Cestovinový šalát
Cestovinový šalát

Rýchle mantı fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. mája 2019
Rýchle mantı (fotorecept)
Foto: cesminaz

Je to maličká cestovina v riedkom jogurte, ktorý je ochutený cesnakom, poprípade aj mätou alebo kôprom. Turci ju volajú aj RÝCHLE MANTI. Podáva sa Zobraziť celý popisJe to maličká cestovina v riedkom jogurte, ktorý je ochutený cesnakom, poprípade aj mätou alebo kôprom. Turci ju volajú aj RÝCHLE MANTI. Podáva sa studené ako príloha najmä k mäsitým jedlám.

20 minút
príprava

Suroviny

3 dl drobné
3 dl studená
500 g
za hrsť
2 veľké strúčiky
Na poliatie:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si drobnú cestovinu (3 dl), najlepšie sa hodia maličké mušličky alebo kratučké rúrky ako mám tu ja. Potom hustý jogurt, vodu, veľké strúčiky cesnaku a čerstvý kôpor. Cestovinu si uvaríme, do jogurtu nastrúhame cesnak a kôpor pokrájame. Následne uvarenú cestovinu už len pridáme do vodou zriedeného jogurtu, do ktorého sme už pridali aj kôpor a soľ. Ak je jogurt prisladlý, treba dochutiť citrónom. Čo sa týka množstva vody na zriedenie, tú si môžete prispôsobiť. Ja to robím redšie, lebo manžel to má tak rád.

    Rýchle mantı (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakoniec ešte polejeme dobre olivovým olejom a môžeme podávať :-) Takto pripravené môže po pár hodinách zhustnúť, ale stačí ak prilejete vodu a zriedite to na vašu požadovanú hustotu :-)

    Rýchle mantı (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Táto príloha sa u nás podáva najmä k mäsitým hlavným jedlám, ale aj k lahmacunu, böreku a mäsovej pide. Výborne sa hodí aj ku grilovačke :-) Vlastne všade tam, kde vám to pasuje :-) Robieva sa čisto s cesnakovým jogurtom, alebo s pridaním kôpru či mäty. Jednoducho komu ako chutí, tak môže obmieňať :-)

Diskusia k receptu

kvakac
Podobne aj u nás robíme s kôprom a ľadovým šalátom, ku grilovanému kuraťu. Tiež nám chutí.
kucharka
Taketo podobne nam robieval nas dedko ako vnucencom... vacsinou to boli cestoviny ( kolienka ) ale s kyslou smotanou.
Skusim aj tieto tvoje, som si ista, ze nam to bude chutit.
denyany
Pre mňa ďalšia novinka, viem si však predstaviť, ako to chutí. V lete určite urobím .
cesminaz
@Terinka :-) je to jednoduchá,svieža rychlovka.Kludne sa môže jest aj k mastnému chlebu ;-) @Kvakac s ladovým šalátom je to pre mňa novinka. Dnes sme toto Manti mali tiež ku grilu :-) @Denyany je to velmi jednoduché a aj u nás najmä v lete velmi oblúbené svieže jedlo/príloha :-) @Kucharka :-) ked poznáš kolienka so smotanou,tak ti aj toto isto bude chutiť :-) Dalo by sa povedať,že je to niečo podobné :-)) Verím že vám zachutí. Pekný večer všetkým.
cesminaz
@Mijaita (12.5.2019 09:46)

:-))) nie je to ako polievka,no ale každý to vníma inak.Každý si tú hustotu môže prispôsobiť.Ja mám rada túto prílohu hustejšiu,kým manžel redšiu :-) Ale ked sa to chystá 1-2 hodiny dopredu,tak odporúčam urobit to redšie,lebo ono to poriadne ešte zhustne :-)
mijaita
@Cesminaz (12.5.2019 12:35)

Ja vim, ze to neni polevka, ale nejak mi nejde predstava ze k masu, kdyz v tom jsou ty testoviny. Ale kdybych to naredila jako polivku, klidne i dala maso varene, mam uzasnou polivku!!! :-)
cesminaz
@Mijaita (12.5.2019 12:38)

Až tak vela cestovín tam zato nie je :-) Mäso do toho? Hmm..ako sa vraví "fantázii sa medze nekladú" :-) ale mna by tam urcite nenapadlo dat mäso. To by bola potom nejaká polievka na studeno ;-P
rubyrom
Pro je to něco úplně nového, děkuji za zajímavý recept!
cesminaz
@Rubyrom je to velmi chutné,najmä v lete občerstvý :-) @Zinnajdha riadne mantı mám aj ja strašne rada,mám ho tu aj v receptoch.Ale je s ním poriadna babračka a preto je toto takpovediac u turkov "rýchle mantı" :-) aj ked bez mäsa a bez paradajkovej omáčky :-) Síce aj na toto by sa dala dat tá paradajková omáčka,len by netrebalo tak velmi zriedit ten jogurt,aby to ostalo celé trochu hustejšie ;-)
mijaita
@Cesminaz :-) :-) :-) tak jo, tak jsem udelala jak je psano! Je to zvlastni. A dobre. Pouzila jsem testovinovou ryzi. Zitra jedem na vylet a tak me napadlo to udelat sebou. Kopr jsem mela jen mrazeny a suseny, tak priste urcite uz bude jen z cerstveho. Fakt to stoji za to, melas pravdu, tak diky!!


mijaita
@Cesminaz jeste jsem si nacetla vsechno o "manti" a uz chapu, proc je tohl manti rychle :-) Určitě někdy udelám i jak má být. Uz me to dostalo :-)
cesminaz
@Slawi :-) vdaka,som rada že sa ti páčia aj chutia. @Marianne :-) no v lete u nás musí byt každý den po ruke bud džadžik (jogurt+uhorky) alebo toto Manti :-)
cesminaz
@Mijaita (23.5.2019 23:13)

:-)) tak predsa :-) Som rada,že si vyskúšala,aspon si to vieš nabudúce trocha prisposobit/upraviť :-) Kôpor je lepší čerstvý,ale môž aj bez neho,len s cesnakom.Ja robievam s obmenou,dokonca môžes dat aj mätu čerstvú alebo suchú. Riadne Mantı je veru pracnejšie,ale oooovela lepšie ;-) Dobre,je pravda že je to chutovo celkom iné,aspon to moje ktoré ja robievam :-) Máme to strašne radi,mám tu aj recept,ak chces kukni :-)  varecha.pravda.sk/recepty/mant-fotorecept/62937-recept.ht...
možno to raz tiež vyskúšaš ;-P Pozdravujem!
mijaita
@Cesminaz kdyz jsem cetla co je turecke manti, na ty malinky uzlicky tvoje jsem si hned vzpomnela. Co ja vim, treba je nekdy vyrobim, protoze jich urcite nebudu potrebovat tolik.
Vlastne jogurt takovy, s koprem cesnekem, nebo i bez kopru, pouzivam stale do okurkovemu salatu, k rajcatum, tak to neni novinka pro me, Ale ta testovina me do toho prekvapila. Protoze je to dobre, zvyknu si a budu delat castejc.
Ted uz je krasne vychlazena, tesim se na poledni konzumaci :-)

kucharka
Tak toto je nielen rýchle, ale aj dobré!
Mali sme to k pečenej plnenej paprike, mäsu a šalátu. Šalát bol zo zelených špenátových listov a rukoly, dobre pokvapkaný olivovým olejom a dobre posolený.
Ja som zmiešala grécky jogurt s kyslou smotanou a vodu som dala z cestovín.
Určite bude u nás častejšie. Ďakujem za recept.


adamos69
Připomíná trochu " Tarator " - studená polévka z Balkánu . . . zdr ad