Ružomberský perník

tinca - fotkatinca, 3. februára 2010

Tak priznám sa,že ešte som tento recept neskúšala, ale zatiaľ som sa s ním nikdy ani nestretla. Mám ho od jednej mladej kolegyne,ktorá je Zobraziť celý popisTak priznám sa,že ešte som tento recept neskúšala, ale zatiaľ som sa s ním nikdy ani nestretla. Mám ho od jednej mladej kolegyne,ktorá je mimoriadne šikovná v pečení. Dvakrát som ho už jedla aj včera, lebo mala narodeniny a pre chválu,ktorú zaň zožala ho znovu priniesla. Idem ho vyskúšať na veľkú noc.

3 rolády
porcie
45 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

1 balíček
2 pol.lyžice
25 dkg
60 dkg
3 ks
1 káv.lyžička
2 ks
1/2 káv.lyžič.
10 dkg
1/2 kg
1/2 kg
300 g




Postup

  1. 1

    Palmarín,práškový cukor,med a vanilkový cukor spolu zmiešame. Potom pridáme múku, vajcia, sódu bikarb., klinčeky a škoricu. Zamiesime cesto a necháme minimálne 3 hod. postáť. Najlepšie je pripraviť ho večer a ráno s ním pracovať.

  2. 2

    Potom cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme, natrieme každú časť slivkovým lekvárom a naukladáme 1/2-ky vlašských orechov,môžu byť aj mandle, hrozienka, kandizov.ovocie. POZOR!! orechy, mandle,hrozienka musia byť celé, nie drvené, kvôli mozaike! Cesto zrolujeme, dáme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v mierne vyhriatej rúre.Po vychladnutí krájame ako roládu o šírke cca 1,5 cm.

  3. 3

    Ak vydrží a sa nezje môže sa každá roláda uchovať v alobale. Kolegyňa tak našla jednu zabudnutú v špajzi od vianoc a bola ohromná!

Diskusia k receptu

sovka62
Je naozaj výborný, pekávam ho každé Vianoce. Zvládne to aj úplný začiatočník. A z tohto cesta sa dajú robiť aj vykrajované perníčky, tiež sú veľmi dobré.
roska
Je to naozaj veľmi dobrý koláč. Pečiem ho asi dva týždne pred Vianocami , ale dvojnásobnú dávku. Cesto potieram ríbezľovým džemom a posypávam posekanými orechami, hrozienkami, sušeným ovocím i kúskami čokolády. Tesne pred sviatkami ho pokrájam na asi 1cm široké plátky, ktoré zdobím tmavou i bielou polevou. Urobím balíčky a obdarujem rodinu i priateľky. Dlho vydržia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia