Ružomberský perník
Autor receptu: tinca
Tak priznám sa,že ešte som tento recept neskúšala, ale zatiaľ som sa s ním nikdy ani nestretla. Mám ho od jednej mladej kolegyne,ktorá je mimoriadne šikovná v pečení. Dvakrát som ho už jedla aj včera, lebo mala narodeniny a pre chválu,ktorú zaň zožala ho znovu priniesla. Idem ho vyskúšať na veľkú noc.
3 rolády porcie |
45 minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- Palmarín,práškový cukor,med a vanilkový cukor spolu zmiešame. Potom pridáme múku, vajcia, sódu bikarb., klinčeky a škoricu. Zamiesime cesto a necháme minimálne 3 hod. postáť. Najlepšie je pripraviť ho večer a ráno s ním pracovať.
- Potom cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme, natrieme každú časť slivkovým lekvárom a naukladáme 1/2-ky vlašských orechov,môžu byť aj mandle, hrozienka, kandizov.ovocie. POZOR!! orechy, mandle,hrozienka musia byť celé, nie drvené, kvôli mozaike!
Cesto zrolujeme, dáme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme v mierne vyhriatej rúre.Po vychladnutí krájame ako roládu o šírke cca 1,5 cm.
- Ak vydrží a sa nezje môže sa každá roláda uchovať v alobale. Kolegyňa tak našla jednu zabudnutú v špajzi od vianoc a bola ohromná!