Foto: evusik
Tento šalát je výborný ku grilovanému alebo pečenému mäsu, ale ja ho mám rada samotný, len tak s dobrou domácou celozrnnou bagetou...
príprava
Postup
-
1
Včera večer som si zamiesila na bagety, hneď ráno som ich dala na plech a pokiaľ oddychovali, pripravila som si suroviny na šalát... skôr než začneme krájať namočíme si hrozienka do vody a slnečnicové semienka dáme opražiť na suchú panvicu. Miesto slnečnice môžeme použiť nahrubo posekané vlašské orechy, opražené na suchej panvici.
-
2
stopkatý zeler rozoberieme na jednotlivé stonky, umyjeme a nakrájame... ja som použila štyri stonky, pridáme nakrájané jablko a na hrubo nastrúhanú mrkvu v pomere asi 3:3:1 alebo akýkoľvek iný pomer aký vám vyhovuje... pridáme namočené a vyžmýkané hrozienka, opražené jadierka, soľ a mleté čierne korenie
-
3
zamiešame pridáme jogurt a majolku v pomere 2:1 ale dobrá je aj kyslá smotana, kto chce môže majolku vynechať celkom... zamiešame, zakryjeme a dáme do chladničky odležať... každý takýto šalát púšťa veľa vody, preto aby vám nestál vo vode treba použiť hustý jogurt, prípadne jogurt pred použitím necháme cez plátenko stiecť a až potom ho použijeme
-
4
a je to :-) bagety sú upečené, do šalátu pridáme petržlenovú vňať, ktorá práve teraz bujnie a treba ju popretŕhať....
-
5
a keď bagety vychladnú môžeme sa ponúknuť len tak, priamo z misky
-
6
alebo si naložíme na tanier ako človek a komu sa máli môže si pridať kus pečeného mäsa, mne sa nežiadalo, tak som mäso nechala mužovi a ja som si dala len šalát s bagetkou....
-
7
bagety som robila podľa tohoto receptu použila som hladkú a špaldovú múku, ovsené vločky v pomere 3:1:1, a semienka slnečnice, ľanu, sézamu... zamiesim večer, ráno pečiem.... takto to máme radi :-)
@alex37 jasné, že nebude vadiť aj ja ho robím z jogurtom a veľmi mi chutí aj tak, jediné čo mi vadí je to, že u nás kúpiť stopkatý zeler je veľmi veľký problém :(