Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Robím ho už nejaké to desaťročie, je od mojej bývalej vedúcej. Nám chutí aj teplý aj studený, studený sa dobre krája. V zátvorke som uviedla polovičnú dávku.
8 ( 4 ) porcií |
20 minút príprava |
30-40 minút na 150 °C |
Postup
- Na nákyp potrebujeme:
- Oddelíme si žĺtka, pridáme do nich heru, 2 PL kryštálového cukru a vanilkový cukor. Kúsok hery si odložíme na natretie pekáča. Hrozienka namočíme vo vode. K bielkom pridáme 1 PL kryštálového cukru a 2 PL vody.
- Ryžu umyjeme, nasypeme do hrnca, zalejeme mliekom a vodou, pridáme štipku soli. Varíme nie pod pokrievkou, za občasného miešania, aby neprihorela. Mlieko sa vyvarí, zostane nám ryžová kaša.
- Kašu dáme ochladiť, premiešavame, aby sa skôr ochladila.
- Medzitým si vymiešame žĺtky s herou a s cukrom.
- Do uvarenej ryže pridáme vymiešané žĺtky s hrozienkami, premiešame.
- Ručne vyšľaháme bielky, cukor a vodu.
- Pridáme do ryže, zľahka premiešame.
- Marhule dáme odkvapkať, šťavu použijeme na poliatie hotového nákypu.
- Pekáč natrieme herou a vysypeme strúhankou.
- Polovicu ryže preložíme na pekáč, poukladáme marhule, dáme druhú polovicu, zarovnáme a môžeme piecť vo vyhriatej trúbe.
- Pečieme 30-40 min. pri 150° C teplote. Hotový nákyp je chutný, keď si ho polejeme šťavou z kompótu a navrch nasypeme práškový cukor. " Dobrú chuť ! "