Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. marca 2013
Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept)
Foto: pusta

Minula sa mi domáca kapusta, bývam v paneláku v meste, takže o sudovej nemôže byť reč. Blížia sa sviatky, našla som dobrý recept na Zobraziť celý popisMinula sa mi domáca kapusta, bývam v paneláku v meste, takže o sudovej nemôže byť reč. Blížia sa sviatky, našla som dobrý recept na princípe kvašákov a vyskúšala. Bola hotová za 4 - 5 dní, chrumkavá, chutná a je v chladničke pripravená na dalšie použitie. Môžem zodpovedne prehlásiť, že výsledok je vynikajúci, rada sa o recept podelím.

4 dni minút
príprava

Suroviny

2500 - 3000 g
1 PL/kg kapusty
1 PL /1 liter prevarenej vody
2 - 3 ks (stredne veľká)
6 veľkých strúčikov
3 ks /nemusia byť
1 PL
1 PL
3 ks
50 a viac g
1 - 2 ks
podľa potreby
1 viazanička/nemusí byť
1 ks (patka)




Postup

  1. 1

    Ešte potrebujeme:
    fľašu na zaváranie sklenená/inú vhodnú nádobu s objemom 5 litrov a viac.
    Moja hlávka kapusty vážila 2 500 g.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obrala som vrchné listy, rozkrojila som ju na štyri časti a vykrojila som tuhý koštiaľ. Kto chce, môže niekoľko pekných listov odložiť a nechať ich skvasiť s pokrájanou kapustou, sú výborné na plnenie.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Každú časť som pokrájala na pásy o šírke asi 3-4 cm.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pásy kapusty som pokrájala ostrým nožom na tenké prúžky, tí šikovnejší a pohodlnejší ji môžu na tenko nastrúhať alebo kúpiť už nastrúhanú kapustu. Dala som ju do veľkého hrnca a posolila 1 PL soli, nechala som ju 2 hodiny postáť, aby skrehla a pustila šťavu. Potom som ju riadne utlačila a šťavu, ktorú pustila som pridala k nálevu.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzičasom som očistila cesnak.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cibuľu som pokrájala na tenké mesiačiky a ...

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...premiešala s kapustou.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na suchej horúcej panvici som na sucho opiekla jednu patku včerajšieho chleba.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na spodok vysterilizovanej, vychladnutej a suchej 5 litrovej fľaše som dala 1 bobkový list,celé čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku...

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...celú rascu, celé nové korenie, celé borievky a jednu odstopkovanú sušenú štipľavú papriku. Môže byť aj chilli paprička alebo feferonka.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Teraz som až očistila chren, jablko som ošúpala, zbavila jadrovníka a stopky, pokrájala som ich na štvrtiny, aby neoxidovali a neokorali. Tieto surovuiny si každý môže prispôsobiť svojej chuti. Niekto používa aj čerstvý kôpor, ja som ho nedala., to už nechávam na každom z Vás ako sa rozhodne.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do fľaše som poriadne natlačila prvú vrstvu už predtým dobre utlačenej kapusty z hrnca. Na vrch som rozdelila koreniny, cesnak, jablko a vsunula chren a štipľavú papričku. Pokračovala som rovnako dalšou vrstvou.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Celkom som mala 3 vrstvy okorenenej kapusty, kým som zaplnilla fľašu.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na vrch som dala na sucho upečenú vychladnutú patku včerajšieho chleba a celé som zaliala prevarenou vychladnutou osolenou vodou až takmer po okraj a prikryla tanierikom, aby nebol prístup vzduchu, nech môže kvasiť. Naplnenú fľašu som dala na podnos. Môžem povedať, že kvasilo tak búrlivo, že som 2x denne zlievala a čistila podnos, a nehovorím, aký odor sa šíril po byte, ale pre dobrú vec... Vyvretú šťavu som priebežne dopĺňala osolenou prevarenou vodou Na 1 liter prevarenej vody dávam 1 PL soli. Na 3. deň bolo hotovo, mala som vynikajúcu chutnú domácu chrumkavú kapustu, ktorá putovala 4.deň do chladničky a odoberám z nej podľa potreby.

