Sardinky v zeleninovom mori

Autor receptu: martinis

Sardinky na zeleninovom šaláte s koriandrom, čerstvou čili papričkou a plátkom citróna.

1
porcia
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Troška nezvyčajný, ba možno až poetický názov pre môj tip na chutné raňajky v rybacom štýle :) Zdravé sardinky plávajúce si v mori farebnej, chrumkavej zeleniny posypané plátkami čili a pokvapkané citrónovou šťavou a trochou oleja - to je priam ideálne jedlo, ktoré dodá vitamíny, kvalitné bielkoviny, dobré tuky a ak ako prílohu zvolíte celozrnné pečivo, tak aj dôležité, komplexné sacharidy ;)
  2. Vhodné by bolo začať zeleninovým základom. Menšiu mrkvu očistíme a do misy postrúhame na jemno. Mrkva dodá príjemnú sladkosť a oranžovú farbu na oživenie :)
  3. Tretinu hlávky akéhokoľvek šalátu - ľadového, lollo rosso či akéhokoľvek iného rozoberieme na lístky, ktoré nakrájame na tenké prúžky, tie pridáme do misy. Asi 4 cm kúsok bielej redkvičky očistíme, pozdĺžne prekrojíme na polovice a tie nakrájame na tenučké plátky, takže získame také redkvičkové mesiačiky :) Tie poputujú do misy aj s dvoma jarnými cibuľkami nakrájanými aj s vňaťou na kolieska. Jarná cibuľka je úžasná zelenina, veľmi zdravá, celkom lacná a mimoriadne chutná, a práve teraz začína jej sezóna.
  4. Rovnako ako pri redkvičke, urobíme si aj uhorkové mesiačiky a ako poslednú pridáme červenú kápiu zbavenú jadrovníka, ktorú nasekáme na menšie kúsky. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, dobre premiešame a získame všetky farby, ktoré si len možno predstaviť - biela, zelená, červená, oranžová, skrátka radosť pozerať :))
  5. Polovicu tejto zeleninovej zmesi rozložíme na väčší tanier. Voľne rozhodíme, alebo pre precíznejších úhľadne rozložíme sardinky a polovice olív. Sardinky som použil v slnečnicovom oleji s citrónovou šťavou, takže tú som už nepridával, ak však siahnete po klasických len v oleji, pridajte aj pár kvapiek citrónu, lebo ten k rybám skrátka patrí. Pred podávaním ešte polejeme lyžicou slnečnicového oleja zo sardiniek, ktorý len zvýrazní už tak výborné chute.
  6. Na záver už len dozdobme lístkami koriandru, ktorého svieža chuť skvele doplní citrón a ryby a kto má rád ostré, pridá aj polovicu čili papričky, tak ako ja :) Hotovo, raňajky sa podávajú :-))
  7. Môj tip : Pozorní čitatelia si iste všimli, že som použil len polovicu zeleninovej zmesi. Pôvodne som plánoval len jednu porciu, avšak vyšlo na dve, takže zvyšok doplňte ďalšími sardinkami a olivami a ponúknite najbližšiemu hladnému okoloidúcemu, alebo si ho odložte do chladničky a po zakvapnutí olejom máte vynikajúcu prílohu k akémukoľvek jedlu ;)