Sardinky v zeleninovom mori
Autor receptu: martinis
Sardinky na zeleninovom šaláte s koriandrom, čerstvou čili papričkou a plátkom citróna. Postup- Troška nezvyčajný, ba možno až poetický názov pre môj tip na chutné raňajky v rybacom štýle :) Zdravé sardinky plávajúce si v mori farebnej, chrumkavej zeleniny posypané plátkami čili a pokvapkané citrónovou šťavou a trochou oleja - to je priam ideálne jedlo, ktoré dodá vitamíny, kvalitné bielkoviny, dobré tuky a ak ako prílohu zvolíte celozrnné pečivo, tak aj dôležité, komplexné sacharidy ;)
- Vhodné by bolo začať zeleninovým základom. Menšiu mrkvu očistíme a do misy postrúhame na jemno. Mrkva dodá príjemnú sladkosť a oranžovú farbu na oživenie :)
- Tretinu hlávky akéhokoľvek šalátu - ľadového, lollo rosso či akéhokoľvek iného rozoberieme na lístky, ktoré nakrájame na tenké prúžky, tie pridáme do misy. Asi 4 cm kúsok bielej redkvičky očistíme, pozdĺžne prekrojíme na polovice a tie nakrájame na tenučké plátky, takže získame také redkvičkové mesiačiky :) Tie poputujú do misy aj s dvoma jarnými cibuľkami nakrájanými aj s vňaťou na kolieska. Jarná cibuľka je úžasná zelenina, veľmi zdravá, celkom lacná a mimoriadne chutná, a práve teraz začína jej sezóna.
- Rovnako ako pri redkvičke, urobíme si aj uhorkové mesiačiky a ako poslednú pridáme červenú kápiu zbavenú jadrovníka, ktorú nasekáme na menšie kúsky. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením, dobre premiešame a získame všetky farby, ktoré si len možno predstaviť - biela, zelená, červená, oranžová, skrátka radosť pozerať :))
- Polovicu tejto zeleninovej zmesi rozložíme na väčší tanier. Voľne rozhodíme, alebo pre precíznejších úhľadne rozložíme sardinky a polovice olív. Sardinky som použil v slnečnicovom oleji s citrónovou šťavou, takže tú som už nepridával, ak však siahnete po klasických len v oleji, pridajte aj pár kvapiek citrónu, lebo ten k rybám skrátka patrí. Pred podávaním ešte polejeme lyžicou slnečnicového oleja zo sardiniek, ktorý len zvýrazní už tak výborné chute.
- Na záver už len dozdobme lístkami koriandru, ktorého svieža chuť skvele doplní citrón a ryby a kto má rád ostré, pridá aj polovicu čili papričky, tak ako ja :) Hotovo, raňajky sa podávajú :-))
- Môj tip : Pozorní čitatelia si iste všimli, že som použil len polovicu zeleninovej zmesi. Pôvodne som plánoval len jednu porciu, avšak vyšlo na dve, takže zvyšok doplňte ďalšími sardinkami a olivami a ponúknite najbližšiemu hladnému okoloidúcemu, alebo si ho odložte do chladničky a po zakvapnutí olejom máte vynikajúcu prílohu k akémukoľvek jedlu ;)
|