Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 13. októbra 2016

Asi by som bez roboty nedokázala žiť. Takže už zase túžba po pečení sa objavila a upiekla som vynikajúce sadlové pagáčiky. Sú krehké z vnútra a chrumkavé na povrchu.

40
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g špeciál
100 g mleté
2 PL
1 PL
1 PL
1 PL
1 ks
1 KL
50 ml vlažné
25 g čerstvé
Na posypanie cesta:
100 g strúhaný
Sadlo na natieranie cesta:
200 g mleté
100 g špeciál
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si odblanila a pomlela sadlo.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kešu oriešky som nakrájala nožom na drobné kúsky.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Sadlo som rozdelila na 2 časti. 100g čistého sadla som si odložila bokom do cesta. Ďalšiu časť sadla teda 200 g som spracovala s múkou a odložila som ho do chladničky stuhnúť.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vlažného mlieka som nadrobila droždie a posypala som ho cukrom a múkou, nechala som vykysnúť.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na pracovnú dosku som preosiala hladkú múku. Pridala som soľ, vajce, smotanu, sadlo, víno, ocot a spolu s kváskom som zmiesila cesto. Na prípravu cesta som použila čisté sadlo, ktoré nebolo zmiesené s múkou.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som poriadne vypracovala.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rozvaľkala som ho na obdĺžnik.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vybrala som odložené sadlo zmiesené s múkou z chladničky a natrela som rovnomerne na cesto.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na sadlo som nasypala rovnomerne strúhaný údený syr.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A začala som prvé prekladanie cesta z hora do stredu, od spodu do stredu

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dokončila som preložením cesta a ľava do prava a z prava do ľava. Cesto som zakryla kuchynskou útierkou a nechala kysnúť 20 min.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Keď uplynula doba 20 min. cesto som prevrátila hlavou nadol, prevaľkala a prekladala opačne. Z prava do ľava, z ľava do prava, od spodu do stredu a od vrchu nadol.Cesto som zakryla a nechala odpočívať 20 min.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tretie preloženie. Cesto som opäť prevrátila hore nohami, rozvaľkala a ukladala do tvaru trojuholníka. Od vrchu som uložila to tvaru trojuholníka, priložila od spodu do stredu a z ľava do prava a potom z prava do ľava. Nechala som postáť 20 min.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Po 20 min. som cesto obrátila hore nohami, rozvaľkala a urobila mriežku.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vykrajovala som pagáčiky. Ale ako vidieť na obrázku pagáčiky sú nízke po vykrojení, ja ich zoberiem medzi dve dlane a krúživým pohybom ich ťahám smerom hore. a preto som tak pekne vysoké.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Všetky pagáčiky som natrela rozšľahaným vajcom ešte na pracovnej doske a to preto, aby pri pečení krásne naskočili.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Posypala kešu orieškami.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Až potom som ich uložila na plech. Trúbu som zapla až vtedy, keď ich mám pripravené´na plechu. Pokiaľ sa trúba zohreje na 180 st. akurátne podkysnú.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Pagáčiky sa piekli 20 min.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Prajem vám dobrú chuť.

    Sadlové pagáčiky s vínom, údeným syrom a kešu orieškami (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

haji
Pagáčiky jsou pro mě něco jako "úkaz na obloze" a tvoje pagáčiky, Izi, jsou Fata Morgana. Krásný večer přeji, milá Izi, jsem ráda, že tě vidím!
mesiar50
Spravila si prekrásne a chutne vyzerajúce pagáčiky.Vďaka za grif na natiahnutie pagáčikov.Ďalej ti ďakujem za recept ktorý je už v Kk.
☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ♡
1x haji
siisa
Keď som zbadala foto, hneď som vedela, že kto je autor receptu :) Krásne a určite chutia užasne :)
izabella929
Ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)Pagáčiky sú veľmi kvalitné, chutné a krehké...
1x haji
stanci11
Izka, prvý krát vidím takéto sadlové cesto na pagáče ;) skúsim doma presvedčiť, že treba zmeniť klasiku a vyskúšať, veľmi sa mi totiž páčia ;)
izabella929
@stanci11 ,verím, že bude prianie vyslyšané.-)@irenkabe , no, keď to nahradíš iným, nebudú to sadlové pagáčiky..ja by som použila pravé maslo a údený syr by mohol byť..verím, že sa experiment vydarí.-) Vďaka za komentár.-)
izabella929
@lorak40 , sadlo a slanina sú dva rôzne tukové komponenty, ktoré síce spolu súvisia, ale aj nemusia.. z pevnej slaniny pražíme masť a sadlo niekto pridáva pri konci praženia k masti a niekto aj nie..ja som si ju vždy mrazila a mala som po ruke na výborné krehké cestá..sadlo je tukový komponent, no je omnoho jemnejší, farbou sa síce podobajú no kvalitou nie..ak ešte nejaké info potrebuješ, pokojne sa opýtaj, odpoviem ti..vďaka ta komentár.-)
)
veronikkka
@Lorak40 , sadlo je síce bravčový tuk, ale nie je to slanina. ide o vnútrobrušný medzičrevný tuk, teda ide o medzičrevné sadlo odborne nazývané ako Bravčové otočky. Črevné sadlo sa nachádza v oblasti hrubého a tenkého čreva, kde má za úlohu chrániť tieto orgány. Je smotanovobielej farby, na okraji sfarbené doružova, je mazľavej konzistencie pre vyšší obsah vody. Niekto ho pridáva k vytápanej masti, väčšina ľudí však nie prihliadnuc k jeho lokalizácii.
Slanina ako taká sa používa na údenie, môže byť jemne prerastená tenkou vrstvou mäsa ale nemusí tak byť. Na vytápanie masti sa obyčajne používa Slaninový výrez - tiež nazývaný ako Výškvar. Vzniká opracovaním mäsa od tuku a používa sa tiež ako surovina na primiešanie pri výrobe klobás a mäsových výrobkov. Ide o zmes bielej farby s malým výskytom kúskov svaloviny. Bravčový slaninový výrez pochádza najmä z chrbtovej slaniny a z opracovania stehna, pleca, karé, krkovičky, boku. Pomer tuku a chudej svaloviny je približne 90 : 10.
izabella929
@veronikkka , ďakujem za obšírne vysvetlenie ohľadom sadla..nechcela som to takto písať, lebo nechcem pôsobiť tu tak, že všetko viem a všade som bola..)nič sa nedeje, recepty neujdú, nie raz sa mi tiež stane, že mi ujdú zaujímavé recepty.-)Vďaka za komentáre.-)
zlaticalv
Nuž ja som sadlo hľadala v 4 masiarstvach a všade kukali že čo to chcem.. Kde to zoženiem?