Ryža alebo tarhoňa z tlakového hrnca

diabambulka - fotkadiabambulka, 12. marca 2012

Je veľa spôsobov na prípravu ryže a toto je jeden z nich. Navyše veľmi rýchly a ušetríte nielen svoj čas, ale aj energiu Zobraziť celý popisJe veľa spôsobov na prípravu ryže a toto je jeden z nich. Navyše veľmi rýchly a ušetríte nielen svoj čas, ale aj energiu :-)

3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
10 ks
OSTATNÉ :
  podľa vlastného výberu
alebo:




Postup

  1. 1

    Na troške oleja orestujeme umytú ryžu. Pridáme vodu, tak aby zakryla ryžu a voda bola 1 cm nad ryžou. Vodu osolíme a vložíme jednu očistenú cibuľu do ktorej sme si napichali klinčeky. Tlakový hrniec uzatvoríme a natlakujeme na najsilnejšom plameni. Počkáme kým nám začne hrniec syčať, stíšime oheň na slabšie ( tak na 2 na elektrickom ) stopneme 3 maximálne 4 minúty. Viac NIE ! Ryža by sa rozvarila. Po 4 minútach vypneme a ryža sa pekne za 20 minút dorobí. Navyše nám dlho vydrží horúca. Keď otvoríte hrniec ryžu premiešajte a podávajte :-))) Skúste do ryže pridať šampióny, hrášok, bylinky, kari korenie alebo maggi kocku, alebo len pár klinčekov, ktoré po uvarení vyberiete. Ryža bude mať inú príjemnú zmenenú chuť. V mojom prípade som pridala hrášok a cibuľu napichanú klinčekami.

  2. 2

    Tarhoňa z tlakovoho hrnca : Suchú tarhoňu orestujeme na troške oleja do zlata. Zalejeme vodou, aby voda bola 1 cm nad tarhoňou. Osolíme, premiešame a tlakový hrniec uzavrieme. Natlakujeme na najsilnejšom ohni. Keď je hrniec natlakovaný, stíšime na slabý plameň ( opäť ak máte elektrický sporák tak na 2 ), stopneme 4 minúty a potom vypneme a necháme dorobiť. Opäť po otvorení premiešame, aby sa nám dobre naberala.

  3. 3

    Dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

soncya
Ďalší super nápad, na ryžu mám osvedčený spôsob, ale isto vyskúšam!
vierik
@Diabambulka takto som ryžu ani tarhoňu ešte veru nerobila,ale vyskúšam.A taká s hráškom je výborná....:-)
paveva
Ani ja som ešte nerobila tarhonu v tlakáči. Mohla by som vyskúšať aj slovenskú ryžu?
nadia56
robievam ryzu v tlakovom hrnci, presne ako ty, oblubujeme aj natural ryzu a doba varenia natural ryze je 10 min. mam to odskusane a ryza je vyborna:-)
modrykamen
Ja len potvrdzujem,že tento recept je dokonalý. Za 5 minút aj s umytím je ryža hotová, tých 20 minút čo ryža oddychuje stačí akurát na prípravu mäsa na prírodno.Za pol hodina je obed s prílohou hotový. A nemám obavy, že je ryža rozvarená, suchá, či nedovarená, lebo je taká akurát.
orchidea
Už veľakrát som chcela robiť ryžu v tlakovom hrnci ale bála som sa či odhadnem čas. Tvoj recept mi veľmi prišiel vhod, ďakujem.
13493_1327775437 - profilový obrázok
kea
kea
ukladam si recept a urcite vyskusam aj ryzu aj tarhonu je to vyborny napad a hlavne ze to je uz odskusane dik.
hviezdickaz
no asi si budem musiet predsa len zaobstarat ten tlakovy hrniec :))) , kolonku v KK som si uz zalozila :D
marienka44
Ryzu som tak raz robila, vydarila sa, teda odporucam. Tarhona ma nenapadla, dakujem za tip. :-) Ryzu pouzivam len Basmati, ta by sa namala rozvarit.
daniela142
Ja robím ryžu tak ako ty, ale v obyčajnom hrnci. Po zaliatí vodou nechám zovrieť, potom stíšim prívod plynu a po 15 minútach vypnem a nechám stáť pod pokrývkou. Efekt ten istý, len netreba schladzovať tlakový hrniec, aby sa dal otvoriť. (ja mám taký starodávny z TESCOMY spred 15 rokov a z neho musím najprv vypustiť paru, znížiť tlak a až potom ho otvárať)
alexdidi
Tlakový hrniec používam dosť často,ale ryžu ani tarhoňu som v ňom ešte nerobila.Aj klasicky ich mám urobené za rovnaký čas ako ty v tlakovom.Napr.tarhoňu opražím aj s cibulkou(dodá jej výbornú chuť),zalejem vodou a varím presne 8 minút.Prikryté nechám postať asi 15 minút a môžeme podávať.V tlakovom hrnci však robím zemiaky a chuťovo sú výborné: varecha.pravda.sk/recepty/zemiaky-z-papinaka-za-2-minuty-...
že kvôli tej chuti(možno je ešte lepšia)vyskúšam ryžu aj v tlakáči......ešte poznámka pre @daniela142 : mám tlakový ešte starodávnejší ako ty,ale hrniec určite netreba schladzovať ani vypúšťať paru,ak ho vypneme skôr,necháme voľne vyfučať a tým aj energiu šetríme.Paru vypúšťam,len ak sa veľmi ponáhľam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia