Rybacia polievka - soupe de poisson (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Milujem trhy a tržnice. Tie s rybami a plodmi mora najviac. Ani tentokrát som neodolala...

4-6
porcie

Postup

  1. Menšie morské ryby očistíme a zbavíme vnútorností. Žiaľ, neviem všetky slovenské názvy, treba kúpiť, čo má predavač rýb na pulte, tentokrát som vzala sardinky, hlavu z morského ďasa,, rascasse, loup de mer, rouget, grondin a sébaste.
  2. Na olivovom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a pór, pridáme ošúpané a pokrájané paradajky, zopár mušlí a krunierov z langúst,
  3. vypitvané menšie ryby a hlavy z väčších kusov
  4. Podlejeme vínom, rybacím vývarom, pridáme štipku šafránu a varíme neprikryté. Medzitým opatrne odstránime zo sépií vankúšiky s čiernym farbivom
  5. Vytiahneme tvrdé priesvitné časti - vyzerajú ako dlhé úzke listy.
  6. Sépie dobre umyjeme pod studenou tečúcou vodou.
  7. Z langúst a kreviet vytiahneme čierne črievko (kruniere hláv a hrudí sa už varia v polievke s rybami).
  8. Očistené mäso zo sépiíí pridáme do polievky. Krátko povaríme, potom z polievky vyberieme dierkovanou naberačkou uvarené ryby a plody mora, Oberieme mäso z rýb
  9. Do hrnca s vývarom, odkiaľ sme vybrali uvarené malé ryby a rybacie hlavy, pridáme umyté a očistené väčšie ryby pokrájané na kusy a varíme asi 20 minút, kým nezmäknú. Sépie pokrájame na kolieska vrátime do hrnca s vylúpnutými mušľami aj celými dobre umytými mušľami, kúskami rybacieho mäsa z malých rýb a s čistými chvostíkmi kôrovcov. Necháme jednu, dve minúty prevrieť a odstavíme. Do misiek s rybacou polievkou pridáme zemiaky, neošúpané, pokrájané na kocky a osobitne uvarené. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.