Foto: amelie
Milujem trhy a tržnice. Tie s rybami a plodmi mora najviac. Ani tentokrát som neodolala...
porcie
Postup
-
1
Menšie morské ryby očistíme a zbavíme vnútorností. Žiaľ, neviem všetky slovenské názvy, treba kúpiť, čo má predavač rýb na pulte, tentokrát som vzala sardinky, hlavu z morského ďasa,, rascasse, loup de mer, rouget, grondin a sébaste.
-
2
Na olivovom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a pór, pridáme ošúpané a pokrájané paradajky, zopár mušlí a krunierov z langúst,
-
3
vypitvané menšie ryby a hlavy z väčších kusov
-
4
Podlejeme vínom, rybacím vývarom, pridáme štipku šafránu a varíme neprikryté. Medzitým opatrne odstránime zo sépií vankúšiky s čiernym farbivom
-
5
Vytiahneme tvrdé priesvitné časti - vyzerajú ako dlhé úzke listy.
-
6
Sépie dobre umyjeme pod studenou tečúcou vodou.
-
7
Z langúst a kreviet vytiahneme čierne črievko (kruniere hláv a hrudí sa už varia v polievke s rybami).
-
8
Očistené mäso zo sépiíí pridáme do polievky. Krátko povaríme, potom z polievky vyberieme dierkovanou naberačkou uvarené ryby a plody mora, Oberieme mäso z rýb
-
9
Do hrnca s vývarom, odkiaľ sme vybrali uvarené malé ryby a rybacie hlavy, pridáme umyté a očistené väčšie ryby pokrájané na kusy a varíme asi 20 minút, kým nezmäknú. Sépie pokrájame na kolieska vrátime do hrnca s vylúpnutými mušľami aj celými dobre umytými mušľami, kúskami rybacieho mäsa z malých rýb a s čistými chvostíkmi kôrovcov. Necháme jednu, dve minúty prevrieť a odstavíme. Do misiek s rybacou polievkou pridáme zemiaky, neošúpané, pokrájané na kocky a osobitne uvarené. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
nakúpiť tieto čerstvé morské príšerky za slušnú cenu. Vyskúšam.
mame podobne chute a ked sme blizko pri mori, stravujeme sa denne jeho vyplodmi. Nastastie som sa tomu priucila vo svete, doma som k tymto priserkam velke sklony nemala.
Teraz si neviem bez nich jedalnick predstavit a trznice su pravidelne navstevovane v sobotu tiez.
Sme pokope skupina dobrychaj odvaznych papakav a vzdy vari niekto iny.