Šalát s plnenou hruškou a estragónom fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. júla 2014
Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept)
Foto: pusta

Leto je v plnom prúde a my máme radi kombináciu ovocia a zeleniny v šaláte, pridávam recept.

4
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

3 ks
2 ks
1/2 ks
2 ks
1 ks
2 PL
podľa chuti
1 ČL
1 ČL
1 strúčik malý

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pokrájala som jarnú cibuľku aj s vňaťou na kolieska,..

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...nastrúhala som zeler na jemno,...

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...papriku a paradajky na kocky.

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy som dala prelisovaný cesnak,...

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...soľ,...

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...olivový olej, ...

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...estragón,...

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...med,...

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...primiešala som nastrúhaný zeler a náplň do hrušiek bola hotová.

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Jednu hrušku som pokrájala na kocky,...

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...ostatné hrušky som ošúpala, zbavila stopky a jadrovníka, vzniknuté jamky som naplnila zelerovou náplňou a odložila vychladiť do chladničky.

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    K zvyšku zelerovej náplne, ktorá poslúžila ako výborná marináda,som pridala pokrájenú hrušku na kocky a pokrájanú jarnú cibuľku s vňaťou na kolieska,...

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...papriku a paradajky pokrájané na kocky,všetko som spolu dobre premiešala a šalátový základ bol hotový, ktorý som tiež odložila vychladiť do chladničky.

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vychladený šalát som rozdelila do misiek, na vrch som položila polovicu naplnenej hrušky, ozdobila petržlenovou vňaťou a podávala.

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tento šalát sa výborne hodí k divine, k pečenému jahňaciemu mäsu, k pečenej kačici, k pečenému morčaciemu a kuraciemu mäsu a k pečenému bažantovi. V malom množstve sa môže podávať ako predjedlo s dobre vychladeným alkoholizovaným vínom ako je napríklad suché Sherry víno. alebo Portské víno.Tiež to môže byť ako ľahký obed či večera s čerstvým pečivom. Je to výborný miešaný zeleninovo - ovocný , jemne pikantnej sladko-slanej chuti, ktorému dodáva šmrnc cesnak, med a estragón.

    Šalát s plnenou hruškou a estragónom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

pipinulka
No toto, mila @pusta ! Musim sa priznat, ze toto je najunikatnejsie dielo na vareche za posledny rok. To uz hranici s genialitou. A najgenialnejsie je uvodne foto. Pripada mi to, ako UFO- letajuci tanier, plny fajnovych dobrot, prichadzajuci z dalekej vareskovej galaxie a chystajuci sa pristat na nejakej Terinkovej terase. Ukladam do KK a pridavam 5 hviezdiciek zasluzenych.
leomax
@margaretka , tentokrát sa mýliš. Mal som možnosť vidieť žiakov- učňov z takéhoto učilištia a žasol som, čo tie "deti" dokážu. Boli to murári, záhradníci............Myslím, že teta pusta by mohla napísať kuchársku knihu pre kategóriu občanov, ktorí sa ešte vzrušuju nad dobrodružstvami Guľka Bombuľka, Ferda Mravca, alebo Macka Pu.
pribinacek
K receptu: Keď sa na to pozrieme, tak tento recept je skôr príklad toho, ako sa strava nemá kombinovať nemá. Ovocie by sa malo jesť vždy samostatne, nekombinovať so zeleninou, okrem výnimiek. Na naše trávenie je najlepšie konzumovať každý produkt zvlášť tak, ako ho príroda stvorila. Po požití takto naplnenej hrušky zákonite dochádza ku kvaseniu, čo silne zaťažuje organizmus a dochádza k tráviacim ťažkostiam. Ale ak vám to tak chutí a nerobí problém, dobrú chuť.
pusta
@pribinacek. to je tvoj názor na vec, neberiem ti ho.
avšak v gastronómii toto nie je žiadnou novinkou, už dávno sa kombinuje
ovocie a zelenina v šalátoch u nás aj vo svete, a s veľkým úspechom.
zo zdravotného hľadiska tá hruška a zelenina spolu nespôsobujú tráviace ťažkosti toho druhu, o ktorých píšeš.
len pre ilustráciu: som po ťažkej pankreatitíde, cholecystectomii a žiadne ťažkosti som nemala ani ja, ani ostatní, ktorí jedli. žiadn pankreatické enzýmy a ani choleretká neboli potrebné.
medicína, názory na stravovanie a výber potravín v ich vzájomnej kombinácii, ako aj rozvoj gastronómie dávno pokročil a už sú iné nové a pokrokové trendy ako pred pár rokmi a dávnejšie predtým - preto s tebou nemôžem súhlasiť.
podotýkam, že to nie je môj názor, zmenilo sa to.
áno chutilo. každý musí sám vedieť, čo smie a čo nie.je to všetko relatívne a najmä individuálne.
dakujem za tvoj pekný komentár. som rada, že si ho pridal.
vydra
Šalát nemá ani hlavu, ani pätu. Ovocie pomiešané so zeleninou. Soľ s medom. Aj tu chýba estetické cítenie autorky. Myslí si, že nahádže všetko do stredu taniera bude to aj chutne vyzerať. A ešte pridá k tomu litánie, tak úspech zaručený.
pipinulka
@terinka55 a v čomže nás to máš? Čo to už len máš také obrovské hlboké, že sa tam vopchajú všetci moji komplici? To musí byť niečo veľmi veľké, hádam aj ako Hlinkove námestie v Žiline. Ak si si nevšimla, recept pani pusty som pochválila presne podľa jej najtajnejších prianí. Naopak, tvoje komentáre sú primitívne a trápne.
pusta
@2010 , máš pravdu :-) už dávno bežné u nás i vo svete, nuž čo poniektorí zaspali dobu :-)
dakujem aj za úžasné foto, ktoré si pridal.
moje teda slávne nie sú, budem sa snažiť viac :-)