Ryža podľa Simmela

zizazi - fotkazizazi, 9. mája 2015
Ryža podľa Simmela
Foto: zizazi

Niky dom nevedela uvariť ryžu. Vždy bola zlepená, občas ako kaša, proste nikdy to nebolo ono. V knihe od Johannesa Maria Simmela "Nemusí Zobraziť celý popisNiky dom nevedela uvariť ryžu. Vždy bola zlepená, občas ako kaša, proste nikdy to nebolo ono. V knihe od Johannesa Maria Simmela "Nemusí byť vždy kaviár" každá kapitola začína kompletným menu a hneď v prvej je recept na ryžu. Vyskúšala som a odvtedy ryžu inak nevarím. Pekne sa rozsýpa, proste ryža taká, aká má byť. Takže tento recept pridávam pre všetkých tých, ktorým sa nedarí uvariť ryža klasickým spôsobom.

20 minút
príprava

Suroviny

1/2 kg
5 l
1 ČL
1 ks
1 ČL




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť vodu, pridáme 1 čajovú lyžičku soli. Kým voda zovrie dáme do misky ryžu a niekoľkokrát premyjeme studenou vodou. Keď voda zovrie vlejeme premytú ryžu a varíme 10-15 minút. Potom ryžu scedíme, premyjeme studenou vodou a necháme odkvapkať.

    Ryža podľa Simmela - obrázok 1
  2. 2

    Medzi tým dáme na olej dusiť nakrájanú cibuľu. Pridáme čajovú lyžičku nasekanej petržlenovej vňate a pridáme scedenú ryžu a dobre premiešame. Môžeme ešte dosoliť podľa chuti.

    Ryža podľa Simmela - obrázok 2
  3. 3

    Dobrú chuť.

    Ryža podľa Simmela - obrázok 3

Diskusia k receptu

jozka2
Zaujimavy postup pripravy ryze.Priznam sa,ze nikdy sa mi ryza nelepi a ani s nou nerobim velke caviky,len ju 7x premyjem studenou vodou aby sa skrob vyplavil,niekedy ju scedim a na prudsom ohni oprazim na trochu masla,aby sa vyparila voda a zalievam zasadne vriacou vodou.Inokedy zasa oprazim na uplne malinko oleja s kari korenim a zalievam vriacim kuracim vyvarom,vtedy do nej pridavam mrazeny zel.mix. a je stale sucha.Tvoj recept urcite vyskusam pri najblizsej prilezitosti.*****
terinka55
@tassiedevil , asi tak :-) K ryži výhrady nemám. Rada si prečítam niečo nové a potom uvarím klasicky ako som zvyknutá :-)
kukulienka71
tie komentáre sú zábavné:-)))
k receptu: takže premytá ryža sa uvarí vo veľkom množstve vody ako cestovina, potom sa premieša s opečenou cibuľkou a vňaťou. Pre mňa komplikované či skôr zbytočne veľa riadu, plytvanie vodou. Ale musím poznamenať, že takto sa ryža určite a 100% podarí, bude uvarená, sypká a chutná. Niečo pre tých, ktorí nemajú dosť odvahy na klasickú dusenú ryžu, buď v rúre alebo na platni.
denyany
Podobne ako @kukulienka , mám pocit, že je tam toho zbytočne veľa- nádob aj vody aj práce oproti môjmu zaužívanému spôsobu, keď na malom množstve oleja opražím ryžu, zalejem dvojnásobným množstvom vriacej vody, osolím, prikryjem a na najmenšom plameni varím 10minút. Milujem Simmela, mám kopu jeho kníh, aj túto som čítala.
zizazi
Vážení ale to je recept pre tých, ktorým sa nedarí uvariť ryžu klasickým spôsobom. Ved ja vám svoj recept nevnucujem.
2010
@zizazi aj ja varim ryzu ktoru nepoznan vo vode ako cestoviny.90% sveta vari ryzu aby bola trocha lepiva aby ju mohlo jest palickami alebo rukami to je klasicky sposob.Olejovanie, oprazanie, cibulkovanie, vegetovanie je len slovenska variacia.
mariamka
ja robim tak aj tak, a v poslednej dobe ani nepremyvam, myslim, ze ten skrob nie je na skodu, cibulka, petrzelen ani nemusi byt, ak to ma byt priloha
2x zizazi a abul
dolyna
Áno, dá sa variť ako cestovina, ale škoda každého vývaru, ktorý sa vyleje. Veď je v ňom veľa živín o ktoré sa tak ochudobníme.O šetrení s vodou ani nehovoriac.
Najjednoduchší recept- premyť ryžu a v hrnci ju zaliať studenou vodou s hladinou 2 prsty nad ryžu. Osoliť, prípadne pridať cibuľu vcelku /niekto zapichne 3 klinčeky/ a trochu kurkumy alebo okrem soli nemusí byť nič. Položiť na najmenší plameň zapnutý na minimum, zakryť a nič nerobiť, dokiaľ sa pri miernom varení nevstrebe voda. Nemiešať. Vypnúť šporák a 1/2hodinky nechať dôjsť zaryté a v teple. Niekedy aj zabalím do utierky a vrazím pod perinu.
bubaya
Čínania by nás nakopali do zadku za takúto prípravu. Sypká ryža - skúste ju jesť paličkami, umriete od hladu. Nikde v Ázii sa ryža nerozsýpa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia