Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 24. júna 2014
Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept)
Foto: pusta

Ciabatta je taliansky chlieb, ktorý je dielom pekára Cavallari z Benátok, upiekol ho v roku 1982, ako odozvu na francúzsku bagetu, je veľmi populárny Zobraziť celý popisCiabatta je taliansky chlieb, ktorý je dielom pekára Cavallari z Benátok, upiekol ho v roku 1982, ako odozvu na francúzsku bagetu, je veľmi populárny v celom Taliansku, vyznačuje sa dlhým predchádzajúcim kysnutím redšieho cesta, ktoré po upečení má chrumkavú kôrku a vzdušnú ľahkú striedku s početnými okami a dierkam, má viacero variant s rôznymi prísadami. Pripravila som ho zo špaldy, s výrazne kratším kysnutím a s bylinkami, najchutnejší je za tepla, ale výborný aj za studena.

1 ciabatta
porcia
180 minút
príprava
250/10 minút, 200/20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
30 g
1 ČL
1 a 1/2 ČL
350 ml
3 PL
1 ČL
1 ČL
 na podsypanie




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala hladkú špaldovú múku T 630, pridala som soľ,....

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...oregano, rozmarín a premiešala spolu.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rozdrobené čerstvé droždie som nasypala cukor, zaliala vlažnou vodou a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som olej a....

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...rukami som dôkladne vypracovala mäkké cesto, ktoré bolo dosť vlhké, pridala som trocha múky,aby sa mi cesto neskôr po vytvarovaní na ciabattu a dalšom kysnutí príliš nerozliezlo do šírky, ale narástlo pekne do výšky, spodok misy a vrch cesta som poprášila múkou,...

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ....prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple vykysnúť - 2 hodiny, celá misa bola plná redšieho mäkkého cesta.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na dosku som dala pečiaci papier, ktorý som hojne posypala múkou a dobre pomúčenými rukami som cesto vyklopila na pečiaci papier,cesto som niekoľkokrát ľahko poprekladala z každej strany cez seba, ruky treba mať stále dobre pomúčené, lebo cesto dosť lepí.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pomúčenými rukami som vytvarovala zľahka podlhovastú ciabattu, nezahla som pozdĺžne konce pod seba, ako sa tradične tradične zvyknú zahnúť a založiť tieto konce pod ciabattu, dala som jej tvar dlhého užšieho chlebového bochníka, vrch som ešte posypala múkou.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pomocou pečiaceho papiera som opatrne preložila na plech, prikryla som ciabattu čistou ľahkou vzdušnou utierkou a nechala som ju na teple ešte kysnúť - 30 minút.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ciabattu som vložila piecť do trúby vyhriatej na 250 stupňov C na funkcii ventilátor, na spodok trúby som dala hrnček s vriacou vodou, pri tejto teplote som piekla 10 minút, teplotu som znížila na 200 stupňov C a piekla som ešte 20 minút. Ciabbatu som nechala vychladnúť na mriežke.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vychladnutú ciabattu som zabalila do utierky a časť som pokrájala na krajce o hrúbke asi 1, 5 cm, patka zase patrila mne, ako ináč :-) Napriek tomu, že som fotila iba mobilom, je predsa vidieť aspoň z časti, že chlieb je nadýchaný, vzdušný a ľahký s početnými veľkými okami a dierami.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    záber z blízka. Tento postup, ktorý som pridala, je značne zrýchlený, čas kysnutia je výrazne skrátený z pôvodných 12 až 18 - tich hodín na 2 hodiny, bez odloženia do chladničky s pomalým kysnutím, cesto kysne hned na teple. Túto ciabattu som pripravila s oreganom a rozmarínom, môžu sa pridať akékoľvek bylinky, podľa vašej chuti, často sa pridávajú aj iné ingrediencie ako napr. olivy, sušené paradajky, rôzne orechy a iné, pripravuje sa často aj na hladko, konzumuje sa najčastejšie ešte teplý hned za čerstva po upečení, má chrumkavú vypečenú kôrku a vzdušnú ľahkú striedku s početnými veľkými okami a dierkami. Pripravuje sa z bielej pšeničnej hladkej chlebovej múky, ja som upiekla rýchlu ciabattu zo špaldovej hladkej chlebovej múky s bylinkami.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pridávam fotku múky, ktorú som použila,...

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...čelná strana hladkej špaldovej múky Küchenmeister. Špaldová múka je vhodná pre mnohých chorých s tráviacimi ťažkosťami a najmä diabetikov pre nízky glykemický index = 48, ako aj pre zoslabnutých a inak ťažko chorých, má množstvo priaznivých liečebných účinkov.

    Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

safran
s ciabattami sa roztrhlo vrece .-) ale dobrého chleba nikdy nie je dosť... veru aj u nás ťažko čakáme, kým vychladne ako tak :-) som rada, že si uviedla múku, mám z mlyna celozrnnú, viem, že z tej sa pripraviť tento recept nedá...
alexa73
Perfektné , normálne cítim tú skvelú vôňu....
daguska
Pekná,velmi pekná.Ukladám si recept a prílezitostne upeciem,ked mi donesú zo Slovenska múku.Myslím,ze mimo domova je problém s múkou vsade.Nie len výberom,ale i kvalitou sú múky rozdielne.Tu sa spaldová predáva iba v BIO obchodoch a za 1kg zaplatíte cez 8 eur.Ale my si vzdy poradíme,vsak to urcite poznáte.
frezia
Velmi pekna, zajtra ju vyskusam, prave som si kupila spaldovu hladku muku.
hanka56
Ciabatte od Tassiedevil se mi zamlouvá víc, protože tam nejsou bylinky :-)
Nemám je ráda :-) ale vzhledově jí máš pěknou :-)
pusta
@hanka56 , ja som písala, že sú rôzne druhy ciabatta, táto má úplne odlišný postup, je len na tebe, čo tam dáš ty.
ja som ciabattu od @tessiadevil veľmi pochválila pod jeho receptom ako prvá.
myslím, že ti nič nebráni, aby si mu vyjadrila pochvalu pod jeho receptom, lebo si ju plne zaslúži :-) nič v zlom, myslím to úprimne.
som rada, že sa ti moja ciabatta páči vzhľadovo.
dakujem za uznanie.
pusta
@safran , to je v naprostej pohode, receptov na dobrý chlieb nie je nikdy dosť. dnes sa chystám vyskúšať ciabatta od @tasiedevil , veľmi sa mi ráta, večer začínam...
no uviedla som múku, to je vždy dobré, lepšie ako vysvetľovať, potom každý vie, akú má presne hľadač, táto sa mne zo všetkých druhov špaldovej múky,ktoré som vyskúšala, najviac osvedčila.
môžeš vyskúšať síce aj z celozrnnej špaldovej múky, len si myslím skromne, že práve na ciabattu vhodná práve nie je.
dakujem za pochvalu.
pusta
@alexa73 , to ma teší, že moju ciabattu považuješ za perfektnú, aj to že jej vôňu cítiš až tam :-)))))
dakujem ti za ocenenie.
pusta
@kukulienka71 , áno, chrumkavá ciabatta, som rada, že sa ti páči :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
pusta
@daguska , tvoja pochvala ma nesmierne teší :-)
viem, že našinec si všade poradí, držím palce!!!
dakujem za uznanie.
pusta
@frezia , to me naozaj teší, že už aj máš špaldovú múku a hned zajtra vyskúšaš :-)
potom ťa poprosím o tvoj názor, budem rada, ak napíšeš.
dakujem ti za uznanie.
pusta
@hanka56 , ospravedlňujem sa ti za svoj dnešný komentár, začala som robiť dalšiu ciabattu, otvorila som recept od @tasiedevil a teraz vidím, že si mu svoju pochvalu vyjadrila ešte včera o 18, 32.
prosím, prepáč mi, že mi to uniklo.
dakujem :-)
anina6
po nejakej dobe sa mi podarilo zasa kúpiť špaldovú múku, tak si tvoju ciabattu upečiem. vydarila sa ti parádne.
1x uvex
tatranka
Krásna ciabatta.Voňavá,s peknou štruktúrou cesta.Pečiem ciabattu a veľmi ju obľubujeme ku chutným šalátom so syrom,poliatym ol.olejom. Tiež zapečenú s poriadnou dávkou cesnaku.Je to dobrota.
A ak sa pečie zo špaldovej múky hladkej,nemôže mať nijakú chybu.Je ľahučká a kôrka je krehká a chrumkavá.Už aby som zase piekla !!!!!!!!!! Ty pokušiteľka!
pusta
@anina6 , to som veľmi rada, že máš znovu tú špaldovú múku a vyskúšaš moju ciabattu :-)potom ťa poprosím o tvoj názor.
dakujem za pochvalu.
pusta
@tatranka - milá Martuška, včera sme ju mali tiež so syrovým šalátom, dnes presne tak, ako popisuješ - receptíky postupne pridám :-)
ale Martuška moja, len peč!!! :-))) je to dobrota, rada som tvojou pokušiteľkou :-)
tvoja úžasný pochvala ma nesmierne teší, vážim si to!
dakujem za krásne uznanie.
hanka56
pusta ani já to nemyslým ve zlém, já jen říkám, že nemám ráda bylinky :-) proto jsem říkala, že ta druhá je promě lepší :-))) Vyzkouším tu tvoji také ale bez bylinek :-))
tassiedevil
musím dodať, že tá Tvoja je viac autentická, nakoľko ciabatta bola pomenovaná podľa tvaru starej topanky, šlapky..:)a tie bylinky, to je len otázka chute....N.1..5* najbližišie pridám ešte trochu viac vody aby bola plochšia...:)bude viac kôrky....ked sme už pri tom pečení, Ty si určite pamätáš na Dubčekove rožky...už som skúšal mnoho krát, ale neviem sa k tomu dopracovať: som blízko, ale nie je to ono..:((nemáš náhodou nejaké informácie čo sa týka receptu?prajem pekný deň.
pusta
@hanka56 , v pohode, ja viem, že si to myslela dobre a úprimne :-)
beriem, pre každého je lepšie niečo iné, chápem to :-)))
poteší ma, ak aj túto vyskúšaš a kľudne bez byliniek, sprav podľa seba :-)
dakujem ti.
pusta
Milá@svedka , táto sa ešte včera minula, už mám Big starter podľa receptu
od @tassiedevil zarobený, dnes pečiem jeho ciabattu, tak pre teba z čerstvej bagetty toľko krajcov dostaneš, koľko ti len bude chutiť :-)))
a expressne :-)))
dakujem, želanie splním rada
pusta
Milý@tassiedevil , príjemne si ma prekvapil, mne sa zase vidí autentickejšia práve tá tvoja ciabatta :-)
a dnes ju robím :-)))
bylinky si môže každý prispôsobiť podľa svojej chute, aj iné ingrediencie.
Dubčekove rožky si dobre pamätám, veľké a krásne rozvoniavali, ked si vstúpil do peárne, i chutili a rýchlo sa míňali už za tepla :-)
lenže recept nemám :(
dakujem za krísne hodnotenie a 5*
jerica
@pusta , natrafila som aj na tvoj recept, vyskúšam, zaujímavé s bylinkami , možno pridám aj olivy :-) ale to už nie je ciabatta .
pusta
@jerica poteší ma, ak aj ty vyskúšaš :-)
pokiaľ moje vedomosti siahajú, tak do ciabatty sa môžu pridať nielen bylinky, ale aj sušené paradajky, rôzne orechy, olivy a iné.
tiež sa robí ciabatta na hladko.
dakujem.
pusta
@terinka55 , je to vynikajúci chlieb tá ciabatta, veeeeľmi chutná :-)
dakujem za uznanie, 5* a uloženie do kk.
klotilda
ciabattu zo špaldovej hladkej múky som ešte nikdy nepiekla. Tá Tvoja vyzerá tak užasne, že hneď zajtra upečiem ciabattu podľa Tvojho receptu. Všetky Tvoje recepty sú vynikajúce. Som prekvapená z niektorých varecháčov, ako rýpu a kritizujú každý Tvoj recept. Vari len preto že to pridala @pusta ?
frezia
Tvoju ciabattu som upiekla, dnes sme ju ranajkovali a mozem odporucit. Je nadychana, porovita, vonia za bylinkami, jednoducho vyborna.
pusta
@klotilda , konkrétne pri tomto recepte žiadnu kritiku, ktorú spomínaš, nevidím, ak taká je pod inými mojimi receptami je, tak áno, máš pravdu, je to len preto, že je recept odo mňa a ešte si všimni, že je tam anonymná alebo od takých, čo žiaden svoj recept nepridali...vieš, kde ich mám...nechcem sa vyjadriť :-) však aj tak rozumieš.
a poradím ti, tých si nevšímaj a nespomínaj ich :-)))
teší ma, že všetky moje recepty ty považuješ za vynikajúce a vyskúšaš ciabattu, potom poprosím, daj vedieť, ako si bola spokojná :-)))
dakujem za krásne uznanie, je to pre mňa česť, ktorá ma zaväzuje.
dakujem ti.
pusta
@frezia , tak ty si bleskovka...už si aj upiekla a odskúšala :-)))
teším sa veľmi, že sa ti vydarila, ľahučká, pórovitá, chutná a bylinkami voňajúca ciabatta a že ju odporúčaš aj iným - to je pre veľká pocta :-)))
dakujem za skvelú správu.
beatacsontosova
teda už dávnejšie robievam ciabattu, najprv som začala iba z klasickej hladkej, no prešla som na špaldovú, dodá ciabatte naozaj výnimočnú chuť, ja bylinky nejako nemusím, tak dávam sušené paradajky, ktoré mám naložené v oleji, tie pridávam tesne pred ukončením miesenia, najprv som sa bála trošku špaldovej, kolegyne hovorili že je hutnejšia, no pri ciabatte sa mi naozaj osvedčila, chlebík ostane krásne nadýchaný, kôrka chrumkavá, obrovské oká, milujem to len tak s maslom :-)
pusta
@batacsontosova , so špaldovou múkou bude nadýchaná a vynikajúca ciabatta, lenže musí to byť hladká chlebová špaldová múka T 630, možno tvoje kolegyne mali na mysli celozrnnú múku špaldovú, výrobky z nej sú hutnejšie totiž.
špalda je vynikajúca a zdravá, dodá ciabatte výnimočnú chuť.
teší ma, že sa ti ciabatta úžasne vydarila.
dakujem za skvelú správu.
nyja
Tento chlebík je na medailu, aj keď ciabattu mi vôbec nepripomína. Mala si ho pomenovať Pustachlebík, je to tvoj autentický receptík. :-) S touto T630 múkou nemám žiadne skúsenosti, ani som nikde nevidela. Ja miešam špaldovú celozrnnú a T650.
pusta
@nyja , ty si profík, aj tvoje recepty sú na úrovni profíka :-)
dakujem ti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia