Sacher torta podľa mňa (celiatická)

sandra - fotkasandra, 4. augusta 2012
Sacher torta podľa mňa (celiatická)
Foto: sandra

Som si sama sebe si upiekla. Po dlhých mesiacoch nedobrovoľného pôstu som si na narodeniny dovolila malý prehrešok :-D Inšpirovala som sa na tomto celiatickom Zobraziť celý popisSom si sama sebe si upiekla. Po dlhých mesiacoch nedobrovoľného pôstu som si na narodeniny dovolila malý prehrešok :-D Inšpirovala som sa na tomto celiatickom webe: http://www.celiakieaja.cz/informace-a-clanky/vyborny-sacher-dort-bez-lepku.html

13
porcií
40 minút
príprava
25-30 minút
na 160 °C

Suroviny

140 g
140 g
140 g
140 g
4 ks
1/2 KL (Dr. Oetker)
Na potretie:
400 g, domáci
Poleva:
140 g
1 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Tuk som vyšľahala s cukrom do peny. Nad parou som si rozpustila čokoládu, potom som ju nechala mierne vyhladnúť. Treba miešať, aby nezačala tuhnúť. Do tuku s cukrom som prišľahala žĺtky. K tomu som pridala rozpustenú čokoládu a opäť šľahala. Odvážila som si múku, zmiešala s práškom do pečiva, a metličkou vmiešala do čokoládovej zmesi. Bielky som si vyšľahala s polievkovou lyžicou cukru (netreba) a štipkou soli. Opatrne som ho primiešala k zmesi, aby sa sneh nepolámal.

  2. 2

    Piekla som v tortovej forme, na spodku som mala papier na pečenie a boky formy som potrela olejom. Cesto som piekla na spodnom ohreve pri teplote 160 stupňov Celzia asi 25 - 30 minút. Korpus som nechala 15 minút vychladnúť v tortovej forme. Potom som odstránila bočný kruh z formy a pomocou papiera tortu prevrátila vrchom na spodok, aby bol povrch rovný.

  3. 3

    Po úplnom vychladnutí som tortu prerezala na dve polovice. Medzitým som som si zohriala domáci maminkinnajlepšínasvete marhuľový lekvár. Horúcim lekvárom som potrela hrubou vrstvou obe vnútorné strany korpusov. Podľa rady našej honestky som potom so špáradlom popichala korpusy po celej ploche, aby sa lekvár dostal do pórov, a všade, aby torta nebola suchá. Keď trochu vsiakol, natrela som ešte raz bohato obe časti korpusu. Opatrne som obe polovice korpusu zlepila dokopy marhuľovými stranami k sebe :-D. Celú tortu som opäť bohato potrela maminkinýmnajlepšímnasvete lekvárom.

  4. 4

    Medzitým som si nad parou rozpustila čokoládu s kúskom tuku a olejom. Celú tortu som poliala čokoládou. Po stuhnutí som tento môj "sacherácky fejk" ozdobila pravým marcipánom, trochu zafarbeným, pripraveným na budúci týždeň na inú tortu, a obložila mentolovo-čokoládovými dukátikmi.

  5. 5

    A ako chutila? Tak, ako po trojmesačnom pôste... Božsky. Na oslave u rodičov sa nás zišlo toľko, že sa každému ušiel len jeden kúsok. Mamina vraví: Na budúce urob dvojposchodovú... P.S. Neviem čo je pravdy na tom, že táto torta v originále je tuhá, suchá a ťažko sa pregĺga... Originál žiaľ už neochutnám, ale táto moja bola šťavnatá, ultra čokoládová a jemnučká ako páperie, pre mňa to bolo ozajstné nebíčko v papuľke :-D

    Sacher torta podľa mňa (celiatická) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sjuz
...teda, vyzerá úžasne:)! a síce oneskorene, ale VŠETKO NAJLEPŠIE!!!
jarca
Teda toto musí byťbomba! Nechápala som čo je na tej sacherke také dobré, mne tiež pripadala suchá a ťažké cesto. Takto si predstavujem správny popis postupu, pretože aj malý detail môže zmeniť výsledok To popichanie korpusu je vyborný nápad. Určite vyskúšam, ale normálnu verziu nie celiatickú dúfam, že výsledok bude tiež takáto šťavnatá tortička. Ďakujem za receptík Sandrička, ukladám si do KK.
cica2
túto tortičku máme tiež obľúbenú, vydarila sa ti krásne a dodatočne k narodeninám, prajem všetko najlepšie, hlavne veľa zdravia, šťastia, lásky a radosti! :-))

tatranka
Pekná a kvalitná tortička.Keď píšeš,že bola ľahúčka chutná verím.Mne sa vždy zdala málo šťavnatá,povedala by som priam suchá.V popise máš niektoré dobré rady,ktoré tvoju tortičku určite vylepšili.
Žeby som vyskúšala? .... Už je uložená v KK.
jerica
Vyzerá perfektne, v reze je vidieť že je (bola) šťavnatá , len ja som lenivá spraviť tortu , radšej kysnuté koláče alebo piškótové,ale nebránim sa tomu, po prečítaní tvojho popisu receptu , určite sa odhodlám,vnukovi na narodky.
tilau
krásna tortička...tak túto aj ja vyskúšam
sovka62
Ďalšia vydarená neSacherova torta, opäť vyzerá a iste aj chutí lepšie ako originál, myslím že vo Viedni by sa mali začať zamýšľať nad zmenou receptu (a ani by si nemuseli lámať hlavu, na Vareche nájdu receptov......).
betka11
Tortička sa ti vydarila parádne,dodatočne všetko naj a ja ju určo upečiem je vhodná aj pre nás
sonulienka
ja už nemám ani čo pochváliť skutočne tu už bolo pochválené všetko ale naozaj musela byť výborná aj by som skúsila ale nemám marhulový lekvár domáci a kúpenský ani nesníva o marhulách.Ale asi mám ríbezlový možno skúsim.
danda3
♥Krásna tortička a vetko naj naj želám!♥
iza59
mám prosbu: môžete napísať, aká je tá 70% bezlepková horká čokoládu - teda obchodný názov a kde sa dá kúpiť. Čokolády v špecializovaných predajniach s bezlepkovým označením sú strašne drahé a ani nie sú také chutné.
sandratamer
@iza59 , s celiatickou stravou ešte len začínam. Napísala som bezlepková, lebo ide o celiatický recept. Kúpila som ju v Lidli, taký zelený obal, podľa zloženia je v poriadku, ale chystám sa informovať u výrobcu, viem že sa stáva, že nie vždy uvádzajú presné zloženie. Prášok do pečiva je napríklad vhodný ten od Dr. Oetkera, v iných bola pšeničná zložka, preto som to tiež uviedla v zátvorke, ale to asi vieš...
forneta
viete len prednedávnom mi zistili celiakiu a preto to nemám nejako odskúšané ale je jedno aká tam pôjde značka bezlep. múky? lebo ja mám aj používam univerzálnu bezlepkovú múku Farina ale v receptoch to ešte nemám odskúšané či môžem dávať všade tú istú alebo nie
sandratamer
@forneta , aj ty?... Ja som to skúšala len s touto, s inou ešte skúsenosti nemám.... Skús napísať @elisticka , ona používa rôzne druhy bezlepkových múk. Napíš aj mne ak budeš niečo potrebovať.
mitrik
dnes som ju piekla, len namiesto toho tuku alsan (ten u nas nedostat) som dala kokosovy tuk, a je naozaj super !!!! budem ju robit castejsie dakujem za super recept !!
sandra
To ma teší :-D U nás je už ako inventár na každej oslave :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia