Foto: zizazi
Niky dom nevedela uvariť ryžu. Vždy bola zlepená, občas ako kaša, proste nikdy to nebolo ono. V knihe od Johannesa Maria Simmela "Nemusí Zobraziť celý popisNiky dom nevedela uvariť ryžu. Vždy bola zlepená, občas ako kaša, proste nikdy to nebolo ono. V knihe od Johannesa Maria Simmela "Nemusí byť vždy kaviár" každá kapitola začína kompletným menu a hneď v prvej je recept na ryžu. Vyskúšala som a odvtedy ryžu inak nevarím. Pekne sa rozsýpa, proste ryža taká, aká má byť. Takže tento recept pridávam pre všetkých tých, ktorým sa nedarí uvariť ryža klasickým spôsobom.
príprava
Postup
-
1
Do hrnca dáme variť vodu, pridáme 1 čajovú lyžičku soli. Kým voda zovrie dáme do misky ryžu a niekoľkokrát premyjeme studenou vodou. Keď voda zovrie vlejeme premytú ryžu a varíme 10-15 minút. Potom ryžu scedíme, premyjeme studenou vodou a necháme odkvapkať.
-
2
Medzi tým dáme na olej dusiť nakrájanú cibuľu. Pridáme čajovú lyžičku nasekanej petržlenovej vňate a pridáme scedenú ryžu a dobre premiešame. Môžeme ešte dosoliť podľa chuti.
-
3
Dobrú chuť.
k receptu: takže premytá ryža sa uvarí vo veľkom množstve vody ako cestovina, potom sa premieša s opečenou cibuľkou a vňaťou. Pre mňa komplikované či skôr zbytočne veľa riadu, plytvanie vodou. Ale musím poznamenať, že takto sa ryža určite a 100% podarí, bude uvarená, sypká a chutná. Niečo pre tých, ktorí nemajú dosť odvahy na klasickú dusenú ryžu, buď v rúre alebo na platni.
Najjednoduchší recept- premyť ryžu a v hrnci ju zaliať studenou vodou s hladinou 2 prsty nad ryžu. Osoliť, prípadne pridať cibuľu vcelku /niekto zapichne 3 klinčeky/ a trochu kurkumy alebo okrem soli nemusí byť nič. Položiť na najmenší plameň zapnutý na minimum, zakryť a nič nerobiť, dokiaľ sa pri miernom varení nevstrebe voda. Nemiešať. Vypnúť šporák a 1/2hodinky nechať dôjsť zaryté a v teple. Niekedy aj zabalím do utierky a vrazím pod perinu.