Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta fotorecept

tothka - bez fotkytothka, 7. februára 2011
Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept)
Foto: tothka

Zvyšné bielky zo šišiek sa pýtali na spracovanie, tak som vymýšľala čo s nimi a môj muž to vyriešil, vraj sme dávno nemali Zobraziť celý popisZvyšné bielky zo šišiek sa pýtali na spracovanie, tak som vymýšľala čo s nimi a môj muž to vyriešil, vraj sme dávno nemali šamronky. Tak teda tu sú

7-8
porcií
60 minút
príprava
15-20 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
3 ks, na sneh
200 g
1 ks, na potretie




Postup

  1. 1

    Na pomúčenej podložke rozgúľame lístkové cesto

    Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Radielkom pokrájame na pásiky o šírke asi 4 cm

    Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jednotlivé pásiky cesta nakrútime na kovové trubičky a uložíme na plech tak aby sa pri pečení peprilepili, pretože pri pečení napuchnú

    Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Trubičky potrieme vajíčkom a dáme piecť do rozpálenej rúry , pokým pekne nesčervenejú Upečené vyberieme, hneď stiahneme dolu z formičky a necháme vychladnúť Dávame pri tom pozor na malú zvedavú pomocníčku, ktorá si okrem šamlíka priviedla na pomoc aj dedka

    Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si nad parou vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý smeh

    Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cukrárenským vreckom nastriekame sneh do trubičiek z obidvoch strán, aby boli dobre naplnené. Pre foto som musela použiť aj dedkove ruky, ten samozrejme bol prvý, kto hotové trubičky ochutnával a vôbec mu nevadilo, že si má dávať pozor na cukor

    Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Naplnené trubičky posypeme práškovým cukrom a pristúpime ku konečnej fáze našej činnosti - k trubičkám si spraviť dobrú kávu a v pokoji vychutnávať.

    Šamronky - plnené trubičky z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

zuzickaaa1
WOW toto su moje najoblubenejsie zakusky:) konecne viem ako na ne, urcite vyskusam:)
danculka
Kovové trubičky v domácich potrebách alebo na internete v pomôckach pre cukrárov.Šamrolky sú aj naše obľúbené len sú veľmi sladkéééééé....
dandy51
Sú naozaj fajn.Ja robím do nich náplň z 1 bielka,cukru a 5-6 upečených jablk.Jablká lyžicou škrabkám zo šupky a pridávam postupne k bielku a stale šľahám. Plnky je takto viac a je jemne kyslastá. Jablká musia byť vychladené.
janger
My ich volame samrhole, strasne ich mam rada. Uz sa tesim, ked pojdem na Slovensko, tak si dam :-)))!
coldbery
Krásne trubičky...hneď by som si dala ku kávičke...:-)))
cica2
konečne viem ako sa robia, ďakujem za receptík, nádherne sa ti vydarili!!! Malá zvedavá pomocníčka je zlatunká:))
evicka63
Dcéra sa ich podujala z dlhej chvíli urobiť (učí sa vraj sa jej to zíde, aby nezomreli od hladu a mohla sa pochváliť aj priateľovi a jeho rodičom), len
nevie ešte ako má robiť správne ten sneh. Jeden vraví že najskôr vyšľahať a potom dať nad paru a iní hovoria že sa má hneď šľahať nad parou. Poradíte jej?
marcy
šľahám s kryštál cukrom mimo,potom dám nad paru a je krásny lesklý,hutný :-)
anina43
trubičky sú krásne, krajšie ako z cukrárne, pekné foto a výborný nápad má aj @Dandy51 , plnka musí byť výborná s pečenými jablčkami, ukladám do KK
anina43
prosim ťa cesto natáčaš na suché formičky a ukladáš na suchý plech ?ďakujem
tothka
@anina43 cesto natáčam na suché formičky a na plech používam takú čiernu fóliu na viac použití , kúpila som už dávnejšie v Lidli, ale na fote splýva s plechom. Stačí ju pretrieť, keď sa pokvická vajíčkom a netreba ju mastiť. Lístkové cesto je samo o sebe dosť masné a dávam ich dolu ešte horúce, aby sa potom po vychladnutí neprilepili
dogagador
na cukor si sice musime davat pozor vsetci, inak by sme sa gulali, ale tomuto sa odolat nedaaaaaaaaa
tothka
@evicka63 ja vždy šľahám bielky s práškovým cukrom a hneď nad parou. Zdedila som super malý mosadzný kotlík a sadne mi presne do 5 litrového hrnca ktorý si odkladám ešte so starej súpravy spred 40 tich rokov a používam výlučne na sneh, lebo zvyknem piecť aj penovú tortu. Sneh je treba dobre prešľahať aby bol tuhý a neroztekal sa.
ejmepb
Sneh ešte ochutím buď citronom, pečeným jablkom, v lete čerstvými jahodami.
jerica
neviem,keby si nebola písala koment k mojmu receptu ani by som sa nedostala k tak perfektnému receptu ako je tento Tvoj na šamrole,ale iné chcem písať,ak si meníš pobyt na prechodný nech to nie je na dlho,prajem skoré uzdravenie aby si sa ešte mohla dĺĺho tešiť s rodinkou a aj s varecha.sk rodinou.
elisticka
krasne aj ja robim len sneh z krystaloveho cukru... inak su mnamkove:-))
hubata
Krásne šamrolky, krásne foto aj popis receptu. Len @Tothka moja, keby si opravila názov receptu na "šamrolky" - lebo pod šamronkami ich nikto nikdy nebude hľadať, čo je strašná škoda. Aj ja som ho našla len náhodou dnes, keď som sa hrabala v receptoch čo upečiem.
petrulinka
Tak u nás se říká kremrole. Já nedělám z listového těsta, ale ze svého těsta, kde přidávám smetanu. Jsou trošku jiné než z listového, ale podle mě chutnější, takové křehké, opravdu moc dobré. Až budu mít chvilku, tak sem přidám recept.
annavaskova
kupila som nove trubicky, trochu som ich naolejovala a po upeceni nejdu dole, an teple ani vychladnute, vie mi niekto poradit




mata3636
@annavaskova (11.12.2020 18:10)

Nemala si naolejovať. Len umyť, vysušiť. Teraz ti neostáva nič iné, len zoškrabať cesto a trubičky umyť a ak ešte je chuť, tak odznova
2x zolik a haji
zolik
@annavaskova (11.12.2020 18:10)
@mata3636 Ma pravdu. Pozrela som aj recept. Ani autorka nikde nepise o naolejovani trubiciek.
Ja viem, je to o nervy. Ako asi kazdy aj ja som sa dost naucila na svojich chybach. Je mi luto, ze to stretlo aj teba. Hlavu hore, umyt a vysusit trubicky, zatrubit Fanfare a vydat sa do noveho boja so Samrolami.

1x haji
haji
@annavaskova (11.12.2020 18:10)
Nahlédni sem v postupe:
 varecha.pravda.sk/recepty/domace-listkove-cesto-a-trubick...
" target="_blank" class="linkavkomente"> varecha.pravda.sk/recepty/domace-listkove-cesto-a-trubick...

 varecha.pravda.sk/recepty/domace-listkove-cesto-a-trubick...
" target="_blank" class="linkavkomente"> varecha.pravda.sk/recepty/domace-listkove-cesto-a-trubick...

Určitě je potřeba na kovovou trubičku těsto namotávat od užšího konce! A sundávat ještě za tepla - směr pohybu od širšího konce dolů. Ať se daří!
Zrada může být i v kupovaném lístkovém těstě. Co značka, výrobce - to jiná kvalita.
haji
Netuším, proč se mi tak koment dochrul včetně odkazů, které se rozišly... Omlouvám se, napravila jsem 2x sólo odkaz. Ty jsou už ok.
1x zolik
zolik
@haji (11.12.2020 20:22)
Koment sa ti doondil preto, lebo mas v starouskovi notasku poskovavanych trpazlikov. To oni su na vine...
P.S.: s vinom to nema nic spolocne :-)

1x haji
haji
@zolik (11.12.2020 20:42)
Jdi ty brepto! Mám od letošního ledna nový noťásek, staroušek šel na součástky. Máš mezery, zoloušku!
1x zolik
zolik
@haji (11.12.2020 20:46)
Yes, uz som si spomenula. Promin.
Tak sa Ti trpazlici prestahovali do noveho a uz sa aj zabydleli.

1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia