Šafranové rizoto

Peter Duranský
chef de cuisine Camouflage restaurant, 5. augusta 2011
Šafranové rizoto
Foto: Z KNIHY ŠÉFKUCHÁR V PALÁCI, vydavateľstvo IKAR
4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

1 ks
2 PL
2 šálky
100 ml
500-800 ml
 štipka
4 PL
8 plátkov




Postup

  1. 1

    Pokrájanú šalotku speníme v kastróle na rozpálenom olivovom oleji a pridáme ryžu. Prehrejeme ju a zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, prilejeme asi šálku horúceho vývaru, osolíme, ochutíme čerstvo pomletým korením a varíme za stáleho miešania na miernom plameni, pričom občasným prilievaním vývaru udržujeme kašovitú konzistenciu.

  2. 2

    Keď je ryža takmer al dente, pridáme šafran, ktorý sme už predtým namočili do vývaru alebo olivového oleja, aby uvoľnil arómu a chuť.

  3. 3

    Potom opäť za stáleho miešania pridávame maslo a pomaly ho v rizote rozpúšťame. Maslo musí byť stále v pohybe, aby sa mohlo spojiť s tekutinou, čo spôsobí povestnú krémovitosť excelentného talianskeho rizota. Nakoniec stiahneme z plameňa, pridáme parmezán a necháme ho v rizote rozpustiť.

  4. 4

    Náš tip: Pre správne uvarené talianske rizoto vždy platí, že musí mať takú konzistenciu, že keď z neho naložíte na plytký tanier a tanierom potrasiete, malo by sa roztiahnuť smerom k okrajom.

Diskusia k receptu

sjuz
no, pravdupovediac - chystám sa naň, a k tomu osso buco...mňam!
dadajka
Boze, to je vyborne! Prave sa s tym s dcerou napchavame a nevieme sa dojest. ... len pozor na typ ryze, mala som gulatozrnnu a nemäklo a nemäklo. Musela som to na chvilu zavriet a dusit a potom sa to chytilo zospodu ... treba kupit original :-) .
radox1
vykladny recept,risotto sa musi liat ako láva.chystal som sa sem vlozit tento genialny pkrm,ale uz netreba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia