Ryžový nákyp alias ryžový koch fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 17. februára 2011

Robím ho už nejaké to desaťročie, je od mojej bývalej vedúcej. Nám chutí aj teplý aj studený, studený sa dobre krája. V zátvorke som Zobraziť celý popisRobím ho už nejaké to desaťročie, je od mojej bývalej vedúcej. Nám chutí aj teplý aj studený, studený sa dobre krája. V zátvorke som uviedla polovičnú dávku.

8 ( 4 )
porcií
20 minút
príprava
30-40 minút
na 150 °C

Suroviny

1 ( 0,5 ) kg
1,2 ( 0,6 ) l
0,5 ( 0,25 ) l
250 ( 125 ) g
6 (3 ) ks
2 ( 1 )  PL
1 ks
6 ( 3 ) ks
2 ( 1 ) PL
1 ( 1/2 ) PL
3 ( 1,5 ) PL, vopred namočené
 štipka
1pohár alebo iný ...
 na vysypanie pekáča




Postup

  1. 1

    Na nákyp potrebujeme:

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Oddelíme si žĺtka, pridáme do nich heru, 2 PL kryštálového cukru a vanilkový cukor. Kúsok hery si odložíme na natretie pekáča. Hrozienka namočíme vo vode. K bielkom pridáme 1 PL kryštálového cukru a 2 PL vody.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ryžu umyjeme, nasypeme do hrnca, zalejeme mliekom a vodou, pridáme štipku soli. Varíme nie pod pokrievkou, za občasného miešania, aby neprihorela. Mlieko sa vyvarí, zostane nám ryžová kaša.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kašu dáme ochladiť, premiešavame, aby sa skôr ochladila.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si vymiešame žĺtky s herou a s cukrom.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do uvarenej ryže pridáme vymiešané žĺtky s hrozienkami, premiešame.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ručne vyšľaháme bielky, cukor a vodu.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pridáme do ryže, zľahka premiešame.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Marhule dáme odkvapkať, šťavu použijeme na poliatie hotového nákypu.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pekáč natrieme herou a vysypeme strúhankou.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Polovicu ryže preložíme na pekáč, poukladáme marhule, dáme druhú polovicu, zarovnáme a môžeme piecť vo vyhriatej trúbe.

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pečieme 30-40 min. pri 150° C teplote. Hotový nákyp je chutný, keď si ho polejeme šťavou z kompótu a navrch nasypeme práškový cukor. " Dobrú chuť ! "

    Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

dorisa
Robím v podstate taký isty, len davam jabká postruhané. Je to vyborna mňamka, a hlavne studený.
marikasu
Ja robím tiež tak ako ty, ale sneh s cukrom dávam nakoniec na nákyp a zapečiem ho a k marhuliam pridávam ešte višňový kompót.
tinca
od decka nemám rada ryžový nákyp, ale tvoj vyzerá mňam, možno by som sa dala prehovoriť:-))
frezia68
Tým si mi pripomenula koch z detstva a veruže som ho už dávnejšie nerobila,hoci sme ho mávali s rôznym ovocím :-)))
letisia
nikdy som nemala rada ryžový nákyp, ani ho nerobievam, ale na tvoj som dostala chuť
evanaaa
Tiež ho robievam podobne, s rôznym ovocím, aké mám. To, že ste nemali v detstve radi ryžový nákyp súvisí s tým, že deti väčšinou ryžu nelúbia, na jej chuť prídu už ako dospelí. Je to dobrotka, so snehom alebo aj bez (na vrchu), vtedy poliata šťavou, sirupom. Ryža sa môže spočiatku aj variť len vo vode a až neskôr pridať mlieko, ja varím len v mlieku.
alexdidi
To už som dávno nerobila..treba to napraviť, ale u nás sa je len ako zákusok, sladké jedlá nikdy neboli v obľube....
valeri
kým boli deti doma tiež som ho robila často, len je som sneh vyšľahala až nakoniec, keď už bol nákyp hotový a navrstvila som ho navrch, posypala grankom alebo strúhanou čokoládou a ešte som to dala na pár minút zapiecť, takže navrchu bola taká čiapočka. Ďakujem za inšpiráciu, už dávno som ho nerobila.
45katka1
Ja ho robievam dost casto..raz za 2 mesiace cca..muzske osadenstvo ho miluje,ale zenske nie...zaujimave. Robim ho tiez tak,len do uvarenej a vychladnutej ryze pridam nastruhanu koru z citrona - uzasna vona. A sneh delim na polovicu...Cast dam do nakypu a cast pred dopecenim natriem na vrch a necham zapiect do ruzova. Do stavy z kompotu pridam lyzicku Zlaty klas a uvarim. Vznikne taka hustejsia konzistencia,ktora je sice tekuta,ale neleje sa ako len cista stava.
45katka1
A pre este lepsiu chut robim niekedy aj tak,ze po ulozeni prvej vrstvy ryze do pekaca...posypem ju celu Grankom,ale poriadne na husto...az tak dam ovocie a druhu cast ryze. Este viac to chuti.
alex100
Ahoj. Tak ja ho desaťročie nerobím, ale asi rok, lebo som zistil, že ho majú všetci radi. Dokonca aj ja. Rozdiel je len v tom, že dávam strúhané jablká so škoricou. Najbližšie chcem vyskúšať maliny. Je to super.
mariaklara
Ahoj Alex, nákyp je určite výborný s hocijakým ovocím. Aké špajza ponúkne.