Šalátová polievka s údeným mäsom

gubics - fotkagubics, 31. októbra 2010
4-6
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

2 ks, (ľadový šalát)
0,5 kg, (alebo zadné kolienko)
1-2 ks, k - strúčiky,alebo prášok
podľa chuti
2 PL, (alebo citronová šťava)
1/4 litra
1 polievková lyžica
podľa potreby
2 poliev.lyžice
1 káv.lyžica, (PirosArany)
ak je ešte potrebné dochutiť




Postup

  1. 1

    Údené mäso alebo kolienko uvaríme do mäkka (ja skôr rozvarím). Uvarený vykostíme a pokrájame na malé kúsky. Šalát dobre umyjeme a potrháme asi na 3 cm pásky, hodíme na horúci olej a mierne podusíme asi na 1/2 objemu, poprášime hl. múkou zamiešame .Vychladnutým vývarom z údeného mäsa,alebo studeným mliekom zalejeme, ak je vývaru málo, necháme zovrieť. Pridáme pokrájané mäso, dochutíme roztlčeným cesnakom (alebo cesnakovým práškom),mletým čiernym korením, paprikovou pastou Piros arany, balzamikovým ocotom,pridáme šľahačkovú smotanu a necháme 1x zovrieť. Keď obľubujete pikantnejšie Piros arany môžete použiť štipľavý. Solíme len ak je potrebné, lebo údené mäso je slané,ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Namiesto poprašku šalátu s múku môžeme je aj klasicky podbiť,podľa chuti. Podávame s chlebom teplé alebo studené. Prajem dobrú chuť!

Diskusia k receptu

bozulka
Zaujímavá kombinácia,nech robím čo robím tú chuť si neviem predstaviť.Až budem variť koleno tak jednu porciu skúsim urobiť.Ktovie,možno zachutí...
gubics
Každý, kto ju doteraz ochutnal si pýtal aj recept, takže asi nebude zlá.
Skúsenosťou ju dokážete dochutiť podľa vlastného gusta, preto doporučujem po ochutnaní ešte dochutiť.
evanaaa
Je taká netradičná, ak ju porovnám s jednoduchou, akú robievala mama ( ja už nie), že do bešamelovej smotanovej omáčky dala šalát apotom len trochu povarila - samozrejme, ochutila octom a cukrom, ale ako vidím, toto je niečo iné, nové (aspoň pre mňa). Tiež neviem, aká je chuť, čiže, treba vyskúšať.Ale šalaát by sa variť veľa nemal a tento sa ešte smaží, tak neviem.
remcula
Hmmm, salát hlávkový jsem na polévku ještě nepoužila!
gubics
Ten šalát sa nesmaží, len málinko podusí, na takom malom množstve oleja by sa to smažiť ani nedalo. Pár krát to len pomiešam aby sa zmenšil objem, a s ostatnými prísadami sa nechá len akurát zovrieť, nevarí sa.
evane doporučujem , môže ju robiť aj tradičným spôsobom ako to robievala jej mamka, len cukor vynechať, namiesto toho pridať prísady ako som napísala.
rein
Vždy lepší vrabec v hrsti,ako údené koleno s jahodami
gubics
rein, keby si vedekl aj variť tak somáriny nepíšeš do komentárov
gubics
Recept som získala od kuchára z reštaurácie Jalta.
Keď si to myslíš, tak ten šalát spapkaj surový, aspoň budeš mať vitamíny.
pusta
robili sme aj my,ale bez paprikovej pasty, všetkým chutil okrem mňa.
inak určite dobrý receptík a rozšírený veľmi :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia