Foto: sracz
Aj tu, ďaleko od rodných Košíc, žijem so spomienkami na bezstarostné detstvo, mladosť, i „junácke roky“! Väčšina z Vás, mojich rovesníkov, ale aj ± Zobraziť celý popisAj tu, ďaleko od rodných Košíc, žijem so spomienkami na bezstarostné detstvo, mladosť, i „junácke roky“! Väčšina z Vás, mojich rovesníkov, ale aj ± 12÷15 rokov rozdielu veku pamätníkov, dobre vie ako chutili majonézové šaláty „sólo, double, triple“ v „mliečnych baroch“. S obľubou som ich jedával v kombinácii 150/50 s „feferoniakom“ a rohlíkom. ¼ storočie „ubehlo či uletelo“ nevieme ako a chuť diela z tzv. centrálnych výrobní, ostala už len v našich pamätiach. Takto som namiešal sám!
porcie
príprava
Suroviny
Zálievka: | |
500 - 600 ml |
|
200 - 250 ml |
|
200 - 250 ml |
|
2 - 3 PL |
|
2 - 3 PL |
|
podľa chuti |
|
2 - 3 strúčiky |
|
Do šalátu: | |
50 - 60 g |
|
6 - 8 ks |
|
2 - 3 ks |
|
8 - 10 ks |
|
5 - 6 PL |
|
Postup
-
1
takto to vyzeralo na „Štarte“
-
2
vajíčka som uvaril na tvrdo, zlial horúcu vodu, 2÷3 razy opláchol studenou vodou, potom ich zasypal kockami ľadu a zalial studenou vodou; než pripravím ostatné, vychladnú a budú sa mi dobre zbavovať škrupín
-
3
v pomocnej mise som vymiešal zálievku: majonéza, „tatarka“, kyslá smotana, liptovská plnotučná horčica, soľ a čerstvo mleté korenie 4 farieb (ja asi 0,5 KL/0,25 KL, pretlačen strúčiky cesnaku a na potrebnú konzistenciu aj šťavu z uhoriek; než pokrájam ostatné zložky šalátu, zálievka si „odpočinie“ a naberie „šmaky“
-
4
do väčšej pomocnej misy som uložil na drobno (~ 3x3x3 mm, podobne ako na „tatarák“) pokrájané kocky červenej cibule, zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“
-
5
a pokrájané domáce sladkokyslé uhorky à la Znojmo
-
6
teraz som už vajíčka bez problémov olúpal, dve „nakockoval“ pomocou mriežky na varené zemiaky (zeleninu) a ostatné na ⅛_ky „mesiačiky“
-
7
postupne ukladal do misy s cibuľou a uhorkami,
-
8
„korunoval“ oddýchnutou zálievkou,
-
9
jemne zmiešal, dochucovať nebolo treba, „napasoval som sa prvou trefou“ na prvý raz; šalát som preložil do misy z jenského skla, prikryl celofánovou fóliou a uložil min. na 240´ do chladničky; v „centrálnej výrobni“ na Ráškyho ulici v Košiciach, bola zamestnaná, B. P., aj moja babička, práve na „linke“ šaláty, ruské a Henry vajíčka
-
10
posledný záber predstavuje možné servírovanie vajíčkového šalátu, doplnené lístočkami našej obľúbenej petržlenovej vňate. Porcia na pravo je pre moje krajšie JA a na ľavo, s kukuricou, pre mňa. Kukuricu, vo všetkých variantoch jej prípravy, mám veľmi rád; ad a) je zdravá, ad b) ľahko stráviteľná a konečne ad c) mne úžasne pomáha udržiavať priaznivú črevnú klímu a, s prepáčením, ľahké „odčisťovanie“ sa! Ale rešpektujem zvyky a chute každej osobnosti, preto som kukuricu neuviedol ani vo výčte surovín a tu na Varecha.sk je zopár priateľov „šteklivých“ až „alergických“ na kukuricu, ako jedna z mojich fiktívnych dcéreniek. Ja som si totiž dovolil všetky „čučoriedky, prepeličky a sýkorky“ vo veku mojej dcérky Angeliky prisvojiť ako adoptívne ratolesti. Ale keď úprimnosť a pravdu, tak potom kompletnú! Medzi „neprajníkov“ sterilizovanej kukurice patrí aj moja pôvabnejšia a vznešenejšia ½! Ale na druhej strane, čerstvú petržlenovú vňať obľubujeme obaja, chuťou spoločnou!
Gratulujem kamarát, si šikovný kuchár.