám rád ryby s cibuľou a cesnakom, takže toto je oproti nim fajn zmena. s heringom to muselo byť veľmi chutné, myslím, že to nie je vôbec zlý nápad. nie je zač, hlavne že chutilo, to je najdôležitejšie ! ;))
angast
neprezradím, lebo som si teraz všimol že nemáš 18 rokov.
A alkoholické nápoje ešte máš zakázané. Ale aj tak, je to vínko,
ktoré sa hodí k tvojmu receptu.
danda3
Mňam, mňam, toto si tiež urobím, sardinky som nejedla ani nepamätám, krásny recept a v jednoduchosti je krása sa hovorí a pri Tvojich receptoch to platí na 100%.☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia