Foto: mariaklara
Robím ho už nejaké to desaťročie, je od mojej bývalej vedúcej. Nám chutí aj teplý aj studený, studený sa dobre krája. V zátvorke som Zobraziť celý popisRobím ho už nejaké to desaťročie, je od mojej bývalej vedúcej. Nám chutí aj teplý aj studený, studený sa dobre krája. V zátvorke som uviedla polovičnú dávku.
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
1 ( 0,5 ) kg |
|
1,2 ( 0,6 ) l |
|
0,5 ( 0,25 ) l |
|
250 ( 125 ) g |
|
6 (3 ) ks |
|
2 ( 1 ) PL |
|
1 ks |
|
6 ( 3 ) ks |
|
2 ( 1 ) PL |
|
1 ( 1/2 ) PL |
|
3 ( 1,5 ) PL, vopred namočené |
|
štipka |
|
1pohár alebo iný ... |
|
na vysypanie pekáča |
|
Postup
-
1
Na nákyp potrebujeme:
-
2
Oddelíme si žĺtka, pridáme do nich heru, 2 PL kryštálového cukru a vanilkový cukor. Kúsok hery si odložíme na natretie pekáča. Hrozienka namočíme vo vode. K bielkom pridáme 1 PL kryštálového cukru a 2 PL vody.
-
3
Ryžu umyjeme, nasypeme do hrnca, zalejeme mliekom a vodou, pridáme štipku soli. Varíme nie pod pokrievkou, za občasného miešania, aby neprihorela. Mlieko sa vyvarí, zostane nám ryžová kaša.
-
4
Kašu dáme ochladiť, premiešavame, aby sa skôr ochladila.
-
5
Medzitým si vymiešame žĺtky s herou a s cukrom.
-
6
Do uvarenej ryže pridáme vymiešané žĺtky s hrozienkami, premiešame.
-
7
Ručne vyšľaháme bielky, cukor a vodu.
-
8
Pridáme do ryže, zľahka premiešame.
-
9
Marhule dáme odkvapkať, šťavu použijeme na poliatie hotového nákypu.
-
10
Pekáč natrieme herou a vysypeme strúhankou.
-
11
Polovicu ryže preložíme na pekáč, poukladáme marhule, dáme druhú polovicu, zarovnáme a môžeme piecť vo vyhriatej trúbe.
-
12
Pečieme 30-40 min. pri 150° C teplote. Hotový nákyp je chutný, keď si ho polejeme šťavou z kompótu a navrch nasypeme práškový cukor. " Dobrú chuť ! "
Diskusia k receptu