    Rýchlokvasená domáca kapusta vo fľaši (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

afataga
chcem sa opytat, ci ma chut viac ako sudova kapusta alebo viac ako kvasaky, lebo tie nemam rada, dakujem
medovnicek
recept si odkladám, ja nakladám kapustu do pohárov, ale tá podstatne dlhšie kvasí, vyskúšam aj tento tvoj spôsob
pusta
@afataga , mne pripomína takmer na nerozoznanie chuť sudovej kapusty, nie kvašáky. bola som príjemne prekvapená aj ja sama. len som spomenula, že kvasí na podobnom princípe.
lucylee
@pusta ja tiez byvam v panelaku a mam plny sud tlacenej kapusty...ale moze byt dobra
radost
aj moja mama si takto tlačila do pohára kapustu-ale len zjednodušene: kapusta + rasca + korenie....dnes už len hotovú kupuje-85 rokov..bolia ruky-niet sily...
izabella929
dobrý nápad.-) ešte to stihne vykysnúť do veľkej noci....ja mám v sude a robím toľko, aby mi vydržala až do novej..si.šikovná gazdinka.-))
medovnicek
@pusta , keď vyskúšam, tak dám vedieť ako chutila, môj syn má kvasenú kapustu veľmi rád ako prílohu
kata50
Výborný nápad na tento jarný čas. Podrobný fotopostup aj komentár. Vždy si dáš záležať :-)
P.S: neskúšala si dať chlebovú patku na spodok súdka-sklenenej fľaše ? Mne sa to osvedčilo.
lusinkab
Tak toto ja teda musim vyskusat :-) kyslu kapustu mam velmi rada,sudok nemam a ani mat nebudem :-) takze vyskusat takto :-) este jedna otazka moze to byt aj bez toho chrenu?kedze cerstvy som akosi nikde nevidela
pusta
@lucelyy , sama som tomu veľmi neverila, ale s výsledkom som naozaj veľmi spokojná. ja si žiaľ, nemôžem dovoliť mať v byte súdok, tak som s týmto o to viac spokojnejšia.
pusta
@izabella929 , veľmi pekne ti dakujem za pochvalu, od takej kuchárky a gazdinky, ako si ty, ma to zvlášť teší.
pusta
@kata50 , ešte som neskúšala dať patku chleba na spodok fľaše, ale skúsim. snažím sa písať svoje recepty zrozumiteľne, podrobne a názorne doplniť fotodokumetáciou. dakujem za tvoje uzznanie, vážim si to veľmi.
jerica
@pusta mne veru zčernela kapusta ked som pridala chleba , to sa nedalo použiť , škoda , že som to neodfotila , ale recept od @remcula nemal chybu , kapusta vŕzgajúca , chuťou fantastická , dokonca po dvoch rokoch bola biela a chutná . Tešila som sa , že som ešte mala dva poháre. Tvoj spôsob by som vôbec nedoporučovala s chlebom, možno ako píše @kata50 , ak dať chlieb , tak na spodok .
tu je link na @remcula kyslú kapustu . kto ju robil určite mi dá za pravdu!
 varecha.pravda.sk/recepty/kysla-kapusta-zo-sklenic-fotore...
pusta
@lusinkab , kľudne to môžeš urobiť aj bez chrenu, aj tak to bude výborné. to už je na každom z nás, ako to ochutí podľa seba. išlo mi najmä o tých, ktorí nemôžu mať z akýchkoľvek dôvodov súdok, ale majú radi kvasenú kapustu. veľmi ma poteší, ak vyskúšaš, potom daj vedieť, či si bola spokojná. dakujem ti.
pusta
@jerica , neviem, kde sa u teba stala chyba, prečo ti kapusta sčernela...osobne si myslím, že chyba bola možno v chlebe, ktorý si použila, nie v tom, či je položený navrch alebo naspodok.som. možno v kapuste samotnej alebo inde - neviem sa k tomu vyjadriť. to môžeš len ty sama. ja som dala svoj vlastný upečený chlieb a nestalo sa, kapustu som kúpila v tescu, napúriek tomu dsa nič tebou opisované nestalo a preto si dovolím tento recept odporučiť každému, kto má záujem ho vyskúšať...ty ho robiť nemusíš, použi kľudne svoj osvedčený recept, nemám, ti to za zlé. vdaka za tvoj názor.
pusta
@jerica , ešte by som pripomenula, že svoju kapustu si nemohla v žiadnom prípade robiť podľa môjho receptu. preto táto tvoja kritika nie je vôbec na mieste. recept som pridala totiž až včera podvečer.
honestka
tiez som prvy krat vyskusala podla @remcula /link spomina@jerica / a teraz uz budem nakladat iba tak.
Do 5 l. flase som si tak isto ulozila iba velke kapustove listy /vykrojila hlubik/ a pouzivam na kolozvarsku kapustu. Robi sa s nimi vyborne vlastne nahradza mi to iste ked sme robili celu hlavku do suda. Vynikajuci sposob a zmesti sa ich neurekom. uz sa minuli.
Je to to iste ako ked sa nalozia listy z hrozna ale bez vina. Uz sa tesim na jesen. Tiez pouzivam chren.
@lusinkab chren si mozes nahradit ocistenym ginger root /neboj, ja mam vyskusane/.
Takto nakladana kapusta mi nahradza jedinecne skvely zimny kapustovy salat, ktory miesam s cerstvou zeleninou pretoze je velmi chrumkavy a taky typ tu v obchode nikde nekupim.

Co sa tyka chleba, tiez sme ho davali na dno sudka zabaleny do kapustovych listov s chrenom a bielym hroznom. Inac iba rascu sol a cele korenie.
pusta
@jerica , okrem toho recept od @rem čula nie je na rýchlokvasenú kapustu, ale kvasí najmenej 3 týždne a je bez chleba, ako má aj iné ochutenie.tým nijako netvrdím, že nie je vynikajúci. nech sa každý rozhodne sám, ktorý si vyberie.
pusta
@honestka , súhlasím s tebou. tento recept som tu ale nenašla na rýchlokvasenú kapustu a preto som ho k vôli blížiacim sa sviatkom i pre iné príležitosti s dobrým úmyslom pridala, lebo vie, že každý tú možnosť súdku doma nemá.
lusinkab
@vdaka za typ :-) vyskusam to s tym teda ale az ked sa nam tu trosku ochladi,kedze teraz by bol asi dvojnasobny zapach po celom dome :-)
ejmepb
Kedysi sme varievali takmer každú nedeľu kvasenú kapustu s mäsovými guľkami, vtedy sme si čerstvú kapustu dali v stredu v hrnci vykvasiť/podobne ako @pusta /. Je to iná chuť ako klasicky kvasená, menej kyslá. Ináč tiež robím do pohárov podľa @remculi , nedám dopustiť, super nápad, ale tvoj @pusta tiež, vďaka za pripomenutie.
jerica
@pusta , možno som niekde spravila ja chybu , ale keď som pred vianocami chcela mať svoju kapustu , a chcela som , aby bola presne na vianoce vykysnutá , naložila som dva trojlitrové poháre , tiež z chlebom , len po čase kysnutia , som ju chcela ochutnať , a to nemilé prekvapko , keď som otvorila vrchnáčik , kapusta sivá a slizká , nepomohlo ani ked som odobrala z vrchu pohára,veru oba poháre išli na hnoj. Možno som spravila ja niekde chybu.
Kapustu som robila presne ako ty , lebo ten recept nie je neznámi , mne ho posunula jedna známa . Ale keď to chcú vyskúšať,nikomu brániť nebudem , len ja som bola veru sklamaná s mojou kapustou. Prepáč , keď som niečim nevhodným komentovala tvoj recept.
margaretka28
Ja som tiež robila podľa receptu od @remcula a boli sme všetci spokojní, takto s chlebom to nepoznám, tak neviem posúdiť, ale nápad takto do pohára na rýchlu spotrebu sa mi páči.
tatranka
Veľká noc sa blíži a mne by sa tiež hodila rýchlo vykvasená domáca kapusta.Tiež som v bytovke a tento recept by mi veru bol na rýchlo po ruke.Pár fľašiek by bolo veru vítaných.Skúsim a dám výsledok vedieť.Zajtra kapustičku robím.
pusta
@jerica ,mrzelo ma to, ale už je to v poriadku. dakujem ti za odpoved. ja som čítala, že ak sa niečo podobné, ako si popísala, stane, môže ísť o chybu spôsobenú práve chlebom, ktorý nie je už zdravý. napr. chytil pleseň, už je v ňom, hoci navonok ešte nič nevidno, skazí našu námahu s kapustou a nepomôže potom ani odobrať z nej, pokazí sa všetko, lebo je rozlezená aj tam, kde to ešte nevidno. údajne aj samotná kapusta môže byť napadnutá nejakou pliagou, hoci sa navonok tvári zdravo a tiež sa to môže stať.potom nemožno robiť nič iné, len to, čo si musela ty spraviť. @jerica , naozaj ma mrzí, že sa ti to stalo...
pusta
@ejmepb , ja som ten recept nepoznala, som veľmi rada, že som ho našla, s výsledkom som spokojná. dakujem ti, že si sa podelila o svoje skúsenosti a najmä o popis chuti, nevedela som ju tak presne špecifikovať ako ty.
pusta
@margaretka28 , poznám recepty od @rem čula a osobne tiež môžem potvrdiť, že sú naozaj výborné. toto je však odlišný spôsob, presnejšie rýchlokvasenie kapusty. dôvody, ktoré ma viedli k pridaniu tohoto receptu, som už popísala...budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj toto a podelíš sa o výsledok. dakujem ti.
pusta
@tatranka , tiež mám dôvod ako ty, navyše nemôžem zájsť na trh v ba a kúpiť si pohodlne tam kvasenú kapustu, tá z obchodu nebýva vždy tá naj..., moja vlastná sa mi práve minula /vid link hore/ a sviatky idú. som veľmi rada, že som našla aj takýto recept a vydaril sa, prto som ho pridala i pre dalších. naozaj ma poteší, ak vyskúšaš a ešte viac, ak sa podelíš o svoju skúsenosť s výsledkom. dakujem ti.
manya
moja mama robievala rýchlokvasenú kapustu keď sa nám zo súdka minula a nová sa ešte netlačila,viem,že na vrch do pohára dávala nie chlieb ale len skrojenú kôrku,chuť mala inú ako sudová kapusta
pusta
@manya , tak ako to popisuješ ty, sa robievala presne aj u mojej starej mamya chutilo nám.
anna70
Pusta napísala si to aj odfotila veľmi pekne a milo. Mám rada takýto prístup, ľudský aj so štipkou humoru, dávam sto bodov, bývam na byte v Prahe a určite vyskúšam...
sportak
Dobrý rcp, robím na rýchlo tak ako Ty. Len ten konček chleba dávam na dno pohára. Pekne nafotený a inšpirujúci návod. Super.
pusta
@anna70 , snažím sa o ľudský prístup a jemný nevtieravý humor, ale iba na svoj vlastný účet :-) som rada, že tebe takýto humor imponuje, rada sa totiž smejem :D
dakujem za tvojich 100 bodov a poteší ma , ak vyskúšaš aj ty.
nech sa ti v zlatej stovežatej Prahe vynikajúco darí :-)))
prajem ti pekný deň.
pusta
@sportak , to som veľmi rada, že aj ty robíš tak isto :-)))
už som robila viackrát, čo mám v chladničke sa rýcvhlo míňa, čoskoro znovu na programe.
posledne som dala opečenú patku chleba do kapustných listov a bolo to veľmi praktické, len som vybrala a vôbec nebolo treba scediť, skús aj ty tak :-)))
dakujem ti za tvoje úžasné hodnotenie a uznanie