Ryžový nákyp alias ryžový koch (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Robím ho už nejaké to desaťročie, je od mojej bývalej vedúcej. Nám chutí aj teplý aj studený, studený sa dobre krája. V zátvorke som uviedla polovičnú dávku.

8 ( 4 )
porcií
20 minút
príprava
30-40 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Na nákyp potrebujeme:
  2. Oddelíme si žĺtka, pridáme do nich heru, 2 PL kryštálového cukru a vanilkový cukor. Kúsok hery si odložíme na natretie pekáča. Hrozienka namočíme vo vode. K bielkom pridáme 1 PL kryštálového cukru a 2 PL vody.
  3. Ryžu umyjeme, nasypeme do hrnca, zalejeme mliekom a vodou, pridáme štipku soli. Varíme nie pod pokrievkou, za občasného miešania, aby neprihorela. Mlieko sa vyvarí, zostane nám ryžová kaša.
  4. Kašu dáme ochladiť, premiešavame, aby sa skôr ochladila.
  5. Medzitým si vymiešame žĺtky s herou a s cukrom.
  6. Do uvarenej ryže pridáme vymiešané žĺtky s hrozienkami, premiešame.
  7. Ručne vyšľaháme bielky, cukor a vodu.
  8. Pridáme do ryže, zľahka premiešame.
  9. Marhule dáme odkvapkať, šťavu použijeme na poliatie hotového nákypu.
  10. Pekáč natrieme herou a vysypeme strúhankou.
  11. Polovicu ryže preložíme na pekáč, poukladáme marhule, dáme druhú polovicu, zarovnáme a môžeme piecť vo vyhriatej trúbe.
  12. Pečieme 30-40 min. pri 150° C teplote. Hotový nákyp je chutný, keď si ho polejeme šťavou z kompótu a navrch nasypeme práškový cukor. " Dobrú chuť ! "