Šafranové rizoto
chef de cuisine Camouflage restaurant, 5. augusta 2011
Foto: Z KNIHY ŠÉFKUCHÁR V PALÁCI, vydavateľstvo IKAR
porcie
príprava
Postup
-
1
Pokrájanú šalotku speníme v kastróle na rozpálenom olivovom oleji a pridáme ryžu. Prehrejeme ju a zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, prilejeme asi šálku horúceho vývaru, osolíme, ochutíme čerstvo pomletým korením a varíme za stáleho miešania na miernom plameni, pričom občasným prilievaním vývaru udržujeme kašovitú konzistenciu.
- 2
Keď je ryža takmer al dente, pridáme šafran, ktorý sme už predtým namočili do vývaru alebo olivového oleja, aby uvoľnil arómu a chuť.
- 3
Potom opäť za stáleho miešania pridávame maslo a pomaly ho v rizote rozpúšťame. Maslo musí byť stále v pohybe, aby sa mohlo spojiť s tekutinou, čo spôsobí povestnú krémovitosť excelentného talianskeho rizota. Nakoniec stiahneme z plameňa, pridáme parmezán a necháme ho v rizote rozpustiť.
- 4
Náš tip: Pre správne uvarené talianske rizoto vždy platí, že musí mať takú konzistenciu, že keď z neho naložíte na plytký tanier a tanierom potrasiete, malo by sa roztiahnuť smerom k okrajom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu