Foto: pusta
Tento výborný jemný a veľmi chutný šalát z valeriánky s opraženými arašidmi som podávala k nedeľnému obedu k Parížskym rezňom.
porcie
príprava
Suroviny
200 g |
|
1 ks čerstvá |
|
1 ks čerstvá |
|
1 ks stredne veľká |
|
50 g neslané opražené |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Nesolené arašidy som opražila na sucho v rozpálenej panvici,...
-
2
...dala na tanier a nechala úplne vychladnúť.
-
3
Valeriánku poľnú som umyla v studenej vode a nechala dobre odkvapkať z vody.
-
4
Očistenú mrkvu som nakrájala na valčeky asi 5 cm dlhé, tie na plátky o hrúbke 3 mm, a plátky na prúžky o hrúbke 3 mm,....
-
5
...mrkvu pokrájanú na "julienne" som dala zatiaľ na tanier,...
-
6
...rovnako na "julienne" som pokrájala čerstvú čerstvú kápiu,...
-
7
...očistenú červenú cibuľu som priečne pokrájala na tenké plátky,...
-
8
...postupne som dala do misy červenú cibuľu,...
-
9
...kápiu,...
-
10
...mrkvu,...
-
11
...valeriánku poľnú,...
-
12
...všetko som dobre premiešala,...
-
13
...ochutila som šalát soľou, citrónovou šťavou, olivovým olejom,...
-
14
....pridala som opražené arašidy a opäť premiešala.
-
15
Hotový šalát som podávala v nedeľu k Parížskym rezňom, šalát je veľmi osviežujúci, ľahký, príjemnej chuti, doplnený chrumkavými arašidmi, je rýchlo hotový a výborne doplní a vyzdvihne nedeľný obed. Dobrú chuť prajem :-)
:-)
dakujem za uloženie do kk a za pochvalu.
pokiaľ ty chceš mať inak, prosím, to je len na tebe, čo tebe viac vyhovuje,rovnako si priprav arašidy podľa seba.
nemám námietky :-)
však všetci vieme, aký úžasný macher to je, mňa nevie rozhádzať, to bolo možno kedysi dávno, už dávno to nedokáže D
okrem toho kopírovanú fotku poriadne zväčšil proti originálu :-)))))
a správne hovoríš, koho to ruší, nech to urobí pre seba podľa seba, hoci aj nastrúha strúhadlom, krájačom či strojom. najmä však ručne nožom, nie strojom, nech potom vyskakuje a je za múdreho, ked to dokáže a nech aj odfotí svoju vlastnoručnú prácu s presným meraním :D :-)))
Kôli Vám som obetoval teraz jednu mrkvu - decká schrúmu. Som zvedavý, akú perličku dáte teraz.
Si porovnajte Vaše "julienne" a moje. Nemám slov :D
Inak je to viac ako 3mm :) Som si aj myslel, že budete mať pindy, tak som cvakol aj s pravítkom :) treba si zájsť očnému :)
a podľa pravítka máte 2 mm až 4 mm. ani jedenkrát 3 mm, veľmi nepravidelné, to nič treba viac cvičiť,hned to nejde D
No nič. Pekne si protirečíte: "niečo dlhšie a podstatne tenšia hrúbka ako 3 mm"
Ja cvičiť nemusím :) Ja, na rozdiel od Vás, viem používať nôž.
PS: Vy máte podľa pravítka 8mm....
stačí nekomentovať..okey..??
presne tak.
dakujem.
Mám kamarátku - mladá baba (21). Učí sa variť. Tak som jej dal odporúčanie, že nech skúsi varecha.sk, že tam sú skúsení kuchári (podaktorí), ktorí variť vedia. Že sa čo-to naučí. Ale uznaj, keď narazí napr. na tento fotorecept a v postupe síce nájde info, že "Žilien" má byť na cca 3x3x50mm nakrájaná zelenina, ale na fotke zbadá kusy zeleniny, čo si pomyslí? "Môžem to nakrájať aj na väčšie kusy, veď ani teta to nedodržala." A to už Julienne nieje. A takto sa rodia bludy. Veď, keď to má byť Julianne zelenina, tak nech je. A nie nasekám to hala-bala a napíšem, že je to Julienne. To sa mi nepáči.
Skor by som namiesto neustalych kritik uprednostnila ak by sme zacali davat trebars recept vyzera takto ale ja ho robim takto a myslim si,ze tymito puntickami z ostatnych receptov by sme obohatili gasron.dany recept a aj svoje vedomosti.
dakujem za pochvalu.
Veď tu táto samozvaná kuchárka zavádza! A pravidene!
"julienne: 5 cm × 3 mm × 3 mm (5×0,2×0,2 cm); používa sa na tvrdú zeleninu - mrkva, petržlen, zemiaky"
Mimochodom, na Julienne som krájal zemiakovú slamu ;)
Mňa nemusíte poúčať. Ale neklamte ostatných!
varecha.pravda.sk/recepty/kuracia-rolada-plnena-bravcovou...
pri ňom stráca reč každý významný šéfkuchár sveta a Michelinove hviezdy blednú závisťou :-)))
dokonca aj taká veľká osobnosť francúzskej kuchyne ako je:
Escoffier publikoval Le Guide Culinaire , ktorý sa stále používa ako hlavná referenčná práca, a to ako vo forme kuchárky a učebnice varenie. Escoffier a jeho recepty, techniky a prístupy k riadeniu kuchyne zostali veľmi vplyvné aj dnes, a boli prijaté kuchármi a reštauráciami nielen vo Francúzsku, ale aj po celom svete.
kam sa my všetci ostatní na @Marcel83 vôbec hrabeme DDDDD
Stalking je termín označujúci patologické správanie jednotlivca, ktoré sa prejavuje abnormálnym záujmom o nejakú inú osobu, spojeným s jej prenasledovaním a obťažovaním. Prenasledovaná osoba je často verejne známa, alebo prenasledovateľovi osobne blízka. Na označenie takto sa správajúceho jednotlivca sa používa termín prevzatý z angličtiny: stalker.
Stalking sa prejavuje najmä opakovaným fyzickým prenasledovaním, nechcenými kontaktmi (listy, sms...), dlhodobým sledovaním aktivít dotyčnej osoby a zbieraním informácií o nej, prípadne nemiestnym oslovovaním jej príbuzných, priateľov a podobne. Takýto záujem cieľovú osobu obťažuje, narúša jej súkromie a môže vzbudzovať strach. V niektorých krajinách je takéto konanie trestné (napr. v Českej republike). Na Slovensku je legislatíva zatiaľ benevolentnejšia: musí dôjsť k vyhrážaniu, aby sa mohlo začať trestné stíhanie.
Vedomie, ze jedna zakomplexovana zena, co o sebe tvrdi, ze zozrala mudrost sveta, vie toho menej ako ja, ma tesi. Hlavne po tom, ako si vsade dokazuje, aka je naj, ako sa povysuje, a pritomju takmer vzdy niekto uzemni, ze ma zle to ci ono. Spravili ste zo seba samozvanu topovanu kucharku, klamete o svojej rodine, priateloch, domacich surovinach. Ja takychto ludi, co sa chvalia tym co nemaju, nenavidim. To nieje Stalking.
používajte však vami zadané tituly len pre vás, totiž vystihujú vás vo všetkom D
posledné, čo vám napíšem a to platí absolútne špeciálne pre vás:
" ...nikdy sa nehádaj s hlupákom. Stiahne ťa na vlastnú úroveň a potom ťa prevalcuje bohatými skúsenosťami. ..."
preto sa s vami nehádam :-)
No to vidím, ako "nerozhádzano" odpovedáte :)) Tak prečo vlastne odpovedáte, keď Vás nedokážem rozhádzať? :))
Či aspon niekto sa s Vami baví, keď ste sama, že....
vieš, že máš úžasnú pravdu :-)
veľmi ma teší, že tebe sa môj šalát páči :-)
dakujem ti za krásnu a milú pochvalu.
toto nám veľmi chutilo obom.
práve preto, že tam tú chuť, ktorú ty popisuješ, ja necítim, som pridala dalšie veci ako arašidy, červená cibuľa i mrkva majú tiež jemnú chuť, chuť šalátu len mierne pekne vyzdvihli a kápia je tiež sladká, takže citrónová šťava s olivovým olejom nám obom veľmi šmakuje, však vidíš, že žiadne koreniny som tu vôbec nepoužila.
úplne súhlasím s tebou, že každému chutí niečo iné, s bielym balzamikovým octom sa chystám niečo vyskúšať, s červeným som už robila, je skvelý.
dakujem za tip a za tvoj pekný komentár.
@pusta , 22. jula o 18,50 si pisala :,,...typicka korenista chut zeruchy je nezamenitelna, zatial čo orieskova chut polnicka sa nedá s nou porovnat..,, a dnes o 10,23 píseš:,,...valeriana /polnicek/ je natolko jemna, že v nej žiadnu orieskovu chut necítim...,, Suhlasim s @bubaya , že cibula, paprika, arašidy a polniček sa k sebe nehodia. Jemnost polnicka je uplne ,,zabita,,.
toto, čo som teraz kúpila, bola valeriánka a necítila som žiadnu chuť,
aj ked by mala mať jemnú orieškovú chuť, nemala ju.
listy tejto valeriánky boli v porovnaní s tou predchádzajúcou podstatne menšie a jemnejšie.
zrejme je viac vyšľachtených druhov, asi záleží na tom, odkiaľ ktorá je.
fotku neochutnáš :-))))
všetci striehnete, kedy zase niečo pridám, neviete sa už dočkať, tu aspoň živo diskutujete, nevadí, že s negatívnym záujmom, neskutočne zvyšujete môj ratting a ratting varechy ako takej, ?.)))
čo ma nesmierne teší :-)))
inak by ste museli zostať pri vašich trapných: ach, och. mňamka, také môžem, aj ja robím... a podobne DDDDD
to by ste sa unudili k smrti :-)
nevadí mi to vôbec. prečítaj si to celé v kontexte, a zistíš, že je tu tá istá určitá skupina ľudí, ktorá čká doslova na moje recepty, aby objavila aspoň jedinú chybičku v mojom recepte, ktorá tam nie je. budú provokovať, aby som sa s nimi pohádala, lenže nepohádam sa s nimi, ich provokácie ma nemôžu vytočiť, lebo to je tak, ako som sa vyššie vyjadrila už o jednom pánovi:
" ...nikdy sa nehádaj s hlupákom. Stiahne ťa na vlastnú úroveň a potom ťa prevalcuje bohatými skúsenosťami. ..."
preto sa s vami nehádam :-)
vrelo odporúčam tento môj šalátik aj tebe.
určite kúpim valeriánku znovu a spravím zase.
dakujem za pochvalu.