porcie
príprava
Suroviny
2 ks, (ľadový šalát) |
|
0,5 kg, (alebo zadné kolienko) |
|
1-2 ks, k - strúčiky,alebo prášok |
|
podľa chuti |
|
2 PL, (alebo citronová šťava) |
|
1/4 litra |
|
1 polievková lyžica |
|
podľa potreby |
|
2 poliev.lyžice |
|
1 káv.lyžica, (PirosArany) |
|
ak je ešte potrebné dochutiť |
|
Postup
-
1
Údené mäso alebo kolienko uvaríme do mäkka (ja skôr rozvarím). Uvarený vykostíme a pokrájame na malé kúsky. Šalát dobre umyjeme a potrháme asi na 3 cm pásky, hodíme na horúci olej a mierne podusíme asi na 1/2 objemu, poprášime hl. múkou zamiešame .Vychladnutým vývarom z údeného mäsa,alebo studeným mliekom zalejeme, ak je vývaru málo, necháme zovrieť. Pridáme pokrájané mäso, dochutíme roztlčeným cesnakom (alebo cesnakovým práškom),mletým čiernym korením, paprikovou pastou Piros arany, balzamikovým ocotom,pridáme šľahačkovú smotanu a necháme 1x zovrieť. Keď obľubujete pikantnejšie Piros arany môžete použiť štipľavý. Solíme len ak je potrebné, lebo údené mäso je slané,ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Namiesto poprašku šalátu s múku môžeme je aj klasicky podbiť,podľa chuti. Podávame s chlebom teplé alebo studené. Prajem dobrú chuť!
Skúsenosťou ju dokážete dochutiť podľa vlastného gusta, preto doporučujem po ochutnaní ešte dochutiť.
evane doporučujem , môže ju robiť aj tradičným spôsobom ako to robievala jej mamka, len cukor vynechať, namiesto toho pridať prísady ako som napísala.
Keď si to myslíš, tak ten šalát spapkaj surový, aspoň budeš mať vitamíny.
inak určite dobrý receptík a rozšírený veľmi :-)