Saltimbocca od Nick Stellino fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. augusta 2014
Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept)
Foto: pusta

Saltimbocca sa považuje za talianske jedlo, ide o tenké malé teľacie rezne, pokryté sušenou šunkou a čerstvými lístkami šalvie, ktoré sa krátko opečú na Zobraziť celý popisSaltimbocca sa považuje za talianske jedlo, ide o tenké malé teľacie rezne, pokryté sušenou šunkou a čerstvými lístkami šalvie, ktoré sa krátko opečú na masle s olivovým olejom a povaria sa v korenenej vínovej omáčke, mierne zahustenej maslom a múkou.Názov pochádza zo spojenia "Salt im bocca" , čo znamená "Skok do pusy". Toto jedlo je známe aj v Španielsku, Švajčiarsku a Grécku, talianske recepty sa odlišujú podľa regionu,mňa zase zaujal práve recept od Nick Stellino, ktorý som trošku upravila.

4
porcie
10 minút
príprava
1minúta + 2 minúty minút
na 100/80 -90 °C

Suroviny

450 g
4 tenučké plátky (prosciutto crudo Parma)
cca 20 ks čerstvé lístky
1,5 PL
1/4 ČL
3 PL čerstvé mäkké
125 ml alebo Marsala
250 ml alebo hovädzí
1/8 ČL
1/2 PL
podľa potreby alebo tenké mäsové ihlice




Postup

  1. 1

    Z teľacieho stehna som nakrájala malé rezne, ktoré som vyklepala na tenučko.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čerstvú šalviu som natrhala na jednotlivé lístky.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rezne som pokryla tenučkými plátkami Prosciutto crudo, niekde sa používa aj Parmská šunka alebo iná sušená šunka.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na Prosciutto crudo som položila lístky čerstvej šalvie...

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..a pripevnila som ich špáradlami,...

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...z druhej strany som teľacie rezne jemne osolila, pozor - prosciutto je už samotné dosť slané!

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmiešaním múky s maslom prstami ruky som pripravila "žmolenku" na zahustenie vínovej šťavy na omáčku.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na panvicu som dala olivový olej a 1 PL masla, ktoré som nechala rozpustiť a rozohriať.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na rozpálenom tuku som prudko opiekla pripravené rezne najprv zo strany so šunkou a šalviou len veľmi krátko - asi 30 sekúnd, panvicou treba potriasať, aby sa šunka neprichytila o dno panvice aj so šalviou,...

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...potom som rezne obrátila pomocou drevenej špachtle a opiekla som prudko aj druhú stranu - tiež len 30 sekúnd.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Opečené rezne som vybrala na tanier.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do panvice som priliala kvalitné suché biele víno a domáci kurací vývar, odvarila som chutný výpek za stáleho miešania jeho odškrabávaním od dna panvice. Použila som kvalitné biele suché víno Chardonnay, nám by v tejto šťave Marsala v kombinácii s Prosciutto nechutila, na náš vkus je Marsala silná a príliš sladká, ale vy ju spokojne použiť môžete.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Pridala som "žmolenku" z masla a múky, ktorá vínovú šťavičku primerane zahustí, bude však redšej konzistencie, treba stále usilovne miešať, aby nevznikli hrudky a omáčka bola hladká a lesklá.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pred koncom som pridala ešte soľ, čerstvo mleté čierne korenie,rozmiešala a omáčku som prudkým varom ešte zredukovala do požadovanej konzistencie, pridala som aj niekoľko malých kúskov studeného masla na záver.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vložila som opečené teľacie rezne a pri zníženej teplote som ich povaril v omáčke ešte 2 minúty.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Hotové rezne som vybrala na tanier a odstránila som špáradlá.

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Podávala som horúce so zemiakovými toliarmi, pečenými na masle, vynikajúcou vínovou šťavičkou som podliala hotovú Saltimboccu a preliala som touto úžasnou maslovo-vínovou šťavou aj zemiakové toliare, šťavička má chuť po víne, kuracom vývare, sušenej šunke, masle, šalvii a čiernom korení. Príloha je voliteľná - dusená ryža, len listový šalát a pod. Saltimbocca je veľmi rýchle, jednoduché a úžasne chutné jemné jedlo, v jednoduchej korenenej maslovo - vínovej omáčke,je to pochúťka, ktorú sa oplatí pripraviť. Prajem Dobrú chuť:-) pôvodný recept je tu: http://cook123.com/recipes/saltimbocca-veal-with-sa.html

    Saltimbocca od Nick Stellino (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

daguska
Saltimbocca je vynikajúce jedlo.Poznám v trosku inej úprave,mäso prelozené na polovicu a tým je vlastne salvia vo vnútri.Robieval nám ho kuchár a bolo aj v ponuke jedálneho lístka.A myslím,ze@pipnat má pravdu,co sa miesania masla a oleja týka.Pekný recept.
pusta
@pipnat , súhlasím s tebou.áno, tak sa má, ja v tom však podstatný rozdiel nevidím.olej sa určite pridáva z dôvodov, aby sa maslo neprepálilo, spravila som tak z praktického hľadiska pre fotenie.
som rada, že tebe sa recept páči, kľudne môžeš aj bez omáčky - žiaden problém, hoci povariť opečené mäsko v nej určite treba.
dakujem za pochvalu.
pusta
@gabriele , áno, sú to len malí krikľúni a agenti - provokatéri. :-)))
na ich mieste by som pod otras a hrozný recept nikdy neliezla, nuž to je len neschopnosť uvariť niečo dobré v ich vlastnej úžasnej kuchyni, tak maximálne ešte niečo s kupovanými párkami či s otrasným bambinom dokážu a vymažú svoj delikátny recept so stiahnutým chvostom po oprávnenej kritike varecháčov. DDDDDD
@gabrielle , som toho istého názoru ako ty, recept od šéfkuchára Nick Stellino nemá chybu.
dakujem za uznanie, potešila si ma.
pusta
@pipnat , ale áno, oni reagujú takto priblblo aj pod receptami iných, predovšetkým vtedy, ak je recept iných varecháčov vynikajúci, nie som sama, len si to všimni!
a koho vlastne zaujímajú? mňa teda určite nie, sú mi šumafuk ich nasprostasté a blbé komentáre a pokiaľ viem, sú šumafuk aj iným varecháčom :-)))
pusta
@daguska , Saltimbocca sa robí s malými obmenami vo viacerých variantoch, v závislosti od regiónov a miestnych zaužívaných zvyklostí.
to, čo ty popisuješ, to poznám ako Saltimbocca alla Romana :-)
ja som robila recept podľa šéfkuchára Nick Stellino a v postupe v bode č.2, tento pán dáva olivový olej spolu s maslom.
pozri tu:
 cook123.com/recipes/saltimbocca-veal-with-sa.html...

súhlasím s tebou, v každom prípade je Saltimbocca vynikajúce jedlo :-
dakujem za uznanie.
2010
@megdesign , viem ze si u vas v dedine najmudrejsi, ale meno Marcella Hazan este po vas este neprislo, aj ked je to talianska kucharka daco podobne ako Maria Sandtnerova, no klasika
( rozumies?).
 en.wikipedia.org/wiki/Marcella_Hazan...

Ta pani kucharka davno napisala:
Olive oil isnt always the best choice for frying; in delicately flavoured dishes, a combination of butter and oil should be used.
anglictina este po vas asi neprisla takze preklade :
Olivovy olej nie je vzdy najlepsi vyber pri vyprazani pri delikatnych jedlach ( vsimol si si Telacina?) kombinaciu oleja a masla je lepsie pouzit... asi by si sa mal ospravedlnit ty ignorat?
pusta
@2010 , práve som si pozerala možnosti použitia len olivového oleja na opekanie, ev. vyprážanie alebo opekanie, kde sa mieša olivový olej a maslo. zásady, ako sa má miešať olivový olej s maslom, teda presnejšie, čo a kedy dať v akom poradí, som sa zatiaľ nedozvedela, ale dočítala som sa presne to, čo popisuješ ty sám.
ja sa s talianskou kuchyňou iba zoznamujem, netrúfala by som si jednoznačne sa vyjadriť.
zatiaľ som pripravila len niekoľko málo osvedčených receptov uznávaných šéfkuchárov a sú výborné.
je pravda, čo píšeš, lebo ide o prevažne ľudovú tradičnú národnú jednoduchú kuchyňu s mnohými regionálnymi obmenami, v závislosti predovšetkým od toho, či sa varí na priemyselnom hornatom severe Talianska, v strede alebo na temperamentnom juhu dole a na pobreží mora - len hrubé rozdelenie.
faktom však je, že k teľaciemu zásadne patrí maslo a často aj kvalitné suché biele víno.
dakujem ti za priblíženie a objasnenie za seba samú :- )
pusta
@kecemis - milý Mirko, nesmierne ma teší, že ty považuješ recept za dobrý :-)
áno, máš pravdu, pripravuje sa s mnohými obmenami rôzne, ide o starý tradičný taliansky recept a je vynikajúci v každej verzii.
nie je to môj recept, tento recept patrí pánovi Nick Stellino, pochvala patrí predovšetkým jemu.
tvoje uznanie ma však nesmierne teší - dakujem ti.
1x pusta
megdesign
@2010 anglicky viem, myslim, lepsie ako ty ;)

Inak prekladas ako ujo google.

Nema to byt nahodou:

"Olivovy olej nieje vzdy najlepsia volba pre smazenie; v delikatne ochutenych pokrmoch, kombinacia oleja a masla moze byt pouzita."

Kde sa pise o telacine? Ty telacina ;)
pusta
@andys , to je veľmi známy tradičný starý taliansky recept, veľmi obľúbený v celom svete. to, čo popisuješ je jedna z možných verzií, známa pod názvom Saltimbocca alla Romana, pán Tomáš Opletal to ešte priviedol dalej a pokrájal na malé jednohubky, ktoré musia byť úžasné :-)
hej, tá maslovo - vínová omáčka je skvelá.
už som to videla podávať aj na kučeravom šaláte a tiež vynikajúce.
daujem za pochvalu a uznanie.
obor123
@Meg ,to si nevšimol? Ak @pusta požiada redakciu o mazanie, tak sa to stane okamžite. Keď sa jedná o iného varecháča, tak jeho prosbu nesplnia. Mám s tým skusenosť. Darmo som redakciu upozornila 1.8.2014 ,oni to nikde nemášli. Pritom to až 1 týždeň hľadali , ale som pozitívne mysliaca osoba, "tak im verím. "
používateľ nemá avatar
123
123
sorry, nemohla som sa na to "rípať" pozerať... mali by tam mať aj nejaké "jazykové okienko"
palokuchki
@megdesign , to si naozaj neuvedomujes ako sa strapnujes? Doslova cakas pri kazdom @pustinom recepte ako by si ju mohol napadnut. Ak mas nieco proti nej, napis jej to na TS. Alebo ta tesi ju ustavicne verejne ponizovat? Co sa tyka @2010 anglictiny si myslim ze po tom niekolko rocnom pobyte v cudzine a komunikovania musi byt vynikajuca. Skorej si myslim ze je tam problem bezchybneho vyjadrovania sa po slovensky. Mam ten isty problem. Velakrat pri prekladani ma nenapadaju spravne slovenske vyrazy, alebo spravna slovenska vazba. @pusta prepac, ze som sa ti sem vmiesala a pisem pod tvojim receptom odkaz pre @megdesign . Ale uz ma to dost nastvalo. Ustavicne tu citat jeho posmesne a ponizujuce komentare.
pusta
@palokuchi , niet ti čo prepáčiť, však si len slušne vyjadrila svoj názor, s ktorým nemožno nesúhlasiť, za čo ti dakujem.
čo sa týka iných jazykov, ved ten, kto nežije dlho na SVK, môže mať pochopiteľne jazykové problémy toho druhu, ako píšeš, určite nie sú odsúdeniahodné a ani veľké. čo si potom myslieť o takých, čo žijú stále tu a čo svoj rodný jazyk neovládajú, prznia ho nesprávnou slovenčinou štylisticky, hrubými gramatickými chybami, výrazovými prostriedkami a úrovňou, ktoré sú ich vlastnou hanbou....a tí si dovolia kritizovať iných.
pusta
@pribinacek , aj mňa to mrzí, je mi to veľmi ľúto :-(
teší ma však veľmi, že tebe sa páčia oba recepty :-)
dakujem ti.
1x pusta
ivav
Jedlo vyzerá výborné, musí byť chutné?
1x pusta
pusta
@ivav , áno, je to pochúťka :-)
tvoja pochvala ma veľmi teší.
dakujem.
megdesign
@marianne redakcie velmi dobre vie, co je pusta zac. Ved by mi sama nenapisala, to co napisala. Tusim som to tu aj zverejnil dakde...

Cize vsetci vieme co je @pusta zac ale tvarme sa neako takto:




Iny level.... ale vsimla si si, kde sa ten "iny level" prezentuje? A mnoho inych, ktory maju "iny level"...

Je to mozne, ze vas je viac, ale je vela aj tych, ktorych by odchod /alebo zmenenie/ @pusty potesil...
marianne
Ved na zverejnovanie osobnych udajov,adries,tajnych sprav ... si ty odbornik,to vieme..
vsetci,naozaj vsetci? z 30 000 clenov ci neviem kolko ma varecha,vsetci vedia a nenavidia @pustu ?,no je to mozno Tvoje zbozne zelanie,chapem,ale su tu ludia ci aj podla nej upecu,uvaria a predstav si,aj pochvalia,aj fotku pridaju.Nehorazne,co? V podstate mi je to jedno ja s nou nemam ani hrube ani drobne,ale citat Tvoje vyplachy je kedysi na zvracanie...
megdesign
@marianne sorry, nemal som napisat vsetci. Moja chyba.

No pokial viem, moje os. udaje boli zverejnene ako prve istym varechacom... Takze je tu odbornikov viacero... Tak isto tajne spravy adresovane mnou inym tu boli zverejnene, tak "co viete?" Neviem o com to tu pises... Ale o to tu nejde, to mi je jedno...
marianne
Aj mne je to jedno.Prispievas velkou mierou k tomu,aby sa z Varechy stala zumpa.Ty si asi neuvedomujes,ze Vas citaju ludia,ktorí tu chodia za inym ucelom ako sa odbavovat,ako si spravne napisal.Podla mna to robia len krivaci.A ak si myslis,ze ty si vyvoleny,aby si s nou spravil poriadok,tak vela stastia.Uz Ti nemam viac co povedat.
micanela
redakcia - nechapem preco ste ho/ju este nezrusili. vsetky prispevky su urazajuce a suhlasim s vyhlaseniami varechacov vyssie: niekto sem chodi pozriet recepty, niekto sa odbavit.
megdesign
@redakcia Ake komentare mam najst pod pojmom "Vasho druhu"?

Ak mate na mysli komentare venovane @puste , tak pokym nezmeni pristup, ktory pouziva dodnes:

 varecha.pravda.sk/recepty/zmrzlina-zo-zlteho-melonu-s-jog...

tricia, dnes 12:53
Len mala oprava - to nie je zlty melon. Vola sa HONEY DEW.
Recept za 5*

pusta, dnes 13:36
@tricia , nehádam sa, to mi je teda novinka, kupovala som ho ako žltý melón, pozrela som si viac informácií, kde tiež tvrdia, že je to žltý melón.
pozri tu:
» www.i-potraviny.sk/melony-povod-a-ako-ich-rozpoznat-v-supe...

» sk.wikipedia.org/wiki/Mel%C3%B3n...

» zelovoc.nazdravie.sk/sk/ovocie/melon-zlty/115/...

zatiaľ čo o Honey Dew som našla toto?
» en.wikipedia.org/wiki/Honeydew_(melon)...

tak teraz si treba len vybrať :-)
zmrzlina je však výborná.
dakujem za 5*

Clovek ju normalne upozorni, ze napisala blbost /mozno ani nevedela, co online objednava v "Tresku"/, ale ona nie. Za toho ziveho **** neprizna chybu.

That´s all.
elixir
@megdesign ale veď ty robíš presne to isté... pamätám si diskusiu o Ratatouille a článok na wikipédii, ktorý som si prečítala pred a po editácii, po ktorej čírou náhodou sa tam objavila citácia, ktorú si potom použil... a spôsobil, že tehotná žena sa asi cítila ako blbec a ty si z toho vyšiel ako víťaz...:) si ako @pustine mladšie dvojča, keby také niečo bolo v prírode možné.
elixir
Ale už ma Varecha fakt nezaujíma, tieto prízemné kovbojky tú každý deň čítať, na to nemám fakt žalúdok. Veľa šťastia vám tu prajem.
marianne
o to tu ide? @megdesign za kazdu cenu vyzrat odtialto @pustu ? a potom bude kto na rade? pre toto vsetko to robis? no len aby si tu potom nezostal len so svojou sikanovaciu catou sam. vela kvalitnych ludi uz odislo a koli tejto zumpe asi aj odide..vsimla som si,jeden priklad za vsetkych,ze aj @amelie dlhorocna varechacka sa po konflikte s tebou stiahla..a tych konfliktov si tu mal uz pozehnane...ked to tak sledujem....ak ti ide len o to, aby si tu bol so svojimi kumpanmi,s ktorymi vyzeriete ludi,ktori vam nesadnu,tak ma @elixir pravdu,tu uz nie je o co stat...
pusta
Milá@babkamt , mám úprimnú radosť, že tebe sa recept páči :-)
ver mi, aj mňa to veľmi mrzí :-(
dakujem za pochvalu a 5*
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Nechápem celkom,kam sa uberá Varecha.sk,ja som sa tu registrovala preto,že som sa chcela lepšie učiť Váš jazyk a tiež recepty Vášho regiónu,ale to čo tu sledujem neviem celkom chápať,lebo ja pracujem v kolektív slovenských kolegov,ktorí sú tolerantní a ustretovi. Veľmi ľúto mi je,že mám tuto skúsenosť:-(
Myslím,mal by koordinátor Varecha.sk zasiahnuť. Viem že aj iní by súhlasili
pusta
@elixir , ak si si dobre nevšimla, ja chodím na Varechu.sk k vôli dobrým receptom, nikoho nedegradujem pod jeho vlastným receptom, nenapádam nikoho a už vôbec nikoho nešikanujem, ani sa nikomu nevyhrážam fyzickou inzultáciou ako on - čo to naozaj nevidíš??? alebo nechceš vidieť?
ak máš ty s ním diskrepanciu za Ratatouille v minulosti, vybav si to priamo s ním pod príslušným receptom alebo v TS, nie na môj úkor a láskavo ma s ním neporovnávaj!!! ušlo ti, že s ním nekomunikujem???
prepáč, ale toto si od teba naozaj vyprosím!!!
dakujem a z celého srdca ti prajem, aby si ty nič také nezažila, nech sa ti dobre darí vo všetkom!
pusta
@finczi , jedlo podľa tohoto receptu je skutočne delikatessa! a mňam! :-), ako ty sama píšeš.
dakujem za tvoj pekný komentár len k receptu, čo ma veľmi potešilo.
prajem ti peknú nedeľu. :-)
megdesign
"pusta, dnes 05:57
@elixir , ak si si dobre nevšimla, ja chodím na Varechu.sk k vôli dobrým receptom, nikoho nedegradujem pod jeho vlastným receptom, nenapádam nikoho a už vôbec nikoho nešikanujem, ani sa nikomu nevyhrážam fyzickou inzultáciou ako on - čo to naozaj nevidíš??? alebo nechceš vidieť?"

Netrep. Si dobre precitaj vsetky svoje komenty pod inymi rcp.

A nik sa ti inzultaciou nevyhrazal. Zas niekto nevie citat. Napisal som, ze KEBY SI BOLA CHLAP... Ale to si samozrejme dala redakcii zmazat a cul tu fabulujes, ake si ty chudatko...

Mimochodom, ani by som sa ta nechytil... teba bije sam zivot... :/
megdesign
@2010 ak sa telacie rezne, ako sa pise v rcp, restovali na prudkom rozpalenom tuku z kazdej strany len 30 sec. /zatiahnut maso/, stacilo dat obycajne maslo bez olive oil - za 60 sec maslo nema sancu prepalit sa.

Osobne by som dal olivovy olej /nie extra virgin/ na zariahnutie masa a maslo do hotovnej omacky na zjemnenie...
marika21
Ja by som si určite dala. Neprajníkov si netreba všímať. Treba ich ignorovať. Odomňa máš***** Recept sa mi páči. Určite by mi chutilo, veľmi dobre to vyzerá. Nenechaj sa znechutiť. Držím palce.
pusta
@zinnajdha , poteší ma, ak tento recept vyskúšaš aj ty :-) potom poprosím o spätnú väzbu.dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
pusta
@marika21 , som rada, že aj tebe sa tento recept páči, je to starý tradičný taliansky recept s viacerými chutnými malými obmenami, považuje sa za delikatessu aj mimo Talianska.
nebude to vždy tak, "zlaté časy"provokatérov sa na Varecha.sk už skončili, spojilo sa proti nim veľa sôlušných varecháčov a @redakcia už zasiahla, pripravuje dalšie opatrenia, písali o tom pod rp Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi, už im odzvonilo.
neboj, dovtedy vydržím, nedám sa znechutiť :-)
dakujem za uznanie, za 5* a za to, že mi/že nám držíš palce :-)
stanci11
recept sa mi hrozne páči, ja teda neomáčkujem a hlavne nezahusťujem, ale ak by to bol slávnostný obed tak prečo nie :) treba si sem tam "povoliť uzdu" :D @Pusta , krásny recept diky ;)
redakcia
Komentáre od autorky receptu:
@stanci11 , to ma veľmi teší :-) dakujem za tvoj krásny komentár :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia