Foto: pusta
Minula sa mi domáca kapusta, bývam v paneláku v meste, takže o sudovej nemôže byť reč. Blížia sa sviatky, našla som dobrý recept na Zobraziť celý popisMinula sa mi domáca kapusta, bývam v paneláku v meste, takže o sudovej nemôže byť reč. Blížia sa sviatky, našla som dobrý recept na princípe kvašákov a vyskúšala. Bola hotová za 4 - 5 dní, chrumkavá, chutná a je v chladničke pripravená na dalšie použitie. Môžem zodpovedne prehlásiť, že výsledok je vynikajúci, rada sa o recept podelím.
príprava
Suroviny
2500 - 3000 g |
|
1 PL/kg kapusty |
|
1 PL /1 liter prevarenej vody |
|
2 - 3 ks (stredne veľká) |
|
6 veľkých strúčikov |
|
3 ks /nemusia byť |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
3 ks |
|
50 a viac g |
|
1 - 2 ks |
|
podľa potreby |
|
1 viazanička/nemusí byť |
|
1 ks (patka) |
|
Postup
-
1
Ešte potrebujeme:
fľašu na zaváranie sklenená/inú vhodnú nádobu s objemom 5 litrov a viac.
Moja hlávka kapusty vážila 2 500 g. -
2
Obrala som vrchné listy, rozkrojila som ju na štyri časti a vykrojila som tuhý koštiaľ. Kto chce, môže niekoľko pekných listov odložiť a nechať ich skvasiť s pokrájanou kapustou, sú výborné na plnenie.
-
3
Každú časť som pokrájala na pásy o šírke asi 3-4 cm.
-
4
Pásy kapusty som pokrájala ostrým nožom na tenké prúžky, tí šikovnejší a pohodlnejší ji môžu na tenko nastrúhať alebo kúpiť už nastrúhanú kapustu. Dala som ju do veľkého hrnca a posolila 1 PL soli, nechala som ju 2 hodiny postáť, aby skrehla a pustila šťavu. Potom som ju riadne utlačila a šťavu, ktorú pustila som pridala k nálevu.
-
5
Medzičasom som očistila cesnak.
-
6
Cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky a ...
-
7
...premiešala s kapustou.
-
8
Na suchej horúcej panvici som na sucho opiekla jednu patku včerajšieho chleba.
-
9
Na spodok vysterilizovanej, vychladnutej a suchej 5 litrovej fľaše som dala 1 bobkový list,celé čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku...
-
10
...celú rascu, celé nové korenie, celé borievky a jednu odstopkovanú sušenú štipľavú papriku. Môže byť aj chilli paprička alebo feferonka.
-
11
Teraz som až očistila chren, jablko som ošúpala, zbavila jadrovníka a stopky, pokrájala som ich na štvrtiny, aby neoxidovali a neokorali. Tieto surovuiny si každý môže prispôsobiť svojej chuti. Niekto používa aj čerstvý kôpor, ja som ho nedala., to už nechávam na každom z Vás ako sa rozhodne.
-
12
Do fľaše som poriadne natlačila prvú vrstvu už predtým dobre utlačenej kapusty z hrnca. Na vrch som rozdelila koreniny, cesnak, jablko a vsunula chren a štipľavú papričku. Pokračovala som rovnako dalšou vrstvou.
-
13
Celkom som mala 3 vrstvy okorenenej kapusty, kým som zaplnilla fľašu.
-
14
Na vrch som dala na sucho upečenú vychladnutú patku včerajšieho chleba a celé som zaliala prevarenou vychladnutou osolenou vodou až takmer po okraj a prikryla tanierikom, aby nebol prístup vzduchu, nech môže kvasiť. Naplnenú fľašu som dala na podnos. Môžem povedať, že kvasilo tak búrlivo, že som 2x denne zlievala a čistila podnos, a nehovorím, aký odor sa šíril po byte, ale pre dobrú vec... Vyvretú šťavu som priebežne dopĺňala osolenou prevarenou vodou Na 1 liter prevarenej vody dávam 1 PL soli. Na 3. deň bolo hotovo, mala som vynikajúcu chutnú domácu chrumkavú kapustu, ktorá putovala 4.deň do chladničky a odoberám z nej podľa potreby.
varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kvasena-kapusta-/23684-r...
napriek tomu, odteraz robím týmto spôsobom...podmienkou je použiť hlávkovú kapustu z jesene a zimy, nie skorú letnú.budem sa tešiť, ak vyskúšaš, potom daj vedieť.dakujem.
P.S: neskúšala si dať chlebovú patku na spodok súdka-sklenenej fľaše ? Mne sa to osvedčilo.
tu je link na @remcula kyslú kapustu . kto ju robil určite mi dá za pravdu!
varecha.pravda.sk/recepty/kysla-kapusta-zo-sklenic-fotore...
Do 5 l. flase som si tak isto ulozila iba velke kapustove listy /vykrojila hlubik/ a pouzivam na kolozvarsku kapustu. Robi sa s nimi vyborne vlastne nahradza mi to iste ked sme robili celu hlavku do suda. Vynikajuci sposob a zmesti sa ich neurekom. uz sa minuli.
Je to to iste ako ked sa nalozia listy z hrozna ale bez vina. Uz sa tesim na jesen. Tiez pouzivam chren.
@lusinkab chren si mozes nahradit ocistenym ginger root /neboj, ja mam vyskusane/.
Takto nakladana kapusta mi nahradza jedinecne skvely zimny kapustovy salat, ktory miesam s cerstvou zeleninou pretoze je velmi chrumkavy a taky typ tu v obchode nikde nekupim.
Co sa tyka chleba, tiez sme ho davali na dno sudka zabaleny do kapustovych listov s chrenom a bielym hroznom. Inac iba rascu sol a cele korenie.
Kapustu som robila presne ako ty , lebo ten recept nie je neznámi , mne ho posunula jedna známa . Ale keď to chcú vyskúšať,nikomu brániť nebudem , len ja som bola veru sklamaná s mojou kapustou. Prepáč , keď som niečim nevhodným komentovala tvoj recept.
dakujem za tvojich 100 bodov a poteší ma , ak vyskúšaš aj ty.
nech sa ti v zlatej stovežatej Prahe vynikajúco darí :-)))
prajem ti pekný deň.
už som robila viackrát, čo mám v chladničke sa rýcvhlo míňa, čoskoro znovu na programe.
posledne som dala opečenú patku chleba do kapustných listov a bolo to veľmi praktické, len som vybrala a vôbec nebolo treba scediť, skús aj ty tak :-)))
dakujem ti za tvoje úžasné hodnotenie a uznanie