Rybacia polievka - soupe de poisson fotorecept

amelie - fotkaamelie, 17. júla 2013
Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept)
Foto: amelie

Milujem trhy a tržnice. Tie s rybami a plodmi mora najviac. Ani tentokrát som neodolala...

4-6
porcie

Suroviny

1200 - 1500 g
800 - 900 g
1 l
2 l
4 - 5 ks
1 ks
1 ks
4 ks
3 pl
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Menšie morské ryby očistíme a zbavíme vnútorností. Žiaľ, neviem všetky slovenské názvy, treba kúpiť, čo má predavač rýb na pulte, tentokrát som vzala sardinky, hlavu z morského ďasa,, rascasse, loup de mer, rouget, grondin a sébaste.

    Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na olivovom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a pór, pridáme ošúpané a pokrájané paradajky, zopár mušlí a krunierov z langúst,

    Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vypitvané menšie ryby a hlavy z väčších kusov

    Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podlejeme vínom, rybacím vývarom, pridáme štipku šafránu a varíme neprikryté. Medzitým opatrne odstránime zo sépií vankúšiky s čiernym farbivom

    Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytiahneme tvrdé priesvitné časti - vyzerajú ako dlhé úzke listy.

    Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sépie dobre umyjeme pod studenou tečúcou vodou.

    Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z langúst a kreviet vytiahneme čierne črievko (kruniere hláv a hrudí sa už varia v polievke s rybami).

    Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Očistené mäso zo sépiíí pridáme do polievky. Krátko povaríme, potom z polievky vyberieme dierkovanou naberačkou uvarené ryby a plody mora, Oberieme mäso z rýb

    Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do hrnca s vývarom, odkiaľ sme vybrali uvarené malé ryby a rybacie hlavy, pridáme umyté a očistené väčšie ryby pokrájané na kusy a varíme asi 20 minút, kým nezmäknú. Sépie pokrájame na kolieska vrátime do hrnca s vylúpnutými mušľami aj celými dobre umytými mušľami, kúskami rybacieho mäsa z malých rýb a s čistými chvostíkmi kôrovcov. Necháme jednu, dve minúty prevrieť a odstavíme. Do misiek s rybacou polievkou pridáme zemiaky, neošúpané, pokrájané na kocky a osobitne uvarené. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.

    Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kabanoska
Perfektný recept. My tu máme výhodu , že v " Ocean48 " si môžme
nakúpiť tieto čerstvé morské príšerky za slušnú cenu. Vyskúšam.
slavka2012
Vyzera nesmierne lakavo, hned by som si z nej dala:-), naozaj krasny recept. KK
amelie
Naozaj dva litre, @kredenc :-))) Languedoc je vinárska oblasť. Ostatne, alkohol sa predsa vyvarí, všimni si, že okrem šafránu sa do polievky nedáva nijaké korenie ani soľ. Dala som tunajšie chardonnay.
helanka
tiez by som si s tebou rozumela pri stole Amelie.
mame podobne chute a ked sme blizko pri mori, stravujeme sa denne jeho vyplodmi. Nastastie som sa tomu priucila vo svete, doma som k tymto priserkam velke sklony nemala.
Teraz si neviem bez nich jedalnick predstavit a trznice su pravidelne navstevovane v sobotu tiez.
Sme pokope skupina dobrychaj odvaznych papakav a vzdy vari niekto iny.
amelie
Z textu receptu mi vypadlo, že rybky stále podlievame vínom a po pridaní zvyšných mušlí (neotvorených) a chvostov kôrovcov varíme, dokiaľ sa mušle neotvoria. Trvá to naozaj iba chvíľočku, pár minút. Ďakujem za milé "známky", ktoré ste tejto polievke udelili a dúfam, že si ju budete môcť čo najskôr vyskúšať aj s vlastnými obmenami. Takže vám želám krásne leto plné slniečka, pekných zážitkov a nových chutí.
lusinkab
No tak to je teda jedna krasna polievka. Tiez mam rada nakupovanie cerstvych morskych plodov (okrem musli a sepii tie chodim poctivo chytat a zbierat). Tato polievka hlavne s tym vinkom musi byt vynikajuca.