Ryžový nákyp s ovocnou polevou fotorecept

diabambulka - fotkadiabambulka, 20. januára 2011
4-6
porcie
20 minút
na 220 °C

Suroviny

300 g
600 ml
1 ks
4 ks
1 PL
  na vymastenie plechu
  na vysypanie plechu
1 ks, /malý/
1 ks, /malý/
1 PL
20 g




Postup

  1. 1

    Ryžu si uvaríme v mlieku za stáleho miešania, pokým nezhustne. Počas varenia pridáme soľ a vanilkový cukor.

    Ryžový nákyp s ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po uvarení, do horúcej ryžovej kaše vmiešame 4 žĺtky a 1 PL kryštálového cukru,

    Ryžový nákyp s ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    tuhý sneh z bielkov a kúsok masla.

    Ryžový nákyp s ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zapekaciu misku natrieme maslom a vysypeme strúhankou. Do misy dáme polovicu ryžovej hmoty, poukladáme ovocie a prikryjeme druhou polovicou. Môžeme urobiť viac vrstiev záleží akú máme veľkú zapekaciu formu.

    Ryžový nákyp s ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme 20 min pri 220 stupňoch Celzia. Ovocná poleva: Šťavu z ovocia zlejeme a poprípade dolejeme vodou, tak aby sme mali 700ml tekutiny. 350ml zohrievame a v druhej polovičke si rozmiešame pudingový prášok, ktorý následne následne zmiešame s prvou polovičkou šťavy. Uvaríme ovocnú polevu, ktorú dochutíme šťavou z citróna poprípade ak treba docukríme. Hotový nákyp nakrájame a polejeme ovocnou polevou.

    Ryžový nákyp s ovocnou polevou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

maartina
spravila si mi chúťky, už som ho dlho nerobila ...treba to rýchlo napraviť :)
danculka
vieš,že som toto dávno nerobila vyskúšam Tvoj recept...
dorisa
Milujem ryžový nákyp, ja najviac robievam s jablkami, tych mam plnu pivnicu (v skle). A poliaty sirupčekom, no lakotka. Máš ho velmi pekný.
alexdidi
Dávno som nejedla ryžový nákyp...narobila si mi chúťky...vyzerá pekne
klaura
U nás doma nikto ryžový nákyp neľúbi (asi predsudky zo školskej jedálne vrátane muža) iba ja. Preto ho ani nevarím ... žeby som si toto urobila iba pre seba ?
sonijamt
vyzerá lákavo, ja robievam na úplne iný spôsob, ale určite zajtra neodolám a vyskúšam:-) len by som sa chcela opýtať, či ryžu treba umyť ( lebo sú recepty, kde sa neumýva ) a či ho pri pečení zakryjete. Lebo ja robievam nákyp v mise z jánskeho skla a pečie sa zakrytý. Môže sa kombinovať napr.jedno ovocie v surovom stave ( jablko ) a nejaký kompót - kvôli šťave, alebo musia byť dva kompóty, ďakujem:-)
diabambulka
ahoj sonijamt, takže ryžu umývam, aspoň tri-krát ju premyjem, nech je čistučká a potom uz varím smiliekom za stáleho miešania. Kompóty nemusia byť dva, ja mám rada tak som dala, ale malé a nákyp pečiem celú dobu odokrytý. Ovocie môžeš dať aj v surovom stave-tie jablká ak si zvyknutá a potom na vrch urobiť sneh z 2 bielkov ku koncu pečenia, alebo urobiť si podobnú omáčku na vrch koláčika napríklad zoo šumienky:-)
sonijamt
diabambulka, ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď:-))) zajtra ho robím!
diabambulka
sonijamt :-) niet začo rado sa stalo, držím zajtra palčeky :-) a dobrú chuť
dogagador
to sa mam spustit po sline z domu pre slivkovy kompot? asi ano, ak chcem presne toto!!!
maartina
nákyp som dnes robila ...je vynikajúci, vďaka tomu snehu pekne "nadýchaný" a s tou omáčkou, mňam-mňam :)
sonijamt
diabambulka, práve koštujem, aj keď ešte horúci - ryžový nákyp, je ozaj dobrý, ja ho robievam dosť často, lebo môj manžel ho zbožňuje, suroviny dávam tie isté, len ryžu dusím a nevarím v mlieku. Je to mňamka, len asi som urobila niekde chybu, lebo ryža nie je celkom mäkká, ale gramáž som dodržiavala, ty ju mávaš dobre uvarenú? ešte raz ďakujem za recept, je to zas menšia obmena:-))
diabambulka
ahoj sonijamt, áno je to mäkké, ryžu varím cca 30minút v tom mlieku a potom zapekám a je to mňamka, tak dobrú chuť:-) manželovi chutilo?
sonijamt
manžel zbaštil všetko, nakoľko sme momentálne sami doma, tak všetko bolo pre neho:-))))) bola to ozaj mňamka, ale už v mlieku som pociťovala, že nie všetká ryža je mäkká, ale mlieko v nej už nebolo, bol najvyšší čas ho odstaviť. Myslela som si, že pečením zmäkne, ale nie:-(( Ale zaujímavé, že nie všetka bola tvrdá.A ešte ak sa môžem opýtať, aký puding dávaš, ja som dala zlatý klas, lebo som nevedela, čo tam dať, a ďakujem diabambulka za odpoveď:-)
diabambulka
ahoj sonijamt:-)))potešila si ma že gurmán na nákyp si pochutil, ja niekedy keď sa mi zdá že ryža ešte nieje taká ako má byť tak dolejem trocha vody a miešam ďalej aby bola mäkká, alebo si môžeš dať na budúce troška vody na začiatku a potom to mlieko aby to malo tú dobrú mliečkovú chuť, no a ten puding dávam hociaký vanilkový, pretože šťava z ovocia to dochutí a zafarbí, ale priznám sa už som to robila aj z malinového pudingového prášku a to nemalo chybu:-)zlatý klas je jeden z najlepších pudingov do krémov:-)
sonijamt
diabambulka, ďakujem ešte raz za rady, najbližšiu dobu ho opäť urobím, lebo nové veci skúšam dovtedy, kým sa mi nevydaria tak, ako majú byť:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia