Ryža alebo tarhoňa z tlakového hrnca

Autor receptu: diabambulka

Je veľa spôsobov na prípravu ryže a toto je jeden z nich. Navyše veľmi rýchly a ušetríte nielen svoj čas, ale aj energiu :-)

3-4 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na troške oleja orestujeme umytú ryžu. Pridáme vodu, tak aby zakryla ryžu a voda bola 1 cm nad ryžou. Vodu osolíme a vložíme jednu očistenú cibuľu do ktorej sme si napichali klinčeky. Tlakový hrniec uzatvoríme a natlakujeme na najsilnejšom plameni. Počkáme kým nám začne hrniec syčať, stíšime oheň na slabšie ( tak na 2 na elektrickom ) stopneme 3 maximálne 4 minúty. Viac NIE ! Ryža by sa rozvarila. Po 4 minútach vypneme a ryža sa pekne za 20 minút dorobí. Navyše nám dlho vydrží horúca. Keď otvoríte hrniec ryžu premiešajte a podávajte :-))) Skúste do ryže pridať šampióny, hrášok, bylinky, kari korenie alebo maggi kocku, alebo len pár klinčekov, ktoré po uvarení vyberiete. Ryža bude mať inú príjemnú zmenenú chuť. V mojom prípade som pridala hrášok a cibuľu napichanú klinčekami.
  2. Tarhoňa z tlakovoho hrnca : Suchú tarhoňu orestujeme na troške oleja do zlata. Zalejeme vodou, aby voda bola 1 cm nad tarhoňou. Osolíme, premiešame a tlakový hrniec uzavrieme. Natlakujeme na najsilnejšom ohni. Keď je hrniec natlakovaný, stíšime na slabý plameň ( opäť ak máte elektrický sporák tak na 2 ), stopneme 4 minúty a potom vypneme a necháme dorobiť. Opäť po otvorení premiešame, aby sa nám dobre naberala.
  3. Dobrú chuť :-)