Ružomberský perník fotorecept

evkaszabova - fotkaevkaszabova, 17. decembra 2013

Voňavý, vianočný, výborný... A narozdiel od iného vianočného pečiva ho upečiete na jednom plechu. Vyvaľkáte, naplníte, zatočíte a pečiete.

40 minút
príprava
40 minút
na 160 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
3 ks
4 PL
100 g (Hera)
250 g
1 ČL
Zmes na plnenie:
100 g
100 g
50 g
 na potretie




Postup

  1. 1

    Cesto vymiesime, necháme tri hodiny postáť, potom ho rozdelíme na tri časti.

    Ružomberský perník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každý diel rozvaľkáme natenko, štedro natrieme výrazným lekvárom a posypeme tretinou zmesi.

    Ružomberský perník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto stočíme do štrúdle. Všetky diely dáme na vymastený plech a pečieme pri teplote 160°C asi 40 minút. Asi 5 minút pred dopečením potrieme rozšľahaným žĺtkom.

    Ružomberský perník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnutý zabalíme do alobalu. Ružomberský perník vydrží v alobale aj niekoľko týždňov.

    Ružomberský perník (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

mariamka
tieto medove rolady mam ulozene uz dobru dobu, len som ich doteraz nerobila, vyzeraju vyborne a urcite tak aj chutia, len sa spytam, musia odlezat, alebo sa mozu jest hned?
radost
akurát som ich vytiahla z trúby..mala som už od soboty na balkone cesto -s cieľom: medovníčky-už druhú várku..prvá sa nedožila Vianoc-skončila v nás skôr..:-)ale zmenila som rozhodnutie-sú 3 kusy-voňajú v kuchyni..uvidíme ráno-odždibnem trocha..zabalím do toho alobalu..dám na balkon-a skúsime týždeň na ne zabudnúť..ak nám toto bude chutiť-tak je to oveľa jednoduchšie-než vykrajovať medovníčky..a bonus navyše-hned s plnkou..:-)
jozka2
Mas u mna 5 bodov,musia byt velmi dobre.Skusim ich urobit.
kredenc
Zaujímavé, u nás sa z medu pečú medovníky a u vás perníky.
ajay
Vyzera to vyborne, aj ked som povodom z Ruzomberka toto vidim prvykrat. Ale na mene nezalezi, hlavna vec ze je to dobre.
Urcite to vyskusam.
evkaszabova
@kredenc , myslím, že rozdiel medzi medovníkom a perníkom je ten, že do perníka dávame aj tuk a je potom hneď mäkký, medovník musí postáť, je bez tuku a dosť tvrdý nazačiatku
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
U nás pod názvom vianočná stola ,pečieme veľa rokov,názov si prilubi každý po svojom,je to výborný medový koláč a hlavne trvanlivy.
agony
ja som dnes roladku skusala, ale kazda jedna mi na povrchu praskla :( cim to moze byt? vyvalkala som cesto prilis na tenko? alebo bola v rure zla teplota?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia