Foto: pusta
Saltimbocca sa považuje za talianske jedlo, ide o tenké malé teľacie rezne, pokryté sušenou šunkou a čerstvými lístkami šalvie, ktoré sa krátko opečú na Zobraziť celý popisSaltimbocca sa považuje za talianske jedlo, ide o tenké malé teľacie rezne, pokryté sušenou šunkou a čerstvými lístkami šalvie, ktoré sa krátko opečú na masle s olivovým olejom a povaria sa v korenenej vínovej omáčke, mierne zahustenej maslom a múkou.Názov pochádza zo spojenia "Salt im bocca" , čo znamená "Skok do pusy". Toto jedlo je známe aj v Španielsku, Švajčiarsku a Grécku, talianske recepty sa odlišujú podľa regionu,mňa zase zaujal práve recept od Nick Stellino, ktorý som trošku upravila.
porcie
príprava
na 100/80 -90 °C
Suroviny
450 g |
|
4 tenučké plátky (prosciutto crudo Parma) |
|
cca 20 ks čerstvé lístky |
|
1,5 PL |
|
1/4 ČL |
|
3 PL čerstvé mäkké |
|
125 ml alebo Marsala |
|
250 ml alebo hovädzí |
|
1/8 ČL |
|
1/2 PL |
|
podľa potreby alebo tenké mäsové ihlice |
|
Postup
-
1
Z teľacieho stehna som nakrájala malé rezne, ktoré som vyklepala na tenučko.
-
2
Čerstvú šalviu som natrhala na jednotlivé lístky.
-
3
Rezne som pokryla tenučkými plátkami Prosciutto crudo, niekde sa používa aj Parmská šunka alebo iná sušená šunka.
-
4
Na Prosciutto crudo som položila lístky čerstvej šalvie...
-
5
..a pripevnila som ich špáradlami,...
-
6
...z druhej strany som teľacie rezne jemne osolila, pozor - prosciutto je už samotné dosť slané!
-
7
Zmiešaním múky s maslom prstami ruky som pripravila "žmolenku" na zahustenie vínovej šťavy na omáčku.
-
8
Na panvicu som dala olivový olej a 1 PL masla, ktoré som nechala rozpustiť a rozohriať.
-
9
Na rozpálenom tuku som prudko opiekla pripravené rezne najprv zo strany so šunkou a šalviou len veľmi krátko - asi 30 sekúnd, panvicou treba potriasať, aby sa šunka neprichytila o dno panvice aj so šalviou,...
-
10
...potom som rezne obrátila pomocou drevenej špachtle a opiekla som prudko aj druhú stranu - tiež len 30 sekúnd.
-
11
Opečené rezne som vybrala na tanier.
-
12
Do panvice som priliala kvalitné suché biele víno a domáci kurací vývar, odvarila som chutný výpek za stáleho miešania jeho odškrabávaním od dna panvice. Použila som kvalitné biele suché víno Chardonnay, nám by v tejto šťave Marsala v kombinácii s Prosciutto nechutila, na náš vkus je Marsala silná a príliš sladká, ale vy ju spokojne použiť môžete.
-
13
Pridala som "žmolenku" z masla a múky, ktorá vínovú šťavičku primerane zahustí, bude však redšej konzistencie, treba stále usilovne miešať, aby nevznikli hrudky a omáčka bola hladká a lesklá.
-
14
Pred koncom som pridala ešte soľ, čerstvo mleté čierne korenie,rozmiešala a omáčku som prudkým varom ešte zredukovala do požadovanej konzistencie, pridala som aj niekoľko malých kúskov studeného masla na záver.
-
15
Vložila som opečené teľacie rezne a pri zníženej teplote som ich povaril v omáčke ešte 2 minúty.
-
16
Hotové rezne som vybrala na tanier a odstránila som špáradlá.
-
17
Podávala som horúce so zemiakovými toliarmi, pečenými na masle, vynikajúcou vínovou šťavičkou som podliala hotovú Saltimboccu a preliala som touto úžasnou maslovo-vínovou šťavou aj zemiakové toliare, šťavička má chuť po víne, kuracom vývare, sušenej šunke, masle, šalvii a čiernom korení. Príloha je voliteľná - dusená ryža, len listový šalát a pod. Saltimbocca je veľmi rýchle, jednoduché a úžasne chutné jemné jedlo, v jednoduchej korenenej maslovo - vínovej omáčke,je to pochúťka, ktorú sa oplatí pripraviť. Prajem Dobrú chuť:-) pôvodný recept je tu: http://cook123.com/recipes/saltimbocca-veal-with-sa.html
som rada, že tebe sa recept páči, kľudne môžeš aj bez omáčky - žiaden problém, hoci povariť opečené mäsko v nej určite treba.
dakujem za pochvalu.
na ich mieste by som pod otras a hrozný recept nikdy neliezla, nuž to je len neschopnosť uvariť niečo dobré v ich vlastnej úžasnej kuchyni, tak maximálne ešte niečo s kupovanými párkami či s otrasným bambinom dokážu a vymažú svoj delikátny recept so stiahnutým chvostom po oprávnenej kritike varecháčov. DDDDDD
@gabrielle , som toho istého názoru ako ty, recept od šéfkuchára Nick Stellino nemá chybu.
dakujem za uznanie, potešila si ma.
a koho vlastne zaujímajú? mňa teda určite nie, sú mi šumafuk ich nasprostasté a blbé komentáre a pokiaľ viem, sú šumafuk aj iným varecháčom :-)))
to, čo ty popisuješ, to poznám ako Saltimbocca alla Romana :-)
ja som robila recept podľa šéfkuchára Nick Stellino a v postupe v bode č.2, tento pán dáva olivový olej spolu s maslom.
pozri tu:
cook123.com/recipes/saltimbocca-veal-with-sa.html...
súhlasím s tebou, v každom prípade je Saltimbocca vynikajúce jedlo :-
dakujem za uznanie.
( rozumies?).
en.wikipedia.org/wiki/Marcella_Hazan...
Ta pani kucharka davno napisala:
Olive oil isnt always the best choice for frying; in delicately flavoured dishes, a combination of butter and oil should be used.
anglictina este po vas asi neprisla takze preklade :
Olivovy olej nie je vzdy najlepsi vyber pri vyprazani pri delikatnych jedlach ( vsimol si si Telacina?) kombinaciu oleja a masla je lepsie pouzit... asi by si sa mal ospravedlnit ty ignorat?
ja sa s talianskou kuchyňou iba zoznamujem, netrúfala by som si jednoznačne sa vyjadriť.
zatiaľ som pripravila len niekoľko málo osvedčených receptov uznávaných šéfkuchárov a sú výborné.
je pravda, čo píšeš, lebo ide o prevažne ľudovú tradičnú národnú jednoduchú kuchyňu s mnohými regionálnymi obmenami, v závislosti predovšetkým od toho, či sa varí na priemyselnom hornatom severe Talianska, v strede alebo na temperamentnom juhu dole a na pobreží mora - len hrubé rozdelenie.
faktom však je, že k teľaciemu zásadne patrí maslo a často aj kvalitné suché biele víno.
dakujem ti za priblíženie a objasnenie za seba samú :- )
áno, máš pravdu, pripravuje sa s mnohými obmenami rôzne, ide o starý tradičný taliansky recept a je vynikajúci v každej verzii.
nie je to môj recept, tento recept patrí pánovi Nick Stellino, pochvala patrí predovšetkým jemu.
tvoje uznanie ma však nesmierne teší - dakujem ti.
Inak prekladas ako ujo google.
Nema to byt nahodou:
"Olivovy olej nieje vzdy najlepsia volba pre smazenie; v delikatne ochutenych pokrmoch, kombinacia oleja a masla moze byt pouzita."
Kde sa pise o telacine? Ty telacina ;)
hej, tá maslovo - vínová omáčka je skvelá.
už som to videla podávať aj na kučeravom šaláte a tiež vynikajúce.
daujem za pochvalu a uznanie.
dakujem za pochvalu.
čo sa týka iných jazykov, ved ten, kto nežije dlho na SVK, môže mať pochopiteľne jazykové problémy toho druhu, ako píšeš, určite nie sú odsúdeniahodné a ani veľké. čo si potom myslieť o takých, čo žijú stále tu a čo svoj rodný jazyk neovládajú, prznia ho nesprávnou slovenčinou štylisticky, hrubými gramatickými chybami, výrazovými prostriedkami a úrovňou, ktoré sú ich vlastnou hanbou....a tí si dovolia kritizovať iných.
ďakujem a želám ti pekný deň i víkend. :-)
dakujem. :-)
teší ma však veľmi, že tebe sa páčia oba recepty :-)
dakujem ti.
tvoja pochvala ma veľmi teší.
dakujem.
Cize vsetci vieme co je @pusta zac ale tvarme sa neako takto:
Iny level.... ale vsimla si si, kde sa ten "iny level" prezentuje? A mnoho inych, ktory maju "iny level"...
Je to mozne, ze vas je viac, ale je vela aj tych, ktorych by odchod /alebo zmenenie/ @pusty potesil...
vsetci,naozaj vsetci? z 30 000 clenov ci neviem kolko ma varecha,vsetci vedia a nenavidia @pustu ?,no je to mozno Tvoje zbozne zelanie,chapem,ale su tu ludia ci aj podla nej upecu,uvaria a predstav si,aj pochvalia,aj fotku pridaju.Nehorazne,co? V podstate mi je to jedno ja s nou nemam ani hrube ani drobne,ale citat Tvoje vyplachy je kedysi na zvracanie...
No pokial viem, moje os. udaje boli zverejnene ako prve istym varechacom... Takze je tu odbornikov viacero... Tak isto tajne spravy adresovane mnou inym tu boli zverejnene, tak "co viete?" Neviem o com to tu pises... Ale o to tu nejde, to mi je jedno...
Ak mate na mysli komentare venovane @puste , tak pokym nezmeni pristup, ktory pouziva dodnes:
varecha.pravda.sk/recepty/zmrzlina-zo-zlteho-melonu-s-jog...
tricia, dnes 12:53
Len mala oprava - to nie je zlty melon. Vola sa HONEY DEW.
Recept za 5*
pusta, dnes 13:36
@tricia , nehádam sa, to mi je teda novinka, kupovala som ho ako žltý melón, pozrela som si viac informácií, kde tiež tvrdia, že je to žltý melón.
pozri tu:
» www.i-potraviny.sk/melony-povod-a-ako-ich-rozpoznat-v-supe...
» sk.wikipedia.org/wiki/Mel%C3%B3n...
» zelovoc.nazdravie.sk/sk/ovocie/melon-zlty/115/...
zatiaľ čo o Honey Dew som našla toto?
» en.wikipedia.org/wiki/Honeydew_(melon)...
tak teraz si treba len vybrať :-)
zmrzlina je však výborná.
dakujem za 5*
Clovek ju normalne upozorni, ze napisala blbost /mozno ani nevedela, co online objednava v "Tresku"/, ale ona nie. Za toho ziveho **** neprizna chybu.
That´s all.
ver mi, aj mňa to veľmi mrzí :-(
dakujem za pochvalu a 5*
Myslím,mal by koordinátor Varecha.sk zasiahnuť. Viem že aj iní by súhlasili
ak máš ty s ním diskrepanciu za Ratatouille v minulosti, vybav si to priamo s ním pod príslušným receptom alebo v TS, nie na môj úkor a láskavo ma s ním neporovnávaj!!! ušlo ti, že s ním nekomunikujem???
prepáč, ale toto si od teba naozaj vyprosím!!!
dakujem a z celého srdca ti prajem, aby si ty nič také nezažila, nech sa ti dobre darí vo všetkom!
dakujem.
dakujem za tvoj pekný komentár len k receptu, čo ma veľmi potešilo.
prajem ti peknú nedeľu. :-)
@elixir , ak si si dobre nevšimla, ja chodím na Varechu.sk k vôli dobrým receptom, nikoho nedegradujem pod jeho vlastným receptom, nenapádam nikoho a už vôbec nikoho nešikanujem, ani sa nikomu nevyhrážam fyzickou inzultáciou ako on - čo to naozaj nevidíš??? alebo nechceš vidieť?"
Netrep. Si dobre precitaj vsetky svoje komenty pod inymi rcp.
A nik sa ti inzultaciou nevyhrazal. Zas niekto nevie citat. Napisal som, ze KEBY SI BOLA CHLAP... Ale to si samozrejme dala redakcii zmazat a cul tu fabulujes, ake si ty chudatko...
Mimochodom, ani by som sa ta nechytil... teba bije sam zivot... :/
no comment!
megdesign, 22. augusta 2014 o 14:42
... olej s maslom miesat...
Osobne by som dal olivovy olej /nie extra virgin/ na zariahnutie masa a maslo do hotovnej omacky na zjemnenie...
nebude to vždy tak, "zlaté časy"provokatérov sa na Varecha.sk už skončili, spojilo sa proti nim veľa sôlušných varecháčov a @redakcia už zasiahla, pripravuje dalšie opatrenia, písali o tom pod rp Celkom obyčajné lángoše plnené dubákmi, už im odzvonilo.
neboj, dovtedy vydržím, nedám sa znechutiť :-)
dakujem za uznanie, za 5* a za to, že mi/že nám držíš palce :-)
@stanci11 , to ma veľmi teší :-) dakujem za tvoj krásny komentár :-)