Salsa k hocičomu

Autor receptu: sracz

Prapôvod tejto pochúťky patrí, bezosporu, Mexicu. Ja som ju prvý raz jedol pred šiestimi rokmi a veľmi rýchlo som si na jej chuť zvykol. Teraz ju už robím vlastnoručne a samozrejme podľa mojej chuti a predstáv. Podobne, ako guacamole, vo variantoch od "mild", cez "medium", až po hot; takže "pošmakovať" si môžu všetky vekové kategórie - od 1,5 až nad 115 ....... !

6 ÷ 8 (10)
porcií
18´ minút
príprava

Postup

  1. na pracovný pult si pripravíme všetky ingrediencie.
  2. poumývame všetku potrebnú zeleninu; skontrolujeme jej bezchybnosť a vymeníme všetko, čo nezodpovedá hygienickým požiadavkám. Paradajky a papriku pokrájame na asi 5 mm kocky (kto má rád túto špecifickú pikantnú "omáčku" viac tekutú, môže 1÷2 paradajky zospodu plytko nadrezať na 10 mm krížik a na 1´÷ 2´ zaliať vriacou vodou, zlúpať kožku, rozmixovať ich a priliať do pokrájanej zeleniny); mladú cibuľku, aj s vňaťou, pokrájame na kolieska; pridáme 1÷2 PL červenej cibule, pokrájanej na drobné 2÷3 mm kocôčky, 2÷3 PL čerstvého koriandra (cilantro) - opláchneme, otrasieme a lístočky nakrájame na drobno - , 4÷6 (viac, alebo menej podľa Vašej chuti) strúčikov pretlačeného (prelisovaného) cesnaku; opäť podľa potreby a chuti, pridáme nadrobno pokrájané jalopeño (feferónku, alebo 3÷5 malých chilli papričiek) - ak niekto nevie odhadnúť štipľavosť omáčky, nech radšej na začiatku odstráni z jalopeña semienka a postupne, podľa okolností, ich môže primiešavať, až dosiahne požadovanú chuť.
  3. dochutíme troškou extra panenského (virgin) olivového oleja, šťavou z 1/2 citróna (limetky), vínnym octom, soľou a MČK - podľa chuti; zmiešame všetko spolu, zmes však nesmie byť kašovitá, musíme v nej cítiť kúsky zeleniny; necháme aspoň hodinu odpočinúť v chladničke a potom opäť premiešame; prelejeme do servírovacej misky a necháme dobré 3 hodiny oddýchnuť v chladničke, aby sa dôkladne zosnúbili všetky chute, arómy a kolóry.
  4. podávame v servírovacej mise, okolo ktorej rozložíme taniere s hriankami, hrubými domácimi zemiakovými lupienkami, tortillas chips, .... . Salsa je vhodná ku všetkým druhom vareného ži pečeného mäsa, na plnenie rôznych druhov jedál, na "sólo" jedenie, alebo v kombinácii s guacamole, iba tak lyžicou, alebo ako horná nátierka na chlieb (pečivo) s maslom, či domácou bravčovou škvarenou masťou (šviňski šmaľec tiš ňe plany)!