Pomarančový šalát
Pomarančový šalát

Šalát s červenými pomarančmi

siuuu - fotkasiuuu, 21. apríla 2021
Šalát s červenými pomarančmi
Foto: siuuu

Tak nejako som sa postupom času dopracovala k závislosti na šalátoch s ovocím. Čisto zeleninové šaláty vlastne už ani nerobím, alebo iba veľmi Zobraziť celý popisTak nejako som sa postupom času dopracovala k závislosti na šalátoch s ovocím. Čisto zeleninové šaláty vlastne už ani nerobím, alebo iba veľmi výnimočne. Ovocie dodá šalátu výbornú sviežu chuť a šalát tak nejako posunú minimálne o triedu vyššie. Už som vyskúšala kombináciu snáď s každým dostupným ovocím (jahody, hrušky, jablká, hrozno, slivky...). Ako posledný som robila šalát v kombinácii s červeným pomarančom, z ktorého šťavy bola aj zálievka. A opäť výborná kombinácia...

10 minút
príprava

Suroviny

Zálievka:
 (alebo dijonská)




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme zálievku - zmiešaním pomarančovej šťavy, medu, trošky horčice, kvapky citrónovej šťavy, soli a korenia - pomer jednotlivých surovín závisí od chuťových pohárikov toho-ktorého hladoša. Ja som na dve porcie použila šťavu z 1 pomaranča, 1/2 ČL medu, šťavu z osminky citróna, 1 necelú PL olivového oleja, necelú ČL figovej horčice (ak použijete dijonskú horčicu treba dať menej, je chuťovo výraznejšia), soľ a korenie podľa chuti.

  2. 2

    Šalátové listy dobre premiešame so zálievkou a naaranžujeme na tanier. Pridáme tenké plátky očisteného pomaranča a mikrobylinky.

  3. 3

    My sme mäsožravci, takže som k šalátu pridala na minútku pripravené plátky bravčovej panenky, ktorú som iba zľahka rukami naklepala, jemne potrela olivovým olejom, ochutila soľou a korením a na rozohriatej suchej panvici urobila ako minútku tak, aby panenka bol vo vnútri šťavnatá a ružová. A veruže to bola výborná kombinácia. Ale pokojne aj bez mäsa.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